/article_titleimages/garmin955.jpg

Ilyen jó egy Garmin Forerunner 955-tel ultrát futni

Az Ultrabalatont idén egy Garmin Forerunner 955 solar órával teljesítettem, amit tavaly júliusban kaptam a Garmin Team tagjaként, az óra piacra dobása után nem sokkal.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2023-05-15

Az Ultrabalatont idén egy Garmin Forerunner 955 solar órával teljesítettem, amit tavaly júliusban kaptam a Garmin Team tagjaként, az óra piacra dobása után nem sokkal. Bár szerettem volna már tavaly bevetni hosszú távokon, és tesztelni, hogy mit tud, de erre a térd-balesetem miatt nem volt lehetőségem – az óra viszont hű társam volt a felépülési időszakban is, majd az edzések újrakezdése során is.
Olyan órát szeretek használni, aminek hosszú üzemideje van, ezért is kaptam ezt az órát, mert a solar verzió akár 49 órát is bír egy feltöltéssel folyamatos GPS használat mellett – értsd, ennyi ideig tud tevékenységet rögzíteni. Tehát kibírja, míg Ultrabalatont futok, és nem kell menet közben tölteni. Ez így is lett, és csak nagyon kicsit kellett mókolnom a mindennapos használat beállításaival.
A GPS üzemmódot a mindennapokban az ún. multiband verzióban használom, ez azt jelenti, hogy többféle műholdrendszerhez több sávon (azt hiszem, 3-hoz) kapcsolódik egyszerre az óra, ezáltal a lehető legpontosabb a helymeghatározása. Ez eléggé zabálja az akkumulátort, így ezt át kellett állítanom, és a sima GPS üzemmódot használtam, így csökkent a pontosság, de a mérés még így is a minimális hibahatáron belül volt. 210 km-en tévedett 1,5 km-t a mérésben, és a térképen nézve látszik, hogy kis utcákon cikázva nem minden kanyar tökéletesen pontos, de nem is ez volt a lényeg, mert a Balatont így is szépen körberajzoltam.
A telefonommal a futás időtartamára nem kapcsoltam össze az órámat Bluetooth-on keresztül, ez edzéseken megvan, hogy ha balesetet szenvednék, akkor tudjon riasztani, itt most erre nem volt szükségem. Zenét nem az óráról hallgatok, a háttérfényt és egyéb dolgokat nem állítottam át rajta.
Pulzuspánttal mértem pulzust, a pánt és az óra végig kapcsolódtak egymással, valószínűleg pulzusmérés nélkül javítható lenne az üzemidő (a csuklós mérést is ki lehet kapcsolni), de én kíváncsi voltam az értékekre és a futásdinamikai adatokra, amiket a pánt mér.
Az órát még itthon teljesen feltöltöttem az indulás előtt, majd a verseny reggelén ébredés után – az alvási, HRV adatok és edzésre való felkészültség csekkolása után – még gyorsan töltőre tettem, hogy 100%-kal induljak neki a körnek. Folyamatosan mért az óra, túl sokat nem nyomkodtam, éjjel karmozdulatra kapcsolta fel a háttérvilágítást, csak néha néztem más adatképernyőt a főképernyőmön kívül, amin a megtett táv, pillanatnyi tempó, átlagpulzus, átlagtempó látszik.
26 óra 9 percet futottam, az óra a leállítás után 38 %-on volt. Volt nálam biztonsági töltő és kábel, hogy szükség esetén tudjam tölteni, menet közben is lehet tölteni az órát, ha kell, de nem kellett.
Az óra a kezemen ennyi idő alatt sem zavart, mondjuk fürdés kivételével 0-24-ben hordom, tehát megszoktam, tökéletesen hozzájárult a futásom sikeréhez. Amin jót mosolyogtam, hogy mivel nem futottam vele eddig 50 km-nél többet, a Staminám az óra szerint 5 és fél óra alatt lenullázódott, de én azért még majdnem 21 órán keresztül voltam mozgásban, és igen sokat futottam még.
A célba érkezés óta is hasznos adatokkal szolgál számomra a Garmin Forerunner 955 solar. Figyeli az alvásomat (rossz minőségű és kevés, nem igazán szokott jó pontszámot adni rá), a HRV-met, ami eléggé beesett, és ez jelzi, hogy még nem sikerült teljesen regenerálódnom, köszönhetően a rossz alvásomnak. A pulzusom és a stressz értékeim normálisak, és a Body battery-t is sikerül egyre feljebb tornázni reggelenként, a verseny után 3 napig 5-10 között mozgott, most már 80 fölött van reggelente, úgyhogy alakulok.
Nem vagyok adatfüggő, mégis nagyon sok hasznos dolgot mond nekem az óra magamról, amit hasznosítani tudok a mindennapjaim és az edzéseim során.
 
Köszönöm a Garmin Hungary támogatását, hogy a legjobb órákat használhatom az edzéseim és a versenyeim során!

Fotó: NN Ultrabalaton
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT