/article_titleimages/labas1.jpg

Le a vízhólyagokkal!

Talán nincs olyan futó, akinek ne lett volna legalább egyszer vízhólyagja valahol a lábfején, talpán vagy a lábujján. Ez egy mondhatni tipikus futó-probléma, ami megelőzhető, vagy ha kialakult, akkor viszonylag könnyen kezelhető.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2020-04-28

A vízhólyag akkor képződik, ha a bőrt folyamatos terhelés és súrlódó-dörzsölő hatás éri, melynek következtében felszakadnak a sejtszövetek, a bőrrétegek között pedig felszabadul a plazma, vagyis a sejtfolyadék. Ilyenkor egy kis folyadékkal teli hólyag képződik a bőr felszínén, ami fáj és feszül, ha pedig tovább dörzsölődik, ki is szakadhat, ilyenkor pedig a „nyers” bőr dörzsölődik és fáj, és akár el is fertőződhet.
 

Mit tegyél, ha vízhólyagod lett a futástól?


Ha megnyílt, vagyis kiszakadt a vízhólyag, akkor meg kell védened a fertőzéstől: ilyenkor érdemes fertőtleníteni, kitisztítani, esetleg antibakteriális, bőrvédő, gyógyulást segítő, hámosító kenőccsel bekenni, majd leragasztani, hogy védd a szennyeződéstől és a további dörzsölődéstől.

Ha még nem szakadt ki a hólyag, akkor is ajánlatos foglalkozni vele, hiszen ez egy érzékeny felület, nyomódhat, feszülhet, ami kellemetlen, a további dörzsölődés pedig ki is szakíthatja, ami fájdalmas. Ebben az esetben steril tűvel érdemes óvatosan kiszúrni, és hagyni, hogy a hólyagban termelődött folyadék kifolyhasson. A tetején lévő vékony bőrréteget leszedni nem szabad, hiszen ez védi az alatta lévő érzékeny, vékony, „nyers” bőrt, jobban jársz, ha hagyod, hogy ez a bőrréteg szépen leszáradjon, az alatta lévő réteg pedig gyógyuljon és erősödjön. A kiszúrás után mindenképpen fertőtlenítsd az érintett részt, kend be antibakteriális krémmel, majd ragaszd le, hogy védve legyen.

A leragasztott, védett vízhólyaggal tudsz újra sportolni, és maximum egy pici kellemetlenséget jelent majd számodra.

Furcsa a hólyagod?


Előfordulhat, hogy a hólyagban gennyes folyadék van, a szélei begyulladnak. Ilyenkor mindenképpen fertőtlenítsd alaposan, mert komolyan elfertőződhet, és nagyon óvatosan érdemes kitisztogatni a sebet. Ha egy-két nap alatt nem lohad le a duzzanat és újratermelődik a gennyes folyadék, fordulj orvoshoz, de remélhetőleg erre nem kerül sor.
 

Hagyd lélegezni a sebet


A víz és a kiázás nem tesz jót a vízhólyagoknak, így lehetőleg ne ázz sokáig a kádban, illetve a leragasztott vízhólyag kötése ne ázzon át, mert ez felpuhítja a gyógyuló bőrt, ami miatt érzékennyé válik. Fürdés után távolítsd el a kötést/ragasztást, hagyd kiszáradni, lélegezni a sebet, esetleg éjszakára ne ragaszd le újra, hadd gyógyuljon a szabad levegőn, elég, ha másnap reggel feded le védőréteggel. Természetesen, ha úgy érzed, éjjel az ágynemű irritálja a sebet, akkor fertőtlenítés és bekenés után ragaszd le ismét. Rendszeresen cseréld a védő ragasztást a vízhólyag-seben, és minden átkötés előtt fertőtlenítsd!
 

Találd meg a megfelelő zoknit és cipőt


A vízhólyagot a súrlódás, dörzsölődés okozza, ennek elkerülésében egy megfelelő anyagú, varrásmentes, a lábadra tökéletesen illeszkedő futózokni, és a megfelelően kiválasztott méretű futócipő segíthet. A jól megválasztott zokni lehet a kulcs a megelőzésben, hiszen ennek anyaga érintkezik a lábbal, és tudja durván kidörzsölni a bőrt.
A vízhólyagok megelőzésében segíthet az is, ha ápolod a lábad bőrét, rendszeresen kened puhító krémmel, eltávolítod az elhalt hámréteget, hosszabb futások előtt pedig zsírosabb, víztaszító (pl. vazelin, lanolin) kenőccsel kened be a lábujjakat és a lábfejet.

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT