/article_titleimages/immunos2.jpg

Így függ össze a táplálkozás és az immunrendszer sportolóknál

Az egészséges táplálkozás mindenki számára fontos, érdemes tudni, hogy ez milyen hatással van a szervezet működésére és az immunrendszerre.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2023-11-23

A sportolók nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve az edzéssel és a versenyzéssel kapcsolatos fizikai és pszichológiai stresszhatások miatt, mint a nem sportoló emberek. Kutatások nemrégiben feltárták, hogy a felső légúti fertőzések komoly problémát jelentenek a sportolók számára. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál a katonai újoncoknál, akik kevesebb, mint 6 órát alszanak éjszakánként, fokozott a felsőlégúti megbetegedések kockázata. Az Injury/Illness Performance Project új epidemiológiai megközelítést kínált a sportsérülések és -betegségek következményeinek rögzítésére. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a rendszeresen sportoló emberekszámára prioritás az egészségük megőrzése, immunrendszerük normál működésének fenntartása, hogy megelőzzék a betegségeket, valamint a betegségek miatt az edzésekről és versenyekről való kimaradást.

A sportolókat érő folyamatos és megterhelő fizikai és pszichológiai stresszhatások eredményeként az immunfunkciók csökkenthetnek, így a sportolók fogékonyabbak lehetnek a fertőzésekre. Ezenkívül a versenyekre gyakran utazó sportolók fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve az új kórokozókkal való érintkezés, valamint az éghajlat és a környezet változásai miatt. Ezért a sportolóknak optimalizálniuk kell immunrendszerük működését a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében.

Rezisztencia vagy tolerancia?

Túlságosan leegyszerűsített az a sokak által régóta vallott nézet, miszerint a táplálék-kiegészítőknek az egyébként egészséges élsportolók legyengült immunrendszerének (rezisztenciának) a leküzdésére kell irányulniuk. Ehelyett a gyakorlati immunológia új paradigmája a kórokozók és az immunrendszer közötti jótékony tolerogén kölcsönhatásokat veszi figyelembe. A tolerancia a mikrobák elviselésének képességére utal, és ezen az új szemléletmódon keresztül sokkal tisztább képet kapunk a táplálék-kiegészítőket és a sportolók immunrendszerét vizsgáló tanulmányok eredményeiről.
A rezisztencia és a tolerancia az immunrendszer egészségének két különböző megközelítése. A rezisztencia a mikrobák elpusztításának képességére utal, míg a tolerancia az immunválasz csillapítására és a fertőzések kontrollálására.
A sportolók immunrezisztenciáját javító táplálék-kiegészítőket vizsgáló tanulmányok korlátozott előnyöket mutatnak, mivel a sportolók immunszuppresszióját alátámasztó bizonyítékokra még mindig szükség van. Ezért a hangsúlyt a jótékony tolerogén tulajdonságokkal rendelkező táplálék-kiegészítőkre kell helyezni, amelyek csökkentik az egyébként egészséges sportolók fertőzési terhét, ideértve a probiotikumokat, prebiotikumokat, valamint bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat.

Célzott tolerogén táplálék-kiegészítők

A célzott tolerogén táplálék-kiegészítők új elméleti perspektívája keretet ad az élsportolók fertőzési terhének csökkentésére irányuló kutatásokhoz. Például egy kutatás azt találta, hogy az éhgyomri anyagcsere ellentétes hatással van a szövetek toleranciájára bakteriális és vírusos gyulladások esetén. Ezenkívül a fehérje- és kalóriabevitelről kimutatták, hogy szerepet játszik az immunvédelemben. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a célzott táplálék-kiegészítők segíthetnek javítani a toleranciát és csökkenteni a fertőzések kialakulási kockázatát a sportolóknál. A probiotikumok és a prebiotikumok kétféle táplálék-kiegészítő, amelyekről kimutatták, hogy jótékony tolerogén hatást fejtenek ki az immunrendszerre. A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva egészségügyi előnyökkel járnak a gazdaszervezet számára. Tanulmányok kimutatták, hogy a probiotikumok csökkenthetik a felsőlégúti fertőzések előfordulását és időtartamát sportolóknál.

A prebiotikumok nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek serkentik a jótékony baktériumok növekedését és aktivitását a bélben. A prebiotikumokról kimutatták, hogy fokozzák a fertőzésekre adott immunválaszt, és csökkentik a sportolók gyomor-bélrendszeri fertőzéseinek kockázatát.

Bizonyos vitaminokról és ásványi anyagokról is kimutatták, hogy jótékony tolerogén hatást fejtenek ki az immunrendszerre. A D-vitamin például döntő szerepet játszik az immunrendszer működésében, és kimutatták, hogy csökkenti a felsőlégúti betegségek előfordulását. A cink egy másik ásványi anyag, amely szerepet játszik az immunrendszer működésében, és kimutatták, hogy csökkenti a sportolók betegségének időtartamát és súlyosságát. Ezért a sportolóknak fontolóra kell venniük ezeket a vitaminokat és ásványi anyagokat étrendjükbe, hogy optimalizálják immunrendszerük egészségét.
Az immunrendszer egészségének megteremtése és a célzott tolerogén táplálék-kiegészítők beépítése révén a sportolók csökkenthetik a fertőzések terhét és megelőzhetik a betegség miatti edzéskihagyást.

A legfontosabb üzenetek sportolóknak:

1. A felső légúti fertőzések komoly problémát jelentenek a sportolók számára, és az immunrendszer egészségének előtérbe helyezése kulcsfontosságú a betegség miatti hiányzás megelőzésében.
2. A rezisztencia és a tolerancia az immunrendszer egészségének két különböző megközelítése, az új gyakorlat hangsúlyozza a tolerancia fontosságát a sportolók fertőzési terhének csökkentésében.
3. Célzott tolerogén táplálék-kiegészítők, például probiotikumok, prebiotikumok, valamint specifikus vitaminok és ásványi anyagok használhatók a tolerancia fokozására és a fertőzések kockázatának csökkentésére sportolóknál.

Forrás: Dr. Laurent Bannock Fuelling Greatness hírlevele
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT