1992 óta ismerhetjük a Female Athlete Triad, vagyis a női atléta triász kifejezést, amit az amenorrhoea, a csontritkulás és az étkezési rendellenességek kombinációjának leírására használják. Azonban történtek fejlesztések, és 2007-től a triászt egy olyan rendellenességként írják le, amely menstruációs diszfunkcióval, megváltozott csontok egészségével és alacsony energiaellátással (LEA) evészavarral vagy anélkül fordul elő.
2014-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság konszenzusos nyilatkozatot készített, amely felöleli ennek a tünetnek a teljes körét, azóta új kifejezés van rá, ez a Relatív Energiahiány a Sportban (RED-S). Fontos kiemelni, hogy ez az új keret magában foglalja a férfiakat és a szabadidősportolókat is. Edzőknek és maguknak a sportolóknak is érdemes tisztában lenniük a RED-S és a LEA létezésével és jellemzőivel, hogy megelőzhetővé váljanak.
1986 és 2021 között készült tanulmányokból származó bizonyítékok alapján a következőket vizsgálták: hogyan jelenik meg a női atléta triász és a relatív energiahiány a sportban, milyen hatásai vannak a RED-S-nek és a LEA-nak a teljesítményre és az egészségre, úgy mint a hormonális és anyagcsereműködés, a csontok egészsége, valamint a kognitív képesség és mentális egészség. Emellett összeállították a táplálkozási gyakorlatot a LEA és a RED-S megelőzésére, és figyelik és támogatják a LEA-ban érintett sportolókat is.
Miket állapítottak meg a vizsgálatok és tanulmányok?
A női sportoló triász jelei az egészségestől a patológiásig folyamatosan léteznek. Az optimális energiaellátottság normális menstruációt és optimális csontok egészségét eredményezi. Az alacsony energiaellátás hipotalamusz amenorrhoeát eredményez, és sajnos csontritkuláshoz vezethet. A férfiak is mutathatják a triász jeleit és tüneteit, kivéve a szabálytalan menstruációs mintákat. Ezért a RED-S elfogadása „relatív energiahiány által okozott károsodott élettani működésként” definiálható, és magában foglalja, de nem kizárólagosan, az anyagcsere, a menstruációs funkció, a csontok egészségének, az immunitás, a fehérjeszintézis, és a szív- és érrendszer egészségének károsodását.
A RED-S által okozott teljesítménycsökkenés két területre oszlik, fiziológiai és pszichológiai teljesítménycsökkenésre. A fiziológiai összetevők közé tartozik a csökkent edzésreakció, a glikogénraktárak kiürülése, az állóképességi teljesítmény és az izomerő. A pszichológiai hatások közé tartozik a csökkent koordináció, koncentráció, romlott ítélőképesség, depresszió és ingerlékenység.
A RED-S károsítja a sportoló növekedését, fejlődését, egészségét és teljesítményét támogató fiziológiai funkciókat. A fő hatások hatással lehetnek az endokrin rendszerre, beleértve a menstruációs funkciót, a csontok egészségét és az anyagcserét is.
A RED-S káros hatásainak és egészségügyi következményeinek enyhítésének leghatékonyabb módja a megfelelő táplálkozás és az, hogy elegendő mennyiségű energiát kell beszerezni az élelmiszerekből. Az energiaszükséglet a nemtől, a testtömegtől, a biológiai életkortól és az edzésből és a versenyzésből származó energiafelhasználástól függ. A szénhidrát, fehérje és zsír mellett fontos a mikrotápanyagok bevitele. A kalciumot, a vasat és a D-vitamint az ajánlásoknak megfelelően érdemes fogyasztani.
A LEA korai jeleinek nyomon követése közé tartozik a sérülés, a betegség, a normálishoz képest elhúzódó alulteljesítmény (az egyik legnyilvánvalóbb), az elvárttól eltérő táplálkozási és étrendi viselkedés, a sportolók önkritikája, a szociális visszahúzódás és a depresszió.
Úgy találták, hogy az első lépés a sportoló támogatásában az, hogy az edző dokumentálja a megfigyelt jeleket és tüneteket. A következő lépés az, hogy beszéljen a sportolóval (és a szülőkkel, ha fiatal), és hívja fel a figyelmet a LEA és RED-S jeleire és kockázataira. Az utolsó lépés az, hogy bátorítsuk a sportolót, hogy konzultáljon egy sportorvossal, aki ezen rendellenességek kezelésében jártas.
Hasznos tanácsok
A RED-S-t okozó mögöttes mechanizmus a LEA. Az energia rendelkezésre állását a bevitt energiából kivonva az edzési energiafelhasználás alapján lehet kiszámolni (kilokalória egységben kifejezve, és a zsírmentes tömeggel számolva kilogrammonként).
Az elfogadott napi energiafogyasztás a 11-18 éves női sportolóknál körülbelül 2200 kcal, míg az azonos korosztályú férfiaknál 2500-3000 kcal. A sportolóknak napi 5-12g szénhidrát fogyasztása javasolt testtömeg-kilogrammonként, de a gyakorlatban jellemző, hogy ennek felső határát a sportolók sosem érik el.
A szénhidrátbevitelt az adott testösszetételhez, edzési és versenycélokhoz igazítsuk – vagyis a szükséges munkához szükséges üzemanyagot kell bevinni. Napi testtömeg-kilogrammonként 1,2-1,7 g fehérjebevitel javasolt, sérülés esetén ezt érdemes tovább növelni. A zsírbevitelnek a teljes bevitel 15-30%-ának kell lennie.
Az LEA kockázatának kitett sportolók esetén nagyon fontos a mielőbbi cselekvés, hogy az energiabevitel minél előbb helyreálljon, így a sportoló mielőbb megfelelő állapotba kerül, és ezzel együtt csökken a fizikai és mentális egészségre gyakorolt hosszú távú hatások kockázata.
Érdemes tudni, hogy szinte minden sportolót veszélyeztethet a LEA. Időnként és rövid ideig tartó alultáplált időszakok mindenkinél előfordulhatnak, de ha ez az állapot folyamatosan fennáll, és egészségügyi és teljesítőképességi gondok merülnek fel, akkor mindenképpen érdemes foglalkozni az étkezéssel, akár szakember segítségének bevonásával is.
Forrás:
Science for Sport