/article_titleimages/csaladi1.jpg

Fuss együtt a gyermekeddel!

A futás az egyik legjobb közös program, amit a gyermekeddel űzhetsz, próbáld ki!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-04-07

A gyerekek ösztönösen szeretnek futni, rohangálni, hiszen a futás az egyik alapvető mozgásforma, amit igen hamar elsajátít mindenki, és szívesen űz. Ha a szülők szeretnek futni, és a gyerekek is mozgékonyak, érdemes kihasználni a közös futás lehetőségét. A szabadtéri sportolás nagyon jó közös családi program, lehetőség a közös időtöltésre, a kimozdulásra, segítség a stressz levezetésére.

De hogyan érdemes belevágni a gyerekkel való futásba? Íme pár tipp ehhez!
 

Kezdjétek okosan


Nem minden gyerek rajong a futásért, de minden gyereket rá lehet venni a futásra. Van, aki maga mondja, hogy menjenek ki rohangálni, és van, aki csak akkor lendül bele, amikor már a szabadban van, és a szülei elkezdenek vele bolondozva futkosni. A lényeg, hogy semmit ne erőltess rá a gyerekre, de azért motiváld. Kezdjétek lendületes gyaloglással, majd kocogjatok bele 1-2 percet, aztán ismét jöhet egy kis gyaloglás, megint egy kis futás, és így tovább, ameddig kedvetek van hozzá.
 

Vond be a gyereket


Ne te határozd meg végig, mit fogtok csinálni, hadd érezze magát fontosnak a gyerek: jelölje ki ő, meddig futtok, hagyd, hogy válasszon futótempót – persze ha ezerrel sprintelni akar, aztán kifullad, azt inkább ne engedd. Legyen nála az óra, a stopper, hadd mérje a saját futását.
 

Ne „direkt” futtasd


Sok iskolás gyerek számára a futás szitokszónak számít, mert sajnos a testnevelés órákon a futás inkább büntetési eszköz, mint hasznos mozgásforma, ez pedig elveszi a gyerekek kedvét attól, hogy magától, a saját örömére fusson. Ám ha látja, hogy ez számodra egy örömet okozó, kedvelt mozgás, valószínűleg ő is ki akarja majd próbálni veled együtt. Próbáld meg visszahozni a futás szeretetét a gyereknél, és pozitív élményeket társítani hozzá. Fogjátok fel játékosan a dolgot, ne pedig feladatként, fogócskázzatok, versenyezzetek, kergetőzzetek, vagy ha tudtok, beszélgessetek futás közben.


Dicsérd és ösztönözd


A gyerekeknek nagy szükségük van a dicséretre és a pozitív megerősítésre: törekedj erre, ha veled fut a csemetéd. Ha szeretnéd vele megszerettetni a futást, akkor motiváld és ösztönözd a közös mozgás során, ezzel segíted, hogy élvezze ezt a sportot, és magabiztosabb legyen, még akkor is, ha egyébként nem megy neki annyira jól a futás. Ha van kedve futni és örömmel megy ki veled, akkor a rendszeresség segítségével bele fog jönni ebbe a mozgásba, és egyre több sikerélmény éri majd.
 

Fő a biztonság


Ugyanúgy, ahogyan a felnőttek futásai során, a gyerekeknél is nagyon fontos a fokozatosság és a terhelés jó beosztása. A gyereknek sem kell naponta futnia, heti három alkalom már segíthet neki a fejlődésben. A megtett távot is fokozatosan szabad növelni, akár csak pár száz méterekkel – nem kell kilométereket futtatni a gyerekkel, hogy a csontjai, izmai, ízületei alkalmazkodni tudjanak. A bemelegítés és a levezetés náluk is fontos, ezt játékosan nagyon jól meg lehet oldani. A közös futás lényege, hogy a gyerek és te is élvezd a közös mozgást, jólesően sportoljatok, és csak annyit, amennyihez kedv és energia van. Ha a gyereknek sikerélménye van a futásban, akkor lesz motivációja is, ha pedig motivált, akkor örömmel megy majd ki újra és újra futni – ezzel pedig lehet egy remek közös időtöltésetek.

Fotó: Freepik

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT