/article_titleimages/coros1.jpg

Coros Apex: remek futóóra az újévi fogadalmaid valóra váltáshoz

Előbb-utóbb minden futónak szüksége lesz egy olyan órára, amivel mindent IS mérni tud futás közben. Ha te is abban a cipőben jársz, hogy nem tudod, mit válassz a kínálatból, segítünk egy kicsit: teszteltük a Coros Apex multisport órát, hogy neked már ne kelljen.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-12-31

A tesztelő: Evetovics Milán ultrafutó, háromszoros Ultrabalaton egyéni teljesítő
 

Kíváncsian kezdtem bele a Coros Apex 46 mm-es órájának tesztelésébe. 3 éve futok egy Suunto Ambit 3 Peek-kel, amivel meg vagyok elégedve, emiatt is vártam nagyon, hogy mit mutat a Coros, ami most robbant be a magyar piacra.

Amikor annak idején futóórát vettem, a kiválasztás legfontosabb szempontjai a hosszú üzemidő és a nagy pontosság voltak – ezekben mind kiemelkedőt nyújtott az Ambit3. Épp emiatt nem igazán kisértem figyelemmel a futóórák fejlődését, mert alapvetően meg voltam elégedve az órámmal, és azt gondoltam, hogy minden tud, amire nekem edzésen és versenyeken szükségem van, és ezeknek a kívánalmaknak stabilan és kényelmesen meg is felelt. Emiatt is kíváncsi voltam rá, hova jutott a futóórák technológiája az elmúlt években.A Coros Apex méretét tekintve igencsak különbözik a megszokott órámtól: a masszív darabhoz az évek alatt hozzászokott a csuklóm, azonban az Apex ehhez képes mintha nem is lett volna a kezemen. Könnyű, kényelmes darab, a szilikon pántja pedig nagyon kellemes érzés a bőrön viselve. Még az alvás közbeni viselése sem zavart. A kényelme mellett pedig hozza az ígért, rendkívül hosszú akkumulátoridőt, és mindennapos használat esetén sem kell gyakran tölteni – két hét alatt mindössze egyszer töltöttem fel, pedig 10 alkalommal voltam vele futni.

Az órát a mai igényeknek megfelelően egy könnyen kezelhető mobilalkalmazással lehet beállítani és személyre szabni. Androidos telefonnal és az erre fejlesztett Coros applikációval használtam, a Bluetooth kapcsolaton keresztül az óra könnyen és gyorsan képes kommunikálni a telefonnal, és hamar feltölti az edzéseket az óráról. Az alkalmazás nagyon jól kidolgozott, és aki szereti az edzéseit kielemezni, az nem fog benne csalódni.Az app ezen kívül nagyon sok lehetőséget nyújt, hogy személyre szabhassuk az órát: beállíthatjuk a hátteret, azt is, hogy melyik kezünkön viseljük az órát (mindkét kézre be lehet úgy állítani, hogy könnyen kezelhető legyen minden gomb), és azt is be lehet állítani, hogy melyik gombhoz milyen funkciókat akarunk társítani. Személy szerint én nem igazán szoktam hosszan nézegetni az edzéseimet, de látva az alkalmazás nyújtotta színes-szagos elemzéseket, még én is elcsábultam, és több időt töltöttem azzal, hogy az edzésadatokat nézegessem. Az alkalmazás egyébként összeköthető a népszerű Strava programmal is, hogy oda is feltöltődhessenek az edzések, így aki eddig használta ezt a programot, a Coros miatt sem kell lemondania róla.
Az edzéstípusok feltöltését/beállítását is az alkalmazásban tudjuk megtenni. Számomra az egyik legnagyobb „jóság” az interval edzéstípus volt, ami a mostani órámból igencsak hiányzik, vagy legalábbis nem ilyen egyszerű beállítani. Itt gyakorlatilag pár gombnyommással összeállítható egy intervall edzés, ahol megadható az ismétlések száma, hogy távot vagy időt futunk, és hogy a pihenőszakaszt távban vagy időben mérje az óra.
A Coros Apex kijelzője, bár kisebb, mint a saját órámé, mégis jóval nagyobbnak tűnik, részben a nagyobb felbontásnak köszönhetően, részben a kisebb keret/nagyobb hasznos képfelület miatt. Ezen a kijelzőn akár 6 különböző adatsort is jól láthatóan meg lehet jeleníteni, jól látszanak az adatok mozgás közben is.

A Coros optikai, led-es pulzusmérést használ, ami majdnem ugyanolyan pontos, mint a mellkaspántos mérés. Aki ragaszkodik az utóbbihoz, az könnyen párosíthat jeladót az órához Bluetooth vagy ANT+-os kapcsolat segítségével.

Az edzés közbeni olyan funkciók, mint amikor ránézek az órára, akkor bekapcsolja a háttérvilágítást, vagy hogy automatikusan lezárja néhány másodperc múlva a gombokat, igazán kényelmessé tette a használatát, és kiküszöböli az olyan idegesítő dolgokat, minthogy az ember véletlenül leállítja az edzést. Persze mindezek a dolgok mit sem érnének, ha az óra nem lenne pontos – de ebben sem kellett csalódnom, a GPS vétel szinte tűpontos volt, a számomra etalon Suunto méréshez hasonló pontossággal rögzítette a megtett távjaimat a Coros Apex is.A teszt alatt tapasztalt kifejezetten pozitív dolgok alapján bátran kijelentem, hogy a Coros Apex egy nagyon jó óra, ami megéri az árát, jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki új órát keres magának, és – minden tekintetben – hosszú távra tervez a megvásárolt sportórájával.

A Coros Apex multisport óra megvásárolható a Spuri Futóboltokban, a Nyúlcipőboltokban, a Sarkcsillag Sportboltban és a Zerge.hu boltjában.
Ára: 120.000 Ft
Kapható 46 és 42 mm-es kijelzővel is.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT