/article_titleimages/suunto3.jpg

Ideiglenes futótársam: Suunto Ambit 2

A Suunto futóórák forgalmazójának, az Amer Sportsnak, és Tettamanti Gábornak köszönhetően lehetőségem volt kipróbálni, tesztelni egy Suunto Ambit 2-es órát. Ez a szépséges feketeség több mint egy hónapig velem volt minden edzésemen és életem nagy versenyén, az Ultrabalatonon is.

www.futnimentem.hu >> blog 2014-07-13

 

suunto3.jpgElőrebocsátom, hogy ez az írás nem egy profi teszt lesz, inkább egy szubjektív vélemény arról, hogy én személy szerint milyennek találtam az órát, és hogyan boldogultam vele. Ennek az az oka, hogy az óra annyi mindent tud, és olyan sok sportág edzései során használható, hogy kb. egy évembe tellett volna, hogy minden képességét és lehetőségét ki tudjam próbálni. Én pedig inkább csak futottam vele.

Az órához tartozik egy pulzusmérő pánt, és egy adatkábel, ami egyben töltő is, mindezt egy helyes és dizájnos dobozba rejtette a gyártó, valamint egy kis használati utasítás, ami segít, hogy mit hová dugdossunk az órán és a számítógépen. A Suuntonál már alap, hogy az órák GPS vevővel vannak ellátva, hiszen ez segít a távolság megtételének jelzésében.

Az első használat előtt regisztráltam a Movescount.com oldalra, amely a Suunto órák hivatalos oldala, itt felhasználónévvel és jelszóval lehet saját profilt létrehozni, ahová aztán az óra automatikusan feltölti az elvégzett edzéseket, és ahol aztán ki lehet elemezni azokat. Ezen a felületen lehet módosítani az óra mindenféle beállításait is, mit mérjen, mit ne mérjen, mit mutasson a kijelzője, és mit ne, valamint a személyes adatokat (testsúly, magasság, pulzustartományok) is itt kell megadni, hogy aztán ezekből is tudjon számolni a karra csatolható „számítógép”.

Az első és számomra legfontosabb dolog az volt, az óra akkumulátora minél tovább bírja, ezt előzetesen jeleztem is Gábornak, amikor a tesztelendő óra „kilétét” igyekeztünk egyeztetni. Szerettem volna ugyanis, ha magammal tudom vinni az Ultrabalatonra, és velem együtt az óra is körbe tud érni, azaz kibírja a 32 órás szintidőt és a 212 kilométert anélkül, hogy tölteni kellene. A Suunto Ambit 2 képes erre, beállításainak köszönhetően ugyanis módosítható az üzemideje. Változtatható a GPS vétel gyakorisága 1 és 10 másodpercenkénti méréssel, valamint a GPS vétel pontossága. Tökéletes pontosság esetén 16 órát bír a Suunto, jó vétel esetén 24 órát, elégséges vétel esetén 50 órát, ha pedig kikapcsoljuk a GPS-t, akkor 150 órán át is megy egy töltéssel az óra. Az Ultrabalaton esetében, hogy biztosra menjek, az 1 percenkénti GPS vételt és az „OK” beállítást választottam, hogy biztosan kibírja az óra a 32 órát. Nem is volt vele probléma, a célba éréskor 60 %-on állt az aksija úgy, hogy pénteken töltöttem, szombat reggel 8-tól vasárnap délután 2-ig folyamatosan működésben volt, szóval ezen a téren jól vizsgázott. Természetesen a beállítások miatt nem mért teljesen pontosan, 212 kilométeren 6 kilométert lecsalt, de mivel nem szögegyenes útvonalon haladtam, hanem volt jónéhány kanyar, amit a percenkénti vétel miatt „nem vettem” be, ez így természetes. Menet közben nem volt zavaró a mérés pontatlansága, az volt számomra a lényeg, hogy a pillanatnyi tempómat nagyjából láthassam az első 100 kilométeren (akkor még fontos volt), illetve rajt óta eltelt időt is figyelemmel tudjam követni. Pulzusmérőt direkt nem vittem magammal a versenyre, mert egyébként anélkül szoktam futni, és emiatt a pulzusértékeimet nem ismerem, inkább a testem jelzéseire szoktam figyelni.

suunto1.jpg

suunto2.jpg

Az Ultrabalaton előtt és után végzett edzéseimen a teljesen pontos GPS beállításokat alkalmaztam. Az óra gyorsan, szinte pillanatok alatt megtalálta a jelet, és még abban az utcában is tökéletesen vette, ahol a Nike órám képtelen rá – ennek kifejezetten örültem, mert végre az órámon is a pontos távot láthattam, nem pedig 3-400 méterrel rövidebbet a valóságnál (ami miatt mindig torzul a tempó is).

A pulzusmérőt az Ultrabalaton kivételével rendszeresen használtam, érdekes volt látni, hogy milyen tempóhoz milyen pulzusértékek társulnak az esetemben. A tesztidőszak alatt általában elég meleg volt, ezért a pulzusom magasabb volt, mint amire számítottam volna, de ettől nem estem kétségbe.

Terepre sajnos nem jutottam el az órával (amúgy is elég ritkán futok terepen), így ezt a feladatot a férjemre, Milánra bíztam, aki örömmel futtatta meg az órát a Margitszigetnél kicsit magasabban fekvő helyeken. Terepfutás üzemmód esetén az óra kijelzőjén a tempó, a megtett táv, a pillanatnyi sebesség mellett látható az addig megtett szint is, egy kis grafikonon jelzi, hogy épp hol jár az ember. A sűrűbb, erdős részeken is jó volt az óra GPS vétele, így végig tudta követni a teljes útvonalat.

Az egyik jópofa funkciója az órának, hogy az edzés végén kiírja, hogy az adott edzés szerinte milyen hosszú regenerációt igényel – kíváncsi lettem volna, hogy az Ultrabalaton után milyen pihenőt javasolt volna nekem, de valamiért ebben az esetben nem írta ki a pihenőidő hosszát, valószínűleg a pulzusmérő kellett volna hozzá, hogy a szívverés alapján tudjon kalkulálni.

suunto4.jpg

Az óra egyébként rendkívül könnyű, jól viselhető, kényelmes, nem tört és nem dörzsölte ki a kezemet. A pulzuspánttal szintén nem volt problémám, sikerült megfelelően méretre állítani, a top alatt nem szorított, nem mozgott el és nem dörzsölt ki.

Sajnos az óra rengeteg funkcióját nem sikerült kipróbálnom, mert az Ultrabalaton előtt és után főként rövid és laza távokat futottam a regeneráció érdekében. Pedig az óra nagyon sok mindent tud, képes végignavigálni előre rögzített útvonalon, ki tudja számítani az edzések és az adott futás alapján a maratoni célba érkezés várható idejét a versenyen, képes versenyeztetni egy virtuális edzéstárssal is. Emellett lehet vele úszni, bringázni, túrázni, síelni, triatlonozni és teremben edzeni.

Személy szerint nekem nagyon tetszett ez az óra, valószínűnek tartom, hogy ha a mostani órám felmondja a szolgálatot, akkor a következő egy Suunto lesz. Aki profi, megbízható órára vágyik, ami még dizájnosan is néz ki, annak szívből ajánlom a Suunto Ambit 2-t.

Bővebb leírás és használati útmutató a funkciót megismeréséhez itt található: http://www.suuntoorak.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=358&Itemid=420


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT