/article_titleimages/haj1.jpg

A futás tényleg tönkreteheti a hajad?

Lehet, hogy nem is gondolnád, de a sport a hajadat is megviseli. A fésülés, az izzadság és a napfény bizony rosszat tesz a hajkoronádnak, ha nem figyelsz oda.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-01-29

Amikor futni indulsz, sok mindenre figyelsz, ugye? Megvan az órám? Ittam eleget? Viszek magammal frissítőt? Megterveztem az útvonalat? De a hajadon biztosan nem gondolkodsz ennyit, csak gyorsan összefogod és már indulsz is edzeni. Pedig a hajad ennél többet érdemel, figyelj oda rá jobban.
 

Hogyan sérülhet a hajad?


Akármelyik évszakban futsz, a hajadat UV sugárzás éri, amely szárító és fakító hatással van rá. Emellett ha szoros copf-ba kötöd (márpedig valószínűleg így kötöd, hogy ne csússzon szét és ne zavarjon), akkor a hajszálak megfeszítik a fejbőrbe kapaszkodó hajhagymákat, ez pedig akár hajhulláshoz is vezethet. Ahol pedig a hajgumit tekered rá a copfodra, ott megnyomódnak és töredeznek a hajszálak. A fejbőrön keletkező izzadság is szárítja a hajszálaidat, főleg, ha még napfény is éri a fejed. Ha hosszú a hajad, akkor az izzadság nemcsak a fejtetődről érheti a hajad, de az is előfordulhat, hogy a nyakadban, válladon keletkező izzadságot is „összeszedi” a copfod, ettől pedig összetapad, ragacsos, gubancos, nehezen kifésülhető lesz. Az izzadt hajat pedig ha elkezded erősen fésülni, akkor az is károsítja a hajszálakat.
 

Hogyan akadályozd meg a hajkárosodást?


Figyeld a hajadat, hogy tapasztalsz-e már valamilyen sérülést rajta, észlelsz-e töredezést, hullik-e a hajad, van-e látható jele valamilyen károsodásnak. Ha hajad sima és fényes, nincs eltöredezve, nincsenek szétálló hajvégek, akkor nincs gond, de ha a hajad fakó, gubancos, fénytelen, akkor ideje jobban figyelned rá.
Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha minden futás alkalmával máshogy hordod a hajad. Váltogasd a copfot, fonatot, kontyot, és ne használj túl szoros gumit. Viselj fejpántot, hogy legyen, ami felszívja az izzadságot a fejbőrödről, így az nem kerül a hajadra. Tegyél sapkát, hogy védd a hajad az UV sugárzástól, és ez a megoldás az izzadság elvezetésében is segít. Arra viszont figyelj, hogy olyan sapkát válassz, ami szellőzik, mert ha a verejték nem párolog el a fejedről, és még be is dunsztolod a fejed a sapiba, akkor akár viszkető, korpás fejbőrtől is szenvedhetsz.


 
Futás után, ha nedves a hajad, de nincs időd hajat mosni, akkor itasd fel az izzadságot róla egy törölközővel, majd óvatosan, rángatás nélkül fésült ki, és gyorsan szárítsd meg. A futók jó barátja a szárazsampon, ami a hajtövekre fújva segít felfrissíteni a frizurát, amikor erre szükség van.

Ha korpásodik a hajad, akkor használj korpásodás ellen kifejlesztett sampont, ami segít megakadályozni a fejbőr kiszáradását.

Sampon mellett használj balzsamot/kondicionálót, heti egyszer bátran feltehetsz egy tápláló hajpakolást is, ami táplálja és fényt ad a hajnak. A töredezett hajvégektől pedig fodrász segítségével tudsz megszabadulni, és néha kényeztettesd magad egy profi keratinos kezeléssel is a csodás haj érdekében.

Fotó: Pexels


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT