/article_titleimages/garminora1.jpg

Kompakt multisport óra a csuklón: ez a Garmin Forerunner 745

Idén januárban ért az a megtiszteltetés, hogy csatlakozhattam a magyar Garmin team futói közé, ezzel együtt pedig egy Garmin Forerunner 745 óra tulajdonosa lehetek. Az elmúlt hónapokban sokat nyüstöltem az órát, hogy elegendő tapasztalatot szerezzek róla és ezeket le tudjam írni.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2021-05-11

Nem vagyok profi terméktesztelő, nem fogok technikai adatokat és vérprofi elemzést írni róla, csak a saját szubjektív tapasztalataimat szeretném megosztani, és ez sem lesz teljeskörű. De bízom benne, hogy ezek a tapasztalatok segítséget jelentenek majd azoknak, akik pont ezzel a Garmin órával szemeznek éppen.

A Garmin Forerunner 745 egy multisport óra, ami futók, triatlonosok számára ideális választás lehet, hiszen remekül kezeli ezeket a sportágakat, de nagyon sok más mozgásformát is képes rögzíteni, ha a fő sportág mellé valamilyen kiegészítő edzésként űznénk ezeket. Kezelt sportági a teljesség igénye nélkül: kardio, jóga, súlyzós edzés, Pilates, úszás, sísportok, túra, evezős vízi sportok, de kezeli az elliptikus tréneres és lépcsős edzéseket is, sőt a falmászást is.

Küllem

Fekete színben választottam, mert ez megy leginkább a cuccaimhoz, de elérhető vörös, almazöld és fehér színekben is. Könnyű műanyag óraháza van, 5 nyomógombja, szilikon szíja pedig könnyen állítható, vékony csuklóra is jó illeszkedik.

Kijelző

Jól olvasható napfényben is, sötétben pedig megvilágítja a számlap hátterét. Viszonylag nagy számokkal működik, jól látható, a képernyő teljes mértékben személyre szabható annak függvényében, mit szeretnénk rajta látni az edzés során, milyen adatképernyőkre vagyunk kíváncsiak. A Garmin Connect IQ program segítségével óraszámlapokat, adatmezőket, widgeteket lehet rátölteni igényeknek és ízlésnek megfelelően.

Üzemidő

Elég jó üzemideje van az órának, GPS módban egy töltéssel 16 órát bír folyamatosan, tehát egy 12 órás versenyt simán lehet vele teljesíteni, de akár egy 100 mérföldes is beleférhet. Tölteni egy speciális kábelen keresztül lehet a számítógéphez csatlakoztatva, viszonylag hamar feltölt, és nem is szükséges minden edzés után rátölteni, nekem elég egy héten egyszer teljesen feltölteni.Szinkronizálás

A Garmin Connect programba és felületre lehet az óra adatait szinkronizálni, vagy a kábellel és számítógéppel, vagy a Connect app letöltése után Bluetooth kapcsolattal telefonnal, mindkét módszer gyorsan és egyszerűen működik, kb. fél perc, és az óra adatait máris böngészhetjük a telefonon vagy a számítógépen.

Funkciók

A Garmin Forerunner 745 okosóra is egyben, ami folyamatosan figyeli viselőjét. Beépített csuklós pulzusmérője folyamatosan rögzíti a pulzust, pulzoximétere pedig a vér oxigénszintjét. Rögzíti a napi megtett lépésszámot, számolja a megtett emeleteket, a napi intenzitás mértékét, a nyugalomban és az edzéseken elégetett kalóriaszámot. Jelzi a telefonra érkező értesítéseket (email, Facebook üzenet – persze csak ha akarjuk). Monitorozza az alvást, méri az alvásidőt és az alvásfázisokat, hogy mennyi időt töltöttünk mély alvásban, REM fázisban, könnyű alvásban. Jelzi, hogy mennyire sikerült regenerálódnunk, vagyis hogy áll az ún. Body Battery-nk, azaz mennyire van feltöltve testünk elemkészlete energiával. Méri a stressz szintet is.
Segít, hogy jobban lássuk testünk működését, törődni tudjunk a regenerációval, az elegendő pihenéssel, alvással, ismerjük a pulzusértékeinket, és felismerjük, ha valami nem stimmel.

Edzések kapcsán működő funkciók

Az edzéseknél saját magunkra tudjuk szabni, hogy milyen adatokat szeretnénk látni, hány adatképernyőt és milyen elrendezésben jelenítsen meg a kijelzőn. Teljesen egyéni, ki miket szeret látni, én most azt írom le, hogy én miket nézek futás közben, milyen dolgok fontosak számomra.

Az első képernyőn a megtett távot, az átlagtempót, a pillanatnyi tempót és az átlagpulzust figyelem. A következő  az éppen aktuális kilométer ideje, tempója és hogy az adott kilométeren belül hol tartok. A harmadik képernyőn az aktuálisan mért pulzust látom, amit a mellkaspántomról továbbít az érzékelője. (Ha nem viselek pántot, akkor a csuklón mért pulzust látom.). A pulzuspánt nemcsak pulzust mér, hanem futásdinamikai adatokat, a következő képernyőkön a lépéshossz, lépésszám, bal láb – jobb láb egyensúly és talajérintési idő, függőleges lépéshossz látható. (Ha nincs rajtam a pánt, akkor ezek az adatok nem mérődnek.)

Én tettem egy térképes mezőt is az órára, amin berajzolja az útvonalamat. Igazi térképet nem tud kezelni ez az óra, így tehát az utcákat, domborzati viszonyokat nem látom, csak egy vonalat, hogy merre járok. Navigációra is képes az óra, de akkor is a vonalon vezet végig, a térkép nincs rajta, hogy amúgy hol vagyok. De mivel főleg aszfalton és lakott területen futok, így erre nekem nincs igazán szükségem.


Edzéselemzés

Ha már ennyi mindent rögzít az óra, úgy az igazi, ha ezeket az adatokat valamilyen formában értékeli is. Természetesen elérhető a kilométerenkénti tempóbontás, a pulzustartományokban töltött idő. Minden futás végeztével az edzés mentése után jelzi, hogy az adott edzés milyen hatással volt a szervezetre, az aerob vagy anaerob rendszert fejlesztette-e, milyen hatásfokkal, hogyan hatott az általános edzettségre (pl. alapállóképességet, tempót, küszöböt, anaerob tartományt dolgoztatta-e meg inkább). Jelzi a becsült VO2 maxot, vagyis a szervezet maximális oxigénfelvevő képességét a tempó, a pulzusadatok, illetve az egyéb személyes adatok (életkor) alapján. Kiírja, hogy az edzések hatására éppen milyen állapotban érzi a futót, eredményes vagy épp eredménytelen volt-e az edzés, esetleg regenerálódunk-e, vagy talán pont a csúcsformánkat tapossuk. Jelzi a becsült testterhelés hatását, azaz hogy az adott edzés számmal kifejezve milyen hatással volt a testünkre, és azt is, hogy mennyi időre lenne szükség a teljes regenerálódáshoz a futás után.
Minden adatot könnyen meg tudunk nézni a Garmin Connecten, akár telefonon, akár számítógépen, szép színes grafikonokon láthatóak, csak győzze kielemezni az ember.

A korábban elvégzett edzések alapján a Garmin Forerunner 745 minden nap ad egy napi tippet, hogy aznap milyen távot, milyen tempóval, milyen edzéshatás érdekében kellene végeznünk. Ezt én mondjuk nem tudom használni, mert edzéstervet követek, de egy edző nélkül készülő futónak hasznos segítség lehet, hogy hogyan állítsa össze a futásait.Edzésvezetés

Rendkívül praktikus funkció, hogy fel lehet vinni a Garmin Connecten keresztül a feladatos edzéseket, majd átküldeni az órára, ami indítás után szépen levezényli, hogy mit is kellene csinálnunk. Pl. egy intervallumos edzésnél szépen be lehet írni a bemelegítést, utána az intervallumokat a kért tempóra/pulzusra, a megfelelő pihenőidőket, és aztán a levezetést. Az edzés indítása után nincs más dolgunk, mint lekövetni a feladatokat, az óra jelzi, hogy az adott edzésrészből mennyi van még hátra, milyen a tempónk a kívánthoz képest, és mi a következő edzésszakasz. Számomra ez nagyon hasznos, mert például egy 10 ismétléses dombfutás számolása általában a 4. ismétlésnél fullad kudarcba, vagy ha egy 1 kilométeres tempós szakasz után 2 perc pihenő kocogás van, akkor máris elcsúsznak a kilométerek, és nem mindig tudom, hogy mettől meddig is kellene futni. Ez az én bénaságom, de az óra segít ez kiküszöbölni, és segít rendesen megcsinálni a feladatos edzéseket.

Biztonsági funkciók

Nagyon fontosnak tartom ezeket a funkciókat, főleg a hosszú futásaim miatt, amikor jó, ha a család tudja követni, épp merre járok. Az órát a telefonnal összekapcsolva lehet Live Track követést indítani, amely során a megadott kontaktnak egy e-mailt küld az óra, és végig jelzi, hol vagyok éppen.
Ha bármilyen veszélyt érzek, az egyik gombot hosszan lenyomva az óra értesítést küld a megadott kontaktszemélynek az épp aktuális helyzetemmel együtt, illetve ha például elesnék futás közben, akkor a megváltozott mozgás miatt az óra automatikusan küldené a veszélyjelzést.
Nem vagyok félős, de ezekkel a funkciókkal sokkal nagyobb biztonságban érzem magam és nyugodtabban indulok el futni, minden nőnek és persze férfinak is ajánlom az ilyen biztonsági óvintézkedések használatát!

Mit tud még?

Még rengeteg dolgot, amit szerintem nem próbáltam ki és nem vettem észre, de majd még nyomkodom, nézegetem, tanulom. Az biztos, hogy lehet rajta zenét hallgatni pl. a Spotify vagy Deezer fiókkal összekötve – én ragaszkodom az mp3 lejátszómhoz és madzagos fülhallgatómhoz, mert ezek beváltak. Lehet vele érintésmentesen fizetni a Garmin Pay-en keresztül, ezt még nem állítottam be, de be fogom, mert nagyon hasznos megoldás bármilyen helyzetben, amikor vásárol valamit az ember, pl. futás közben egy életmentő kólát.

Összefoglalva, a Garmin Forerunner 745 nagyon jól használható, klassz, kompakt óra, kényelmes, könnyű, akár csak edzéshez, akár mindennapos viseletként hordja az ember. Jó szívvel ajánlom mindenkinek, kezdő és haladó sporolóknak egyaránt, akik egy megbízható multisport órát keresnek.

Az óra elérhető a Garmin.hu-n.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT