/article_titleimages/napeg1.jpg

Védd a bőröd, ne égj le a napon!

Aki a szabadban fut egész évben, annak már az első erősebb tavaszi napsütés alkalmával érdemes odafigyelnie bőre védelmére – hiszen akár már ilyenkor könnyen le lehet égni.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-04-04

Kisütött a nap, itt a tavasz, rohamléptekkel közeledik a nyár, özönlenek a szabadba az emberek, mindenki, aki eddig téli álmot aludt, vagy az edzőterem melegében húzta meg magát, veszi a tavaszi futószettjét és kimegy sportolni. Ez nagyon szuper, de azon kívül, hogy végre élvezik a friss levegőt és a napsütést, vajon hányan gondolnak közülük a napvédelemre? Talán nem annyira rossz az a tipp, hogy nem sokan. Pedig nagyon fontos, hogy védd a bőröd a nap káros sugaraitól – annak a napnak a káros sugaraitól, amire eddig annyira vágytál a téli hidegben.

Most, hogy kisütött a nap, mindenki dobálja le magáról a ruharétegeket, rövidnadrágban, rövidujjú, esetleg ujjatlan pólóban megy ki a napra – azaz sokkal több bőrfelület látszik ki a ruhák alól, mint eddig, a bőr viszont télen elszokott a napfénytől, így igen gyorsan le tud pirulni!


Miért fontos a bőrvédelem?


Ugye te sem akarsz pecsenyevörösre égni, és ezzel esélyt adni egy esetleges bőrrák vagy melanoma kialakulásának? Hidd el, hogy akár te is lehetsz érintett, sajnos ezek a problémák egyre gyakrabban előfordulnak. Ha sok az anyajegyed, világos bőrű, szeplős vagy, akkor fokozottan esélyes lehetsz rá, hogy valami gond legyen a bőröddel, ám odafigyeléssel és tudatos nap elleni védekezéssel, valamint rendszeres szűrővizsgálattal megelőzheted a melanomát és a bőrrákot.


Kend be magad, mielőtt kimész!


Ha eddig azért nem használtál sportoláshoz naptejet, mert úgy érezted, hogy a bőrödre kent „védőréteg” ragacsos, kellemetlen, nem tudsz tőle izzadni, vagy a felkent krém az izzadsággal együtt lefolyik rólad, esetleg idegesít a krémbe ragadó szennyeződés, akkor valószínűleg nem a megfelelő napvédőt választottad. Ugyanis van olyan, ami bírja a strapát, és nem érzed, hogy magadra kented, érdemes megtalálni a számodra igazit, aminek használata közben véded a bőröd és egyúttal nem tapasztalt semmilyen kellemetlenséget.


Meddig véd egy napvédő krém?


Először is nézd meg a termék csomagolásán szereplő SPF számot. Az SPF a sun protection factor rövidítése, és napvédő faktort jelent. Minél magasabb az SPF szám, annál erősebb védelmet biztosít a bőröd számára a krém.
Amit érdemes még ezzel kapcsolatban tudni, hogy ez a szám azt jelenti, hogy az adott termék hányszorosan erősíti meg a bőröd leégés elleni természetes védekezőképességét. Egy normál bőrű embernek átlagosan 20 percig bírja a bőre az erős napsütést anélkül, hogy leégjen. Egy 15 faktoros krémmel ezt a 20 percet 15-szörösére növeled, 30-assal 30-szorosára, az 50-essel pedig 50-szeresére, azaz 20x50 percet bírsz a napon tölteni. Ha érzékenyebb a bőröd, akkor az alap időtartam lehet, hogy rövidebb, ha pedig kreol bőrű vagy, akkor pedig hosszabb is lehet, ez mindenkinél egyedi.
Azt is érdemes tudni, hogy attól, hogy egyszer bekented magad, nem tudsz hosszú órákat a napon tölteni, bizonyos időnként érdemes újra és újra bekenni magad. Tehát ha az Ultrabalatonon futsz, és egyszer bekenekedtél, attól még simán leéghetsz, ha menet közben nem kened magad újra!


 

Személyes tippem:


Számomra a napvédelem nagyon fontos, több szempontból is. Fehér a bőröm, szeplős vagyok, sok az anyajegyem, amikből már távolíttattam el megelőzési célzattal, és mindehhez még néhány tetoválás is társul. Szóval minden adott ahhoz, hogy én bizony vastagon kenjen magam, és védjem a bőröm, egyrészt mert nem szeretnék melanomát, másrészt nem szeretném, hogy a bőrömbe juttatott plusz festések csúnyán kifakuljanak, harmadrészt a leégés igencsak fájdalmas és kellemetlen tud lenni, én pedig nagyon hamar pirosra sülök. Barnulni nem tud a bőröm, csak leégni. A napozással sosem tudtam azonosulni, szoláriumban életemben kétszer voltam, de még ennyiszer sem kellett volna mennem, nem volt értelme.
Az első tavaszi napsugarak hatására általában „kivirágzik” az arcom (én így hívom), kijönnek a télen rejtőzködő szeplőim, néha még a fülemen is. A karom és a vállam is könnyen pirul, a hátamon évek óta látszik a futótop nyoma, a lábamon meg a rövidnadrágé, ahol sokszor, sokat érte a nap a bőrömet.  
Számomra elengedhetetlen és nélkülözhetetlen a naptej, és az 50 faktoros a minimum, amit magamra kenek. Sokfélét kipróbáltam az elmúlt években, a napvédő képességük rendben volt, de az érzet, az állag, amit maguk után hagytak, nem mindegyiknél volt az igazi. Használtam Niveát, Eucerint, majd szerencsésen rátaláltam a La Roche-Posay Anthelios SPF 50+ spray-re, és a hozzá tartozó, kifejezetten arcra fejlesztett a Anthelios ULTRA SPF 50+ napvédő krémre. Ez lett számomra a jolly joker, mert bár nem a legolcsóbb kategória, de ezek azok a termékek, amikkel úgy mehetek ki a napra, akár a hétköznapokban, akár 3-4 órákat futni, hogy tudom, teljesen biztonságban vagyok, és nem fogok leégni. Könnyű állagú, gyorsan kenhető krémek, nem ragadnak, elkenés után pedig olyanok, mintha rajtam sem lennének, nem érzeni, hogy bekentem magam, és az izzadással sem jönnek le, nem leszek foltos és piros attól, hogy bizonyos helyeken mondjuk leizzadtam magamról, és be sem fülled alatta a bőr.
Ezen kívül amit még nagyon szeretek, az a La Roche-Posay Cicaplast B5 SPF 50 nevű kréme, ami egy regeneráló, bőrápoló krém 50 faktoros napvédővel, és ami tetoválások védelmére és anyajegylevétel után a hegekre is alkalmas. Kis tubusos, könnyen elfér akár a futózsákban, magammal tudom vinni bárhová.

Bármennyire is örülsz a napsütésnek, és bármennyire is magadba akarod szívni a nap melegét, esetleg szeretnél gyorsan lebarnulni, akkor is mindenképpen figyelj oda arra, hogy védd a bőröd. Ne kockáztasd a leégést, és annak esetleges következményeit, nem ér annyit az egész, inkább használj jó minőségű napvédő termékeket, akár a hétköznapokban tartózkodsz a napon, akár sportolni mész ki! Nem fogod megbánni!


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT