/article_titleimages/hidegfut2.jpg

10 tipp a téli mozgáshoz

Ha eddig azt gondoltad, hogy télen nem ajánlott, és nem is érdemes a szabadban sportolni, tévedsz! Nem kell az edzőterembe száműznöd magad, ha szeretnéd mozgással megőrizni az alakod a hideg hónapokban!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2012-11-07

 

 
 1. Figyelj a megfelelő, réteges öltözködésre. Inkább legyen egy réteggel több rajtad, amit bemelegítés után levehetsz, minthogy fázz. Viselj sapkát, sálat és kesztyűt: a fejen és a kézen a test által termelt hő akár 40 százalékát is leadja a szervezet, amely a test lehűléséhez vezethet.

   
 2. Tudd, hogy a megfázás nem mozgás közben fenyeget, hanem ha megállsz, és rádhűl a nedves ruha. Edzés után mielőbb zuhanyozz le, és vegyél száraz ruhát, hogy a tested melegen tartsd.

   
 3. Fokozottan figyelj a bemelegítésre, mert télen a hideg, merev izmok könnyebben megsérülhetnek. Légy sokkal alaposabb, mint meleg időben!

   
 4. Ne várj magadtól ugyanolyan jó teljesítményt, mint melegebb időben. Télen inkább az legyen a lényeg, hogy mozogj és jól érezd magad, ne pedig minél hosszabb táv teljesítésére, vagy minél jobb időeredmény elérésére törekedj.

   
 5. Ne feledkezz meg a megfelelő folyadékfogyasztásról. Nem biztos, hogy szomjasnak érzed magad, mégis fogyassz elegendőt edzés előtt és után is – a meleg zöld tea nemcsak egészséges, hanem kellemes, felmelegítő frissítő is egyben.

   
 6. Fokozatosan szoktasd hozzá magad a kinti téli mozgáshoz, ne a leghidegebb téli napon menj ki először sportolni. Mínusz 10 fok alatti hőmérséklet esetén inkább menj konditerembe.

   
 7. Figyelj a környezetedre, hogy elkerüld a baleseteket: a talaj csúszós, fagyos lehet, a hó alatt lehetnek letört ágak, nem látható gödrök, ezek miatt érdemes óvatosabbnak lenned. Mindig jelezd valakinek, hogy hová mész edzeni!

   
 8. Óvd a bőröd! A hideg kiszárítja, kipirosítja a bőrt, ezért érdemes hidratáló krémmel kenned, valamint az ajkad bőrét is ápold hidratáló ajakbalzsammal. Napsütéses időben pedig bátran használj napvédő krémet, mert az UV sugarak télen is károsíthatják a bőrt.

   
 9. Tedd változatossá a mozgást, és használd ki a tél adta lehetőségeket. Szuper mozgásforma a korcsolyázás, a sífutás, a nordic walking, sőt, a szánkózás is remekül megmozgat, mire felhúzod a hegytetőre.

   
 10. Ha úgy érzed, egyedül nem megy, szervezz társaságot! Sokkal könnyebb rávenni magad, hogy kimenj egy hideg téli napon, van van veled valaki, akivel jó hangulatban, egymást biztatva tudtok mozogni – a végén pedig akár egy jót is hógolyózhattok.

Miért sportolj kint?
 

Ha eddig a szabadban futottál, kerékpároztál, vagy éppen túráztál, ne mondj le ezekről a hideg miatt, folytasd bátran a szabadtéri sportolást, nem fogod megbánni! Amellett, hogy sokat tehetsz egészségedért és alakodért, a tél szépségének új oldalát fedezheted fel mozgás közben.
 

-          A testednek a rendszeres, intenzív testmozgáson kívül minél több természetes fényre van szüksége a megfelelő működéshez. Szánj időt arra, hogy a munkába járás időtartamán kívül is kint legyél, így a szervezeted D-vitaminhoz jut a fényből, ezzel tehetsz csontjaid, izmaid és a keringési rendszered egészségéért és megfelelő működéséért.
 

-          Kutatások szerint a szabad levegőn való mozgás még télen is jobban esik, mint a benti sportolás. A kinti mozgás vitalizál, feltölt, és segít megelőzni a depressziót is.
 

-          A mozgás erősíti az immunrendszered, ha pedig kint mozogsz, a tested könnyebben felkészül az időjárás változásaira, és ellenállóbb leszel a télen gyakori betegségekkel szemben.
 

-          A téli depressziót, hangulatingadozást is elkerülheted a sportolás segítségével, hiszen egy kellemes edzéssel levezetheted a nap folyamán felgyülemlett feszültséget, na és a boldogsághormonok termelését is elősegítheted. Jobb, mint a nassolás!
 

-          Új élményekkel gazdagodhatsz, és változatosságot csempészhetsz az edzéseidbe. Nincs is annál jobb, mint az érintetlen, ropogós hóban kocogni, vagy a Nordic Walking túra során meghódítani egy havasan csillogó csúcsot.
 

-          Jó, ha tudod, hogy a hidegben való sportolás rendkívül hatékonyan égeti a kalóriákat: akár 25 százalékkal többet is eltüntethetsz belőlük, ha kint mozogsz. A testednek ugyanis alacsonyabb külső hőmérséklet esetén több energiájába kerül felmelegíteni és melegen tartani az izmokat, így aztán felgyorsul az anyagcsere is.

 

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT