/article_titleimages/hideg.jpg

Tél van, tessék rendesen felöltözni!

Végérvényesen itt a tél, hideg van, röpködnek a mínuszok, mindenki igyekszik minél több ruhadarabot magára aggatni, hogy ne fázzon. A legtöbb futó is próbál rétegesen, melegen öltözni, a különböző futós csoportokban, blogokon megy az eszmecsere, mit érdemes felvenni.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2015-01-05

De mindig van néhány "bolond", már bocsánat, aki azt hiszi, attól lesz király, ha ő mínusz 5-10-ben is rövidnadrágban nyomja. Őket pedig mindig látja valaki, aki aztán feldobja a témát a neten, és elindul a beszélgetés, aminek mindig az a vége, hogy nem érdemes követni a példájukat.

Hogy ez most honnan jutott eszembe? Ma reggel én is láttam egy figurát futni, combközépig érő shortban, mezítláb, saruban. A hőmérő szerint csak mínusz 2 fok volt, és lehet, hogy ő nem fázott. Pedig nem ajánlott télen rövidben nyomni, sem az edzők, sem az orvosok nem helyeslik ezt.

 

winterrun.jpg

Bármennyire is kemény és vagány az a trend, hogy télen is rövidnadrágban sportolj a szabadban, jobban jársz, ha rendesen felöltözöl, és véded a tested a hidegtől!

Télen is egészséges, ha a szabadban futsz, mert erősíti az immunrendszered, segít elkerülni a téli depressziót, és ilyenkor tudod jól megalapozni a formád a tavaszra. Ám nem mindegy, hogyan öltözöl fel, amikor kilépsz a természetbe.

Langó Anikó edző azt tanácsolja, hogy felejtsd el a rövidnadrágos sportolást, és helyette húzz hosszú, belül bélelt, meleg futónadrágot, a mínuszokban pedig akár még egy rövidnadrágot is vehetsz a hosszú fölé. „A hideg nincs jó hatással az izmokra és az ízületekre, a problémák pedig később gyulladás vagy fájdalom formájában jelentkezhetnek. A testnek jobb, ha melegen öltözöl, főleg azért, mert ha kilépsz a lakásból, a hirtelen hőmérsékletváltozás és a hideg szinte sokkolja a szervezeted.” A hidegben való sportolás során a testnek, az izmoknak, ízületeknek és szalagoknak hosszabb idő kell a bemelegedéshez, a szükséges üzemi hőfok eléréséhez. „Ha rövidnadrágban indulsz neki, sokkal nehezebben melegszik be a tested, sokkal nehézkesebben mozogsz majd, megfázhatnak az izmaid és az ízületeid, sőt, az immunrendszered működését is gyengíted.” – vázolja az edző.  

Dr. Pál Mónika reumatológus, az Oxygen Medical szakértője is azt mondja, ha rövidnadrágban sportolsz télen, az számos problémát okozhat. „A kinti hideg hőt von el a szervezettől, összehúzódnak a felületes erek, ez pedig reflexes változásokat okozhat. Az ízület feletti bőr lehűlése az ízület belsejében fokozza a vérbőséget, ez fellobbanthat egy lappangó gyulladást. A hideg izomgörcsöt, tartós izomfeszülést is okozhat, ami fájdalomhoz vezet, és csökkenhet az idegek ingerlékenysége is.” – mondja a doktornő. „A lábon egyébként is viszonylag rossz a vérkeringés, mert a vénákban a nehézségi erőt legyőzve halad a vér, így felhalmozódhat a szövetekben a szén-dioxid, a szénsav. A savasodás kedvez a gyulladásos folyamatoknak: ezért gyakoriak bizonyos ízületi gyulladások a lábon.” A reumatológus azt tanácsolja, hogy főként a térd-, csípő-, gerinc-, ujj- és bokaízületek melegen tartására figyelj, védd őket meleg ruhával, ízületvédő pántokkal, a bemelegítés részeként pedig használj bemelegítő sportkrémet a vérkeringés felgyorsítására. Ha fájdalmaid vannak, próbáld ki a vérkeringést és az ízület működését serkentő, fürdővízbe adagolható illóolajokat, például a rozmaring-, eukaliptusz-, levendula-, citrom-, olíva-, majoranna- és kámforolajokat, melyeket az ízületek működését serkentő masszázsokhoz is alkalmazhatsz.
Bátran menj hát télen is a szabadba sportolni – csak öltözz fel megfelelően.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT