/article_titleimages/noi1.jpg

Mondd el, hogy te miért futsz!

2018-ban a BSI a 21 Nő az Egészségügyért Alapítvánnyal közös felmérést végzett, melyben a nők futási szokásait, motivációit vizsgálták. A kérdőívet akkor több, mint 1900 fő töltötte ki - a kutatás most folytatódik.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-03-01

Dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológus így elemezte a 2018-as kutatási eredményeket.

„A megkérdezettek több mint fele legalább 4 éve fut, 20%-uk legalább 1 éve. A minta 10%-a pedig kb. fél éve kezdett sportolni. Az eredmények azt mutatják, hogy a futás népszerűsége töretlen, sőt kifejezetten egyre divatosabb mozgásformáról beszélhetünk, amibe könnyű belekezdeni, a feltételek közel mindenki számára adottak.
 
A megkérdezettek többsége, heti 2-3 alkalommal fut, míg az edzésgyakoriság a futással eltöltött évek számának növekedésével emelkedik. Ez azért is fontos információ, mivel egy korábbi kutatás eredménye szerint a sportfüggőség (vagyis a testi-lelki egészségre káros mértékű sportolás) előfordulásának valószínűsége csökken a futással eltöltött évek számának növekedésével (Menczel, Dezső, 2016). Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy különös odafigyelést igényelnek az újonnan belépők, a kezdetben divatfutók. Feltehetőleg körülöttük még nem alakult ki egy olyan szociális, sportos védőháló, ahonnét figyelmeztetések érkezhetnek, ha a futási szokásaik túlzottá válnak.


 
A nőket számtalan tényező motiválhatja a futásra: a testsúlycsökkentés/alakformálás, egészségmegőrzés, stressz megküzdés, kikapcsolódás. A futás által új identitást is nyerhetnek az egyéb női szerepeik mellett. A dolgozó nő, anya háziasszony egy új, a sportoló nő szerepével azonosulhat, mely büszkeséggel töltheti el.
Bármelyik fenti indok indította is útjára a nőket a futás terén, az eredmény mindenki számára az állóképesség növekedését, a stressz tűrő képesség javulását, valamint alakformálódást eredményezett.” – mondta a szakember.
 
A BSI szabadidősport-rendezvényeket szervező cégként felelősséget érez a szolgáltatásait igénybe vevők iránt, ezért is döntöttek a tavalyi felmérés folytatása mellett.  A futóeseményeken résztvevők motivációjának, szokásainak megismerése segít abban, hogy célzottabb edzésprogrammal, egészség tudatosságot ösztönző információkkal láthassák el a futókat.


 
Az idei kutatás céljait, irányait így foglalta össze dr. Menczel Zsuzsanna:
„Friss kutatásunk célja a témában már megszerzett tudás elmélyítése. A sportoló, futó nők egészség-magatartásának, futási, felkészülési és étkezési szokásainak, futórendezvények nyújtotta szolgáltatásokkal kapcsolatos preferenciáinak megismerése. Önmagukról való vélekedésük, testükkel való elégedettségük és a rendszeres mozgás összefüggéseinek feltárása.  Kiemelt témánk a családok közös sportolásának vizsgálata is. Fontosnak tartjuk annak megismerését, hogy a szülők, az anyák milyen mintákat adnak át gyermekeiknek, de rákérdezünk a családon belüli generációk egymásra gyakorolt hatására is.”


Töltsd ki te is a kérdőívet, és oszdd meg ismerőseiddel is!
A kérdőívért katt ide:
www.kerdoivem.hu/kerdoiv/1029871265/

Forrás, fotók: BSI
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT