/article_titleimages/dummy.jpg

Versenyezhet!

www.futnimentem.hu >> blog 2014-02-09

Múlt héten sportorvosnál voltam, hosszú évek után először. Utoljára középiskolásként voltam ilyen vizsgálaton, akkor a kézilabdás igazolásomhoz volt rá szükség, azóta viszont nem.

Most viszont az ultrafutó versenyeken való részvételhez, pontosabban az országos bajnokságokhoz való részvételhez egyesületi tagságra, versenyengedélyre, és sportorvosi engedélyre is szükség van. Úgy döntöttünk, hogy megadjuk magunknak az esélyt, hátha szeretnénk OB-n indulni, így Milánnal együtt  leigazoltunk a Sárvár Kinizsi SE ultrafutói közé. Beszereztük a Magyar Atlétikai Szövetség kik kék könyvecskéjét, amiben a tagságot igazoljuk, valamint a sportorvosi pecsétet is abba kell üttetni.

A sportorvosi pecsét miatt tehát sportorvoshoz kellett mennünk. Próbáltam időpontot szerezni a 13. kerületi rendelőbe a sportorvoshoz, de csak március végén fogadott volna minket, mi pedig már március elején indulunk olyan versenyen, ami a MASZ igazolással rendelkezőknek kedvezményes, ezt egy kisgyerekes, kétfutós család azért szívesen kihasználja. Így tettem egy próbát a Sportkórházban, és szerencsém volt, kaptunk hamar időpontot mindketten.

A Sportkórházban először a kartonozóban regisztráltunk, majd kaptunk egy kitöltendő kérdőívet a sportolási szokásainkkal és az egészségügyi dolgainkkal kapcsolatosan. Innen elirányítottak minket a sportorvosi szobába, ahol az asszisztens néhány perc múlva egy-egy laborbeutalót nyomott a kezünkbe. Ezt leadtuk Milcsi segítségével - ő dobta be a papírokat az ajtónyíláson, ahová kellett -, kaptunk egy-egy műanyag poharat, amit a WC-ben kellett megtöltenünk a szükséges folyadékkal :), és otthagynunk. Innen mentünk EKG-re, ahol először Milánt vizsgálták, majd engem. Érdekes volt, amikor az EKG-s néni mondta, hogy minden oké, csak alacsony a pulzusom, mi sportolok. Mikor mondtam, hogy futás, azon belül is ultrafutás, mondta,  hogy így már érti. Nem gondoltam volna, hogy az 53-as pulzusértéket egy sportolókkal foglalkozó egészségügyi intézményben alacsonynak fogják titulálni. 

Az EKG leletet és a kitöltött kérdőívet szorongatva mehettünk a sportorvos bácsihoz, aki megmérte a vérnyomást, meghallgatta a tüdőt és a szívet, átolvasta a kérdőívet, megnézte a gépen az addigra elkészült laboreredményt, a lényeges dolgokat az asszisztens nénivel bepötyögték a gépbe, és már kaptam is a pecsétet a kis könyvembe: versenyezhet. Eddig sem féltem egyébként, hogy valami bajom van, vagy bajom lesz sport közben, de így azért egy hangyányit még nyugodtabb vagyok, hogy részt vettem egy vizsgálaton.

Így most a következő egy évben orvosilag is alkalmas vagyok a sportolásra, jövő februárban jöhetek újabb vizsgálatra. Most már lassacskán pedig jöhetnek a versenyek.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT