/article_titleimages/terep1.jpg

Terepen futsz? Ezekre van hozzá szükséged!

A terepfutás nagyon szuper, szép helyen, friss levegőn, csodás tájakon, csendes környezetben futhatsz, új helyeket fedezhetsz fel, miközben sportolsz. Arra azonban nem árt figyelni, hogy milyen felszerelést viszel magaddal az edzéseidre, hogy élvezetesen, és egyúttal biztonságosan futhass.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-03-14

Mire lehet szükséged a terepfutáshoz?
 

Terepcipő


A legfontosabb természetesen a cipő – ami nem árt, ha terepfutócipő. Mehetsz aszfaltosban is, ha egyszerűbb terepen tervezed az edzésed, de azért jobb, ha terepes a csukád. A terepcipők talpszerkezete strapabíróbb, stabilabb, vastagabb, hogy kényelmesebb legyen a talajfogás, ne érezz minden egyes követ vagy tereptárgyat a lábad alatt, amikor futsz. A terepcipők talpán lévő fogak segítenek a kapaszkodásban, hogy ne csúszkálj, ne menjen ki a bokád, ne ess el, jobban tudj haladni.
 

Kamásli


Ez egy nagyon praktikus találmány, a cipődre húzva megakadályozza, hogy a bokádnál a kis kavicsok, törmelék, fű és sár bejussanak a cipődbe. Ha olyan helyre mész edzeni, ahol tudod, hogy „támadnak a betolakodók”, akkor érdemes felvenni.
 

Futózsák vagy mellény


Terepen általában lassabban és hosszabb ideig futunk, nem igazán esnek útba kutak vagy boltok, ahol esetleg frissítőhöz lehet jutni, emiatt érdemes mindig magaddal vinned folyadékot és táplálékot. Ezeket a legkönnyebben futózsákba vagy mellénybe tudod elpakolni, és kényelmesen cipelni. Érdemes mindig egy kicsit nagyobb frissítő-mennyiséggel kalkulálni, mint amennyit elsőre gondolnál, hiszen a terepen máshogy dolgozik a tested, más az energiafelhasználás – inkább legyen tartalékod és vidd haza, minthogy ott maradj energia nélkül az erdőben.
 

Bot


Nagyon meredek, technikás terepre jól jön egy pár bot, ami segít a haladásban. Igen nagy a botválaszték, van sima, és összecsukható, teleszkópos is, kinek mi tetszik. A bottal való hatékony haladást ugyan meg kell tanulni, érdemes gyakorolni akár az edzéseken is.


 

Fejlámpa


Ha korán reggel, vagy késő délután-este indulsz terepre, vagy annyira hosszú távot teljesítesz, mindenképp legyen nálad egy jó fejlámpa, illetve tartalék akkumulátor vagy elem – így te magad tudod kivilágítani az erdőt, de csak annyira, amennyire szükséges.


GPS-es óra


Ha nem vagy rutinos terepfutó, aki ismeri az összes turistajelzést, útvonalat, és akár árkon-bokron át is képes hazatalálni, akkor nem árt, ha az útvonalad előre megtervezed, és feltöltöd a track-et az órádra, hogy segítsen a navigációban. Ha az órád nem tud navigálni, akkor kis kézi GPS-t is vihetsz magaddal, vagy a telefonodat is segítségül hívhatod a tájékozódásban.


Telefon


Érdemes mindig magaddal vinned a feltöltött telefonodat, hogyha bármi történne, tudj telefonálni, segítséget hívni. Mielőtt elindulsz, mindig jelezd valakinek, merre fogsz menni, mennyi futást tervezel és kb. mennyi ideig leszel távol.
 

Technikai ruházat


A terepre is ugyanaz érvényes, mint az aszfaltos futásra: érdemes technikai ruházatot viselni, ami kényelmes, nem dörzsöl ki, elvezeti az izzadságot a test felszínéről. Amire jó, ha figyelsz, hogy az erdőben sokszor hűvösebb van, a hegycsúcsokon fújhat a szél, a magasabban fekvő területeket akkor is előfordulhat hó vagy jegesedés, amikor lejjebb már minden száraz és jégmentes – erre számítva érdemes összeállítani a ruházatodat.

Természetesen teljesen egyedi, hogy kinek mire van szüksége futás közben, mitől érzi magát biztonságban és komfortosan – ennek, és a választott terepnek megfelelően állítsd össze saját terepfutó-felszereléseidet.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT