/article_titleimages/sprint1.jpg

Vonzó környezetban jobban megy a futás?

A futás az egyik legnépszerűbb sportággá vált, és bizonyítottan jótékony hatással van az egészségre. A döntéshozók pedig egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a vonzó környezet, a hasznosan kialakított közterületek, például a parkokban, tereken található futópályák segíthetnek abban, hogy minél többen ki tudják próbálni ezt a sportot.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2022-07-18

Keveset tudunk azonban arról, hogy mi teszi a futók számára vonzóvá a futókörnyezetet, és hogy ez milyen mértékben függ magától a futótól. Az az Eindhoven Running Survey 2015 tanulmány azt vizsgálta meg, hogy milyen mértékben függnek össze az futó személyiségének jellemzői, motivációi és attitűdjei, valamint az észlelt környezeti jellemzők, például a futófelület minősége, az útvonal zöldfelületei és környezete, a biztonságérzet, és a többi közlekedő általi akadályozottság a futókörnyezet észlelt vonzerejével. Emellett azt is figyelték, hogy a futással töltött évek száma, azaz a futótapasztalat milyen mértékben módosítja ezeket az összefüggéseket.
Az adatokat az Eindhoven Running Survey 2015 online felmérésén keresztül gyűjtötték félmaratoni futók körében (2477 futó; válaszadási arány 26,6%).

Eredmények

Az észlelt környezeti jellemzők, beleértve a zöld területet, az útvonalak változatosságát, biztonságát, a kényelmes futófelületet fontosabbak voltak a futók számára, mint a saját motivációjuk és attitűdjeik. A tapasztalt futókkal ellentétben a kevésbé tapasztalt futók esetében az elszabadult kutyák és a gyalogosok által jelentett akadályok nem csökkentették a környezeti vonzerőt.

Következtetések

Az észlelt környezeti jellemzők fontos meghatározói voltak a futókörnyezet vonzerejének mind a kezdő, mind a tapasztalt futók esetében. A kevésbé tapasztalt futók számára azonban a futókörnyezet zöld és élénk elemei, és a biztonságosan kialakított futóterek fontosabbak voltak, ők ilyen helyeken futnak szívesebben, míg a tapasztalt futók szinte bármerre elmennek futni, számukra nem a környezet a meghatározó. Annak érdekében, hogy a kezdő futók továbbra is kapcsolódjanak a futáshoz, érdemes kényelmes futópályákat és útvonalakat tervezni, vonzó, élénk és zöld tereket teremteni – ők használják ki ezeket leginkább az edzéseik során.

Forrás: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT