/article_titleimages/ser1.jpg

8 futósérülés, amiről senki sem beszél

Vízhólyagok, IT-szalag húzódás, csonthártyagyulladás? Ez csak a jéghegy csúcsa! Vannak olyan sérülések a futók körében, amiket soha senki nem említ, pedig elég gyakoriak!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-05-09

Ha valaki fut, „pályafutása” során legalább egyszer biztosan szenved valamilyen sérüléstől. Vizsgálatok szerint a futók harmadának volt valamilyen sérülése az elmúlt évben. A gyakori problémák mellett pedig jópár olyan sérülés is előfordul, amiről szinte sosem hallani a „slágersérülések” emlegetése mellett.
Vigyázat, nyomokban humort is tartalmaz!


1. Leeső áll


Mi ez?
Véraláfutások keletkeznek a teljes alsó állkapcsodon, miután az a földhöz csapódik. Rendszerint azoknál fordul elő, akik szeretnének nevezni valamelyik neves külföldi maratonra, és meglátják a nevezési díjat, vagy a biztos induláshoz szükséges – nevetségesen gyors – szintidőt.

Hogyan kezeld?
Jéggel. Egy pohár whisky-ben.

Hogyan akadályozd meg?
Mielőtt bármelyik külföldi maraton weboldalára kattintanál, kezdd el a fentebb javasolt kezelést. 
 

2. Vérző orr


Mi ez?
Vér folyik egyik vagy mindkét orrlyukadból, miután arccal egy fának/ lámpaoszlopnak/ parkolóautomatának ütköztél, mert futás közben a szelfiztél, esetleg a tükörképedet nézegetted a kirakatokban, és emiatt átestél egy sétálgató kutyán.

Hogyan kezeld?
Finoman csípd össze az orrlyukaidat, és tartsd nyomva őket, míg eláll a vérzés. A vért természetesen töröld le az arcodról.

Hogyan akadályozd meg?
Mindig nézz előre futás közben, és kerüld ki az utadba kerülő akadályokat. A tükörben ráérsz otthon nézegetni magad.
 

3. Deltaizom feszülés


Mi ez?
Erős fájdalom a vállakban és a hátban, a túlzott büszkeség miatt bekövetkező feszítéstől, legtöbbször maratonistáknál és triatlonistáknál fordul elő.

Hogyan kezeld?
Egy kicsit lazítsd el magad. És az egód is.

Hogyan akadályozd meg?
Miután vállon veregetted magad, melegíts be 10 perc szolid kérkedéssel, majd végezz pár egyszerű nyújtást.
 

4. Váratlan megbénulás


Mi ez?
Az izomműködés váratlan leállása, melynek következtében képtelen vagy megmozdulni. Jellemzően akkor fordul elő, amikor a futóboltban állsz a futócipőkkel teli fal előtt.

Hogyan kezeld?
Ha szerencsés vagy, a futóbolti eladó rutinos, hamar észreveszi, hogy valami bajod van, és a segítségedre siet. Ha nem tudsz beszélni sem, akkor valószínűleg addig felügyel, míg újra vissza nem tér az izmaidba az élet.
Hogyan akadályozd meg? Soha többé ne vegyél futócipőt. De mivel erre valószínűleg képtelen leszel, ha bemész a futóboltba, tarts magadnál egy papírt a legfontosabb adataiddal, úgymint cipőméret, favorizált márka, lábtípus – így sérülés esetén azonnal el tudnak látni.

5. Szemellenző


Mi ez?
A bénulás egy másik formája, ami a szemet érinti, ilyenkor csak fix helyzetben, előre vagy képes nézni. Akkor fordul elő, ha túlzottan szeretnéd elkerülni a szemkontaktust más futókkal, akik szembefutva esetleg rád köszönnek vagy rád mosolyognak.

Hogyan kezeld?
Lazítsd el a szemgolyóidat, forgasd őket jobbra-balra, nehogy újra csak az előre tekintő helyzetben ragadjanak.

Hogyan akadályozd meg?
Csak nézz rá a többi futóra. És akár köszönhetsz is.

 

6. Sebes ego
 

Mi ez?
Súlyos zúzódás a büszkeségen. Bárhol és bármikor elszenvedheted, de főleg akkor fordul elő, ha versenyen lenyom egy fiatalabb / idősebb / testesebb / tapasztalatlanabb / balerinaruhát / idétlen jelmezt viselő / babakocsis / terhes futó.

Hogyan kezeld?
Lásd a leeső áll kezelési módszerét.

Hogyan akadályozd meg?
Eddz rendesen, hogy felkészültebb legyél.
 

7. Akut popsigörcs
 

Mi ez?
Erős görcsök és feszülés a fenékben és a combban. Akkor jön elő, amikor a toi-toi fölé próbálsz guggolni úgy, hogy még véletlenül se érj hozzá az ülőkéhez.

Hogyan kezeld?
Használd a kapaszkodót a toi-toiban, így legfeljebb a karod görcsöl majd.

Hogyan akadályozd meg?
Gyakorold otthon is a mozdulatot rendületlenül.
 

8. Hirtelen hipertenzió


Mi ez?
A vérnyomás hirtelen megugrása, általában akkor fordul elő, amikor az addig közvetlenül előtted haladó futó hirtelen megáll előtted, például a frissítőállomáson.

Hogyan kezeld?
Frissíts te is.

Hogyan akadályozd meg?
Fuss az elit futókkal, amikor csak teheted, ők biztosan nem állnak meg.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT