/article_titleimages/teli1.jpg

Fuss biztonságosan és okosan a "csuda" téli időben is!

Tél tábornok újra beköszön, és most nem a kedves arcát mutatja, hanem a szigorút, jönnek a mínuszok, ónos-havas trutyi ömlik az égből, hideg szél fúj. De a legtöbb futót ez sem tántorítja el attól, hogy kimenjen! Ilyenkor is lehet jókat futni, de érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy a futás élvezetes, és főképp biztonságos legyen!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2021-02-10

Íme néhány hasznos tanács a csapadékos, nyálkás, hideg időjáráshoz.
 
  • Öltözz rétegesen! A bőröd ugyan vízálló, de egy idő után elkezd fázni. A megszokott ruhamennyiségen felül jól jöhet még egy plusz réteg a felsőtestre, egy mellény vagy egy szél- és esőálló dzseki, ami valamelyest szigetel és véd a hidegben. 
  • A baseballsapka és a sportszemüveg segíthet védeni az arcod és a szemed a csapadéktól - ha nagyon zavar, kellemetlen számodra, próbáld ki ezt a megoldást. 
  • Fuss háztól házig - ez most különösen érvényes, hiszen egy percet sem jó kint a hidegben rostokolni vizesen, izzadtan, mert könnyen megfázás lehet a vége. Ha nem futsz végig, akkor se álldogálj, hanem maradj mozgásban, gyalogolj tempósan! 
  • Vigyázz, hová lépsz! Mindenütt pocsolyák, tócsák várnak, amiket lehet ugyan kerülgetni, de nem biztos, hogy érdemes, főleg, ha balesetveszély állhat fenn (járókelők, autók, útpadkák). Az első toccsanás nem túl kellemes, de amíg mozogsz, nem fog fázni a lábad. A lehulló levelekre óvatosan lépj, eléggé tudnak csúszni. 
  • A jég nem a futók barátja, futócipőben korcsolyázni nem túl izgalmas, bár szinte garantált, hogy megy a dupla leszúrt Rittberger... de inkább ne próbáld ki! Ha minden jeges, csúszós, lefagyott a csapadék, fontold meg, hogy inkább kihagyod az aznapi futást a szabadban. Ha teheted, futópadozz (tudom, zárva vannak az edzőtermek, szóval ez most nem az igazi opció), vagy ha van cipőre húzható láncod, akkor mindenképp használd. A lényeg, hogy ne ess el, ne sérülj meg!
  • Mindig tudjon valaki róla, hogy hol, mennyit, milyen időtartamban fogsz futni. Legyen nálad telefon! Ha tudja az órád, akkor állíts be Live Trackinget, vagy Baleseti értesítést, hogy gond esetén a családod tudjon róla. Az én Garmin Forerunner 745-ös órám a telefonnal összekapcsolva pl. tud élő követést küldeni, hogy merre járok, ha pedig véletlenül elesnék, riasztja a férjemet, hogy baj van!
  • A havas-latyakos trutyi miatt a rekortánpályák nagyon csúsznak, lépkedj óvatosan, ha lehet, fuss inkább mellette aszfalton vagy a füvön, ott kevésbé korcsolyázós a helyzet!
  • Ha feladatos futásod van az edzéstervben, törekedj a biztonságos kivitelezésre. Lehet, hogy kicsit lassabb leszel, mert hátráltatnak az időjárási viszonyok, de legyen inkább egy lassabb edzésed, minthogy megsérülj, és heteket kelljen kihagynod!
  • Legyél látható! Sötétben alap a fejlámpa/testlámpa, láthatósági mellény, fényvisszaverő pánt, főleg, ha nem totálisan kivilágított helyen futsz, hanem pl. út szélén, bringaúton! A szetted ne legyen totál fekete - szerencsére egyre több futócuccon van fényvisszaverő csík, de minél jobban kivilágítod magad, annál jobb!
  • Futás után, főleg ha át is ázott a ruhád, azonnal vedd le a felszerelést, melegedj meg, zuhanyozz le, és utána hengerezz és nyújts! Egy meleg tea vagy forró csoki is segíthet az átmelegedésben.
Vigyázz magadra, fuss okosan és óvatosan!


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT