Egy, a PLOS One-ban megjelent tanulmány szerint a banán jobb választás, mint a sportitalok, ha az edzés utáni regenerációról van szó. A kutatók összehasonlították a banán és a sportitalok hatását, és megállapították, hogy a gyümölcs ugyanolyan, vagy még jobb gyulladásgátló hatással bír.
A kutatás során 20, 22-50 év közötti férfi és női kerékpárost vizsgáltak, akik rendszeresen versenyeztek országúti versenyeken. 47 mérföldet kerékpároztak, a vizsgálatban résztvevők fele a tekerés alatt csak vizet ivott, a többiek 30 percenként vizet és 230 ml sportitalt, vagy egy fél banánt kaptak. Azoknak, akik csak vizet fogyasztottak, magasabb, míg a gyümölcsöt vagy sportitalt fogyasztó sportolóknak alacsonyabb volt a vérnyomása. A banánt fogyasztók viszont kevesebbet termeltek a COX-2 enzimből, amely fokozza a szervezetben a gyulladást.
David Nieman, az Appalachian State University humán laborjának kutatója és igazgatója kifejtette, hogy a banán metabolitjai „kiütik” a COX-2 enzimet, amely a testmozgás után kialakuló gyulladást okozza. Az olyan non-szteroid gyulladáscsökkentők, mint az ibuprofén és az aszpirin is hasonlóan működnek, a COX-2 termelődését gátolják meg – ám ezeket nem ajánlják a sportolóknak mozgás közben használni.
A kutatás azt is megállapította, hogy a banán a gyulladásgátló hatása mellett az izmok renegerálódásához is hozzájárul mozgás után. A sportitalok is működnek, a cukorprofiljuk megegyezik a banánéval, ám a gyümölcsben C-vitamin, B6-vitamin, rost, valamint egyedülálló metabolitok is vannak, amelyek a sportitalból hiányoznak.
Úgyhogy, ha jót akarsz magadnak, edzés után is bátran fogyassz ebből a sárga szuperételből!
Fotó: Pexels