/article_titleimages/buff1.jpg

12 óra „szeretekfutni” egyéni csúccsal megspékelve

A Balatonfüredi Ultrafutó Fesztivál 12 órás futásán indultam, hogy fél nap alatt annyit fussak, amennyit csak bírok!

www.futnimentem.hu >> blog 2021-10-18

Nem is tudom, honnan is indítsam ezt a versenybeszámolót. Ádámig és Éváig nem mennék vissza, de odáig igen egy gondolat erejéig, hogy utoljára 2015 márciusában, azaz 6 és fél éve futottam 12 órás versenyen, azóta nem indultam ebben a számban. Volt 100-as, 111 km-es UTT, hosszabb, de befejezetlen UB, a csodálatos Spartathlon, de 12 órás nem. Nem jött össze, mikor utoljára 12 órásra készültem, a felkészülés hajrájában, 2 db 100 kilométeres hét után kiderült, hogy már nem vagyok egyedül a testemben, így érthető módon nem indultam el a versenyen.

Utoljára 2019 májusában futottam „rendes” ultrát, még a terhesség előtt, az Ultra Lupa kínlódás volt idén nyáron, baba utáni visszatérő próbálkozásnak oké volt, de ultraversenynek nem igazán. Úgy éreztem, most jött el az én időm, hogy egy 12 órással belecsapjak újra a lecsóba, és visszategyem magam az ultrás térképre végre.

Gabival egyetértésben neveztem be a BUFF 12 órás számára. A Lupa utáni nyögvenyelős szenvedésből és eret vágós edzésekből szépen lassan elkezdtem jobb futásokat produkálni, megérkezett a motivációm, egyre jobban mentek a feladatos edzések is, visszajött a normál, kényelmes tempóm. Nagyon sokat tett hozzá a motivációmhoz Milán 4. UB célba érkezése, és a futóim utóbbi hetekben nyújtott teljesítményei, éreztem, hogy most kell nagyon felkötnöm a gatyámat!

Akartam, hogy ez a verseny jól sikerüljön, de nem „túlakartam”, mert az meg már átbillentett volna a másik oldalra. Úgy akartam futni, hogy jó legyen, jól érezzem magam, arra gondoltam, hogy lesz 12 órám a hobbimra, amit nagyon szeretek, lesz 12 órám egyedül, amikor nem ugrál egyik imádott gyerekem sem a fejemen és nem hallom azt 2 percenként, hogy anya. Nem akartam mást, csak futni, és bíztam benne, hogy ebből a csak futásból majd lesz egy jó eredmény.
112 kilométer volt eddig a legtöbbem 12 órán, az volt az alap cél, hogy ez megfussam, ez már szint a Spartathlon nevezéshez (nőknek), de a fejemben megjelent a 118-as szám, hogy ezt kéne teljesíteni, és ahogy gondolkodtam rajta, teljesen reálisnak éreztem. Ehhez „csak” szépen 6 perces körüli tempóval kell futni 12 órán keresztül, és meg is van, és persze közben nem alibizni a frissítéssel, mosdózással, nem álldogálni sehol, hanem haladni. Teljesen jó célnak éreztem, és nem is nyomasztott egyáltalán. A 120 is ott volt az agyam egyik szegletében, hogy az hű de jó lenne, de nem akartam túl sokat markolni egyszerre, túl nagy nyomást helyezni magamra.

Jól jött nagyon, hogy szerdán volt a futóimmal egy kis beszélgetés a Spartathlonról (ők kérték, hogy meséljek róla), és ennek apropóján előkerestem a motivációs papírjaimat, a gondolatstopos stratégiáimat, amiket anno Paál Emőkével végigvettünk. Átolvastam őket, memorizáltam, mikor milyen stratégiát is szoktam alkalmazni, ha éppen jönne valami negatív gondolat, mit kell mondanom magamnak, mivel tudom magam előre hajtani.

Frissíteni Milán és Miki jöttek velem, a gyerekekre pedig Anyukám vigyázott nálunk, így mindenki jó kezekben volt. Szombaton hajnalban keltünk és mentünk Balatonfüredre, hamar odaértünk. Nem mondom, hogy kipihent voltam, az igazsághoz hozzátartozik, hogy több mint másfél éve nem aludtam át egyetlen éjszakát sem, Mira még mindig ébred éjjel legalább egyszer és eszik is, és sokszor akkor sem alszom jól, amikor ő hagyna aludni. Tudtam, hogy ez a magam előtt görgetett alváshiány és az általa okozott fáradtság meg fog jelenni a versenyen, csak kérdés, hogy mikor. Készültem rá jelentős mennyiségű koffeinnel, és bíztam benne, hogy át fogom vészelni valahogy.


Fotó: TillasPhoto

A frissítés nálam kardinális kérdés mindig, főleg az elrontott Ultra Lupa után volt fontos, hogy itt minden működjön, előre kigondoltam és átbeszéltük Milánnal, mit hogy szeretnék. Mivel az edzéseimen folyékony frissítéssel megyek, így ez volt az alap itt is, ameddig megy és működik, a GU Roctane itallal megyek, amit egy 1,5 decis kis gélkulacsba kértem adagolni, hogy magammal tudjam vinni a körre, és elkortyolgassam. Vittem elektrolit kapszulát 10 GU gélt is, kólás, ananászos és csokis-kókuszos ízekben, valamint kólát (cukrosat!), sós perecet, meg két kis dobozos gyümölcslét, és természetesen vizet. Nem akartam túlgondolni, ezekből akartam megoldani a futást – ha túl sok a választási lehetőség, és túl van tervezve a dolog, akkor az nálam nem működik, ezt megtanultam már.
Ugyanígy az öltözködéssel sem akartam sokat vacakolni: alulra Compressport nadrág és szár, Feetures zokni, Hoka Clifton 7, felülre rövidujjú, a reggeli hideg miatt egy vékony, de meleg futópulóver, kesztyű, a fejemre a szokásos baseball sapka, fülembe pedig a zenéim.

8-kor volt a rajt, addig a 48 órások voltak a pályán előző nap óta, velük „ismerkedtünk”, hogy kik is futnak, aztán hozzájuk csatlakoztunk be mi és a 80 kilométeresek. A rajtban Csécsei Zoli állt be mellém, régen futottunk együtt (néha hétvégi edzésen a szigeten futott velem 2-3 lassabb kört, ha összetalálkoztunk), most legalább mentünk együtt 3 métert, pedig én próbáltam tapadni, haha. Nem volt nagy mezőny, de nekem most az volt a lényeg, hogy magammal versenyezzek, magamat legyőzzem a lehető legtöbb szempontból, és este 8-kor úgy jöjjek le a pályáról, hogy mindent kihoztam magamból, amire ezen a napon képes vagyok. Hogy a mezőnyben ezzel hol vagyok, másodlagos kérdés, a teljesítményem és a kilométerszámom a lényeg, az az enyém igazán.

Kényelmes tempóban kezdtem, csak magamra figyelve, az volt az alkum magammal, hogy bármennyire is pörögnék, 5:40-nél nem mehetek gyorsabban, mert ha elfutom az elejét, akkor a végén lesz szar, hogy már nem tudok menni. A „szeretek futni” érzést akartam a lehető legtovább érezni, és ehhez az is kell, hogy ne hajtsam szét magam már az elején. Az első kör eseménytelenül telt, bemelegítésnek jó volt, közben Milán és Miki elmentek reggelizni egy jó kis kávézóba, irigyeltem tőlük a lazacos szendvics-kávé-süti kombót, de én a napot a GU cuccokkal kalibráltam, nekik meg kellett a gourmet élmény ahhoz, hogy jól tudják nekem adagolni a tápot.

A második körben felvettem a kis kulacsot az asztalról, és megkezdtem a frissítést, szépen kortyonként, nekem ez így megy jól, így szívódik fel a cucc, szerencsére a szénhidrát-koncentráció pont megfelelő volt, jól számoltam ki. Közben ledobtam a kesztyűt, az már nem kellett, a fiúk visszaértek a reggelizésből, én gyűjtögettem a köröket, ismerkedtem a pályán lévő futókkal. Szerencsére sok régi arc volt, akikkel ismerjük egymást, volt kikkel összemosolyogni, hajrázni, inteni, közben pedig élmény volt figyelni, ahogy az élen a fiúk, Csécsei Zoli és Erős Tibor húzzák egymást. Jó volt a pályán lenni, újra ebben közegben lenni, futni, és közben figyelni a többi futót. Figyeltem kifelé, de még többet figyeltem befelé, hogy vagyok, hogy vannak a lábaim, hogy van a gyomrom, mit érzek, megvan-e a „szeretekfutni” – szerencsére jellemzően minden oké volt, érzésre is, és az adatok szerint is, amiket az órámon láttam. A fiúk adagolták az italkámat, iszogattam, vizet is, a testem szépen vitt előre.

Az első 2-2,5 óra eseménytelenül telt, egyszer csak megvolt a félmaraton, aztán közeledett a 30 km, viszont ezzel együtt kezdtem érezni, hogy a fáradtság egyre inkább eluralkodik rajtam, húz a fejem, rajtam van egy kis szédelgés is. Tudtam, hogy jönni fog, de reméltem, hogy nem ennyire korán. Az ultrafutás egyben problémamegoldás is, úgyhogy gyorsan szóltam Milánnak, hogy koffein kell most, kérek kólát, majd egy kólás gélt is, meg vizet, mert húz a fejem. Elkezdtem magamba körönként lapátolni a cuccokat, és reméltem, hogy mielőbb hatnak, közben tartottam egy gyors pisiszünetet is, és hideg vízzel alaposan megmosakodtam, szintén a feléledés érdekében. Izomzatilag semmi gondom nem volt, a lábaim vittek, nem gyalogoltam, csak a frissítésnél, akkor is igyekeztem rövidre fogni, 100-200 métereket maximum. A tempóm bőven a 6 perces átlagon belül volt, úgyhogy nem aggódtam nagyon, tudtam, hogy át kell lendülnöm, ebben Milán is igyekezett segíteni, mondta, hogy igen, tudja ez milyen, neki is ez volt az UB-n, el fog múlni, ne hagyjam magam és menjek. Mentem, volt pár lassabb kilométer, de a maratont is 6 percen belüli átlaggal értem el, és nem volt gond azzal, hogy a magammal megbeszélt kényelmes tempót tartsam.


Fotó: TillasPhoto

Volt sok belső monológom magammal, hogy motiváljam magam, hogy erősítsem magamban a „szeretekfutnit”, száműzzem a negatív gondolatokat, fókuszban maradjak és a haladásra tudjak koncentrálni. 12 órakor becsatlakoztak a mezőnybe a 24 órások, színesítve és frissítve ezzel a mezőnyt, köztük is sok ismerős arc volt, akikkel lehetett picit vicceskedni, összemosolyogni, pár szót váltani futás közben, ezek is mind segítettek abban, hogy tenni tudjam a dolgom, és emlékeztettek arra, hogy miért is vagyok a pályán. Míg másokra figyeltem kicsit, addig sem a gondjaimmal foglalkoztam, amik szerencsére a sok koffein hatására elmúltak, és megint jól tudtam menni. Futottam kicsit Badics Attilával és Blaskó Misivel, Bögi Sanyi bácsival, összemosolyogtunk Vágó Bogival, Jocival és Renivel, megköszöntem a szurkolásokat a sok-sok ismerősnek, Maráz Zsuzsinak, Szabó Gerbre Gábornak, Cseke Lillának, Fűrész Editnek, Vaczkó Zsoltinak, Csécsei Zolinak és csapatának, Zolival pacsiztam, mikor kiállt.

A 6 perces tempót majdnem 6 óráig sikerült tartani, akkor kicsit nyünyögtem, hogy megint fáradtnak érzem magam, és a hátam és a vállam is fáj, Miki kicsit megnyomkodta a derekam, de aztán mentem tovább. Gyűrtem a kilométereket, picit kezdtem unni a pályát, nem volt ingerszegény ugyan, de fejben picit nehéz volt átfogni a 2,3 kilométert, amit egy kör jelentett, nem mindig éreztem, hogy hogy haladok. Megint volt egy pisiszünet, konstatáltam, hogy nem igazán szép a színe a cuccnak, úgyhogy azonnal szóltam Milánnak, hogy többet kell innom, tudjon róla ő is, így minden körben adagolta is belém a vizet. A frissítéssel továbbra sem volt gond, nagyon jó érzékkel sikerült felismernem, mikor mire volt szükségem, mikor kellett az italról átállni a gélre és a vízre, mikor kellett a kóla és a perec, mikor jöhetett újra az ital, és mikor kellett felbontani a végszükség esetére tartogatott Red Bullt. Milán és Miki mindent adtak a kezembe, Milán ha kellett, jött velem kicsit, mondta, hol tartok, hogy állok, jól megyek, hogy a lányok között az első vagyok. A magammal való versenyzés mellett ekkor már eléggé motivált az, hogy ezt a versenyt meg kellene tudnom nyerni, mert még soha nem nyertem összetettben versenyt (nyílt versenyen már lettem első, de ott az összetett nőiben nem lettem volna dobogón sem, ezt nem tekintem győzelemnek).

Fejben néha szétcsúsztam, de csak 1-1 percekre, a lábaimig sosem jutott el a „rosszaság”, mert mindig hamar le tudtam reagálni saját magam, és toltam belül a motivációs mondókámat, meg azt, hogy nekem kell ez a 12 órás egyéni csúcs, és meg is fogom csinálni. Még egyszer megmostam az arcom a fordítónál lévő kis utcai csapnál, mert éreztem, hogy jót fog tenni, és még a sót is lemostam az arcomról. A 118-at nem akartam elengedni, még akkor sem, amikor az órámon 6:10-es lett az átlag – kicsit alul mért a hivatalos eredményhez képest, így tudtam, hogy van egy pici fórom még.
Régen nem tartottam magam jó versenyzőnek, de már többször bebizonyítottam magamnak, hogy ha akarok, akkor az vagyok, és most itt nagyon akartam versenyezni, főleg magammal. Emiatt, hogy magamra és másokra is pszichológiai hadviselést gyakoroljak, igyekeztem minél többet mosolyogni. Sokan nem vették ezt fel, de sokan igen, ment az oda-vissza mosolygás, biccentés, ezek nekem sok erőt adtak. Jó látni, hogy mások is hajtanak és küzdenek magukkal, magukért, a céljukért, még ha nehéz és fáj is. Nekem is fájt, néha belül ordítottam, szinte minden izmomat éreztem, ahogy dolgoznak, nemcsak a lábaim, hanem az egész testem csinálta, amit kell, hogy elérhessem a célom. Tudtam, hogy fog fájni, de azt is, hogy le tudom győzni a fájdalmat. Éreztem, hogy a lábujjaimon vannak hólyagok, egy tuti ki is szakadt, de nem érdekelt, volt már ilyen, és még lesz is. Igyekeztem lendületesen haladni, nem megszakítani a futást a frissítéses gyaloglással, vagy pisijárattal, amíg tudtam, és nem volt rá mindenképp szükség, hogy valamiért lassítsak, nem tettem.

Milán válogatott viccességekkel és mondatokkal szórakoztatott, amikor látta, hogy szükségem van rá, így előjött pl. a „leghosszabb lófasznak is vége van egyszer” (Gabitól tanultuk!), „én vagyok a Fájdalom anyja” (Milcsi nevezte magát nemrég Mr. Pain-nek), meg a „fájdalom elmúlik, a dicsőség megmarad”.
Közben felbukkant Földi Zsu és Gábor is, persze épp akkor ettem valami gyalogolva, Zsu rám is kiabált, hogy nem sétálunk, úgyhogy a hasam megtöltése után kocogtam is tovább, és mikor Zsu a következő körben látott, akkor már tudott is rólam futós fotót készíteni, sőt akkor is, amikor még egyszer felbukkantak a sétányon és szurkoltak.
 
Fotó: Földi Zsu
Milán számolgatott, hogy hogy állok, mennyit és hogy kéne még futnom, de ezeket nem akartam hallani, inkább visszadugtam a fülhallgatómat és benne a Linkin Parkot. Nem akartam magam azzal stresszelni, hogy mennyi van még hátra, meg milyen eredményt fogok elérni, mert még mindig nagyon sokat kellett menni, és egyben nem tudtam még feldolgozni ezt az egészet. Csak arra koncentráltam, hogy a lehető legjobban haladjak, és ne fogyjak el energetikailag. Visszaváltottam a GU Roctane italra, a gélt és a Red Bullt az utolsó 2 órára tartogattam. 9 óránál 88 kilométerrel voltam, próbáltam magam motiválni, hogy most már csak egy 3 órás hétvégi edzés van hátra, és ezt fél lábon is kibírom. Kezdett sötétetni, Milánnal egyeztettük, hogy fejlámpát nem kérek, viszont a hosszú ujjú pólómat készítse elő, mert azt szeretném majd felvenni, és hogy „az éjszaka a barátom” (bár itt a sötét jött még csak, az éjszaka nem, de majdnem ugyanaz). Toltam a futást, ahogy tudtam, voltak benne gyorsabb kilométerek, és volt, hogy belassultam, amikor belassultam, akkor mindig nyomtam valami kis energiát, hogy ne fogyjak el, szerintem soha nem éreztem még ennyire tökéletesen, hogy mikor kell belém valami, mint most, így sikerült fenntartani egy viszonylag állandó energiaszintet. A gondolataimat nem hagytam elkalandozni, fókuszban voltam, és nem szórtam szét a mentális 100 forintomból sem talán csak 1-2-t (de igazából azt sem, mert ugye 1 és 2 forintos már nincsen, haha!). 100 kilométernél hangosan örültem egyet az új PB-mnek, hogy meglett, 10:14 most már a 10:19 helyett, 2017-es Hanka lefutva!

A sötétben is igyekeztem haladni, de fura érzés volt, úgy éreztem, gyorsabban haladok, mint ahogy valójában haladtam, és bár volt világítás a sétányon, egy-egy rövidebb szakaszon sötét volt, ott nagyon kellett figyelnem, hogy hová lépek, mert ha véletlenül elesnék, akkor annyi is a célom elérésének. Szerencsére nem volt gond ezzel, futottam, ahogy bírtam. Az utolsó 2 órára a Linkin Parkot felváltották az egyéb power songjaim, amik sikeresen erőt adtak, na meg a körönként betolt 3-4 korty Red Bull is tette bennem a dolgát ugyanúgy, ahogy az utolsó kólás gél, amit az előzetesen tervezettnél korábban kértem, de pont így volt jó, mert leért, mire kellett.

Fotó: TillasPhoto

Az utolsó 1 órára igyekeztem minden megmaradt erőmet mozgósítani, a fiúk is igyekeztek motiválni, még úgy is, hogy ekkor már nem voltam annyira kedves és nem tudtam érdemben információt befogadni, csak azt tudtam, hogy futnom kell, amennyire gyorsan csak tudok. A 112 kilométert, a korábbi PB-met 11 óra 30 perc körüli idővel futottam meg, itt is kurjongattam egyet, hogy egyéni csúcs, helló, innentől bármi van, legyőztem a 2015-ös önmagamat is. Még volt fél órám, mentem a lehető legjobb eredményért, amit csak ki tudok magamból préselni. Gabi is üzent, hogy a végét fussam meg úgy, ahogy Milán megfutotta az UB utolsó 3 kilométerét (4:30-ban futott, csak úgy megjegyezném, olyat én alapól nem tudok, haha). 6 percen belül mentem, amikor csak tudtam, és még egy kis vicceskedésre is képes voltam, amikor Erős Tibor megelőzött pont az asztalunknál, és mondtam, hogy akkor most beállok szélárnyékba és vele megyek innentől kezdve – természetesen egy métert sem tudtam a tempójában, na, ő tényleg 4:30-ban ment.

Az utolsó fél órában már totálisan kikapcsolt aggyal toltam, csak arra koncentráltam, hogy minél több legyen a kilométer, de közben képes voltam kiszámolni, hogy a végén még bele fog férni teljes kör, nem kell majd kint megvárnom a tört kör mérést. Valóban így is lett, a dudaszó kb. 150 méterrel a kapu után ért. Milánnal, Mikivel és Zsuékkal körülvéve, sírdogálva ünnepeltem meg az eredményemet, ami végül 117,5 kilométer lett. Fél kilométerrel elmaradtam a saját magam által megálmodott eredménytől, de nem vagyok egyáltalán elégedetlen, mert maximálisan kihajtottam magam, ezen a napon ennyi volt bennem.

Korábban szinte minden versenyemen attól féltem, hogy ha kihajtom magam, akkor mi lesz másnap, nekem haza kell mennem a gyerekemhez, hogy fogok róla gondoskodni, ha teljesen szétcsapom magam. Most ez a gondolat egy percig nem volt bennem, pont a gyerekek motiváltak abban, hogy minél keményebb legyek magammal és amit tudok, tegyek meg a jó eredmény érdekében. Meg az is segített, hogy tudom, hogy képes vagyok nagyon jól és gyorsan regenerálódni, és másnap nem négykézláb mászkálok majd közbe-körbe a lakásban. És sikerült, megvan, amiért mentem, futottam egy nagy egyéni csúcsot, visszatettem magam az ultrás mezőnybe, nem mellesleg pedig még meg is nyertem életem első ultraversenyét, ami különösen boldoggá tesz. A teljesítményt akkor is le kellett adnom, ha nem volt erős a női mezőny, de ha meg erősebb lett volna, és esetleg van kivel meccselni, van kire tapadni, van, aki húzott volna, akkor lehet, hogy még jobban tudok menni. A teljes mezőnyben 5. lettem egyébként, tehát 4 férfi futott nálam jobbat.


Fotó: Milán

Mi lett volna, ha nem vagyok totálisan kialvatlan, és nem kell már 3 óránál élesztgetni magam? Mi lett volna, ha rövidebb a pálya, és jobban átfogom fejben, jobban látom a többi futót, az esetleges lekörözéseket? Mi lett volna, ha menet közben láttam volna bármit is az eredményjelzőn? Persze ezt nem fogom megtudni, mi lett volna, ha… és nem is érdekel, mert most boldog vagyok ezzel az eredménnyel, ezzel a 117,5 kilométerrel, amit elértem. Fájt, küzdős volt, de megérte, szerettem érte küzdeni! Belátható közelségben van a 120 kilométer, elérhető, és érzem, hogy meg fogom tudni csinálni valamikor – akkor, amikor azt a célt tűzöm ki magamnak, hogy meg akarom csinálni. Sok tervem, sok célom van, mindegyiknek eljön a maga ideje. Most tettem végre előre egy nagy lépést, legyőztem önmagamat, a korábbi, fiatalabb, picit pihentebb önmagamat, megküzdöttem a fejemben lakozó démonokkal is, úgy mint a saját kishitűségem, a félelmeim és a negatív gondolataim. Sokkal erősebben voltam jelen mint bármikor máskor, tudtam magam hajtani, a gyengeségeimet a magam javára tudtam fordítani, sokkal jobban bennem volt a futás szeretete, mint korábban bármikor (kivéve a Spartathlonon, az nekem maga volt az örömfutás és örömünnep). Erőt adott a két cuki gyerekem, hogy most már két mosolygós és cuki pupák vár otthon, akiknek megmutathatom az érmeimet, és akik örülnek nekem, amikor hazaérek, és akik vigyáznak, hogy rá ne lépjenek anya bibis lábujjára (ja, nem, persze, hogy azonnal rálépnek).

Szerintem ez egy jó futás lett, egy erős visszatérés, egyéni csúccsal. Most már nem tervezem magam lenullázni többet, sem sérüléssel, sem terhességgel és szüléssel, szeretnék a következő években folyamatosan stabilan futni, stabil teljesítményt nyújtani.
Hiszem, hogy két gyerek után, 37 évesen is lehet erősödni és fejlődni, ehhez tökéletes segítségem van Gabi személyében, aki edzőként és barátként is jól ismer, van egy támogató férjem, és szerető családom, akikre számíthatok, ha frissíteni és bébisintérkedni kell. Hiszem, hogy van helyem a futás világában és az ultrások között, és nagyon szeretek futni akkor is, ha nem mindig könnyű! Itt vagyok megint, és nem megyek innen sehová!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT