/article_titleimages/nem1.jpg

5 étel, amit érdemes futás előtt elkerülni

A sporttáplálkozásnak fontos része nemcsak az, hogy mit eszel meg edzés előtt, alatt, és után, hogy jobban tudj teljesíteni, hanem az is, hogy mit nem eszel meg!

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-03-22

Vannak olyan ételek, amelyek negatív hatással lehetnek az emésztésedre, ezért nem javasolt őket edzés vagy verseny előtt enni, ha szeretnéd elkerülni a hasmenést, görcsöket, emésztési gondokat.
 

Bogyós gyümölcsök


Bár nagyon egészségesek, mert sok vitamint és nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaznak, futás előtt mégsem érdemes enni belőlük, méghozzá magas rosttartalmuk és könnyű emészthetőségük miatt – azaz ha megeszed a bogyókat, valószínűleg igen gyorsan átmennek a bélrendszereden, és mozgás hatására keresik majd a kijáratot.


Zöldségek


A zöldségek és gyümölcsök nagyon fontosak az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásban. Ám ha hosszabb futásra vagy versenyre készülsz, akkor bizonyos zöldségek fogyasztását mindenképpen fogd vissza. A keresztesvirágzatú zöldségek, például a brokkoli, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta, karfiol rendkívül magas rosttartalmúak, így serkentik az emésztést, ezzel viszont akár problémát is jelenthetnek, ha futás előtt fogyasztottad őket.
 

Kávé


Bár koffeintartalma képes energizálni futás előtt, mégis érdemes óvatosan kávézni, ugyanis növeli a gyomorsav mennyiségét, súlyosbítja a refluxot, és az emberek majdnem felénél hashajtó hatása jelentkezik.


 

Vörös hús


A fehér húsokhoz képest magasabb zsír- és fehérjetartalma miatt a vörös hús megemésztése hosszabb időt vesz igénybe, ezzel viszont gyomorproblémákat okozhat. Tartogasd inkább futás utánra a steak-et és a hamburgert!
 

Aszalt gyümölcsök


Bár nagyon jó szénhidrátforrások és könnyen hozzáférhető energiát biztosítanak, és nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, már egy kis adag aszalt gyümölcs is nagy mennyiségű, koncentrált rostforrás, ami könnyen bélmozgásokat okozhat. Tudod, hogy az aszalt szilvát miért eszik az emberek, ugye? Ha igen, futás előtt te inkább kerüld el!

Fotó: Unsplash

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT