/article_titleimages/futotars1.jpg

Milyen a jó futótárs?

Nem mindenki szeret egyedül futni, és az egyedül edzőknek is jól jön néha egy kis társaság. De milyen a jó és milyen a nem jó edzőpartner?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2022-12-02

A megfelelő emberrel való közös futás segíthet, hogy gyorsabban, boldogabban, következetesebben tudj edzeni. De milyen a tökéletes futótárs, és ki az, akivel nem érdemes együtt futnod?
 

Pro – fuss vele!

 

  • A jó futótárs pontos
Elég frusztráló, ha megérkezel a megbeszélt találkozóhelyre a megbeszélt időpontban, és még 10-15 percig kell várnod a futótársadra – ez főleg hidegben elég kellemetlent tud lenni! A jó futótárs pontos, ez azt üzeni, hogy komolyan veszi a közös edzést, megbízható, és értékeli a te idődet is.
 
  • A jó futótárs támogató
Egy kis baráti rivalizálás nem árt, de az a futótárs a legjobb, aki képes támogatni a céljaidat, és azok elérében igyekszik segítségedre lenni. Megérti, hogy miért annyit és olyan tempóban szeretnél futni, tud alkalmazkodni hozzád, ha gyengébb formában érzed magad, van sérülésből lábadozol, és segít, hogy jobban érezd magad. Ezen kívül örül a sikereidnek, az elért eredményeidnek.
 
  • A jó futótárs jó társaság
Ha jó a futótársad, akkor a vele való edzés jó élmény és szórakoztató, élvezetesek a közös futások és versenyzések. Az együtt végzett keményebb edzések is jó érzésekkel zajlanak, tudtok együtt nevetni, tudjátok egymást biztatni akkor is, ha épp nehéz futás van soron.
 
  • A jó futótárs hasonló képességű
Ha hasonló edzettségű és képességű futóval edzel együtt, az könnyebbé teszi a dolgokat. Hasonló tempókat és feladatokat tudtok csinálni, segíthetitek egymás fejlődését, és hasonló célokat tűzhettek ki, amiket együtt tudtok teljesíteni.
Ha olyan futótárs csatlakozna hozzád, aki gyorsabb, de alkalmazkodik hozzád, nyugodtan fuss vele, segíthet a fejlődésben. Ugyanígy te is segítheted a nálad lassabb futót egy-egy edzésen.


 

Kontra – inkább ne őt válaszd!
 

  • Ha a futótárs mindene a versengés
Az edzés nem a versenyzésről szól, de vannak olyan futók, akik mindig le akarják nyomni a másikat, és egy könnyű edzésen is erősebb tempót diktálnak, lehagynak, nem alkalmazkodnak. A tempófutásokon pedig megy a hencegés, hogy ő volt a gyorsabb minden szakaszon. Az ilyen futó nem biztos, hogy megfelelő edzéstárs.
 
  • Ha a futótárs nem tudja tartani az edzéstervet
Kulcsedzést kellene futnod, ami a versenyed szempontjából nagyon fontos, de neki jobb ötlete van, más feladatot, más távot javasol, aszfalt helyett terepre akar menni, nem akar alkalmazkodni és segíteni a felkészülésedben. Fuss vele inkább akkor, ha nem készülsz semmire, és nem követsz edzéstervet sem.
 
  • Ha a futótárs mindig variál
Megbeszéltétek estére az edzést, de az utolsó pillanatban lemondja a futást, és ez nem az első alkalom. Sokszor variálja az időpontokat, helyszíneket, nem ér oda időben, rövidít a megbeszélt távon. Lehet, hogy jobb, ha egyedül futsz helyette.
 
  • Ha a futótárs féltékeny
Rosszul viseli, ha bejutsz a vágyott versenyre a sorsoláson, nem örül az elért eredményeidnek, becsmérel, nem értékeli a beletett munkádat, érzed rajta, hogy irigy és féltékeny. Jobban jársz, ha hagyod egyedül edzeni.


A cikk forrása egy Runner's World US cikk.
Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT