/article_titleimages/futos2.jpg

Aminosavakat minden futónak!

A futók izmai igen aktívan igénybe vannak véve, ezért érdemes őket karban tartani – ebben tudnak hatékonyan segíteni az aminosavak. Ismerd meg a három legjobb aminosavat, amit a futóknak érdemes pótolniuk.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-03-20

Az aminosavak a szervezet fehérjéinek építőelemei: az izomzat, a test sejtjei és szövetei ebből épülnek fel, lényeges feladatuk van a tápanyagfelszívódásban, az immunológiai, hormonális, anyagcsere és egyéb élettani folyamatok zavartalan működésében, de hozzájárul az energiaellátáshoz és regenerációhoz is. A fehérjék szerkezetének kialakításában 20 aminosav vesz részt, ám a természetben száznál is több aminosav van.

Az aminosavakat három csoportba sorolhatjuk attól függően, hogyan keletkeznek.

Esszenciális aminosavak: a szervezet nem képes önállóan előállítani őket, ezért külső forrásból, táplálkozással kell bejuttatni őket. Ezek a leucin, az izoleucin, a valin, a hisztidin, a lizin, a treonin, a fenil-alanin, a metionin és a triptofán.

Nem esszenciális aminosavak: az emberi szervezet képes előállítani őket. Ilyen az alanin, az aszparagin, az aszparaginsav, a cisztein, a glutaminsav, a glicin, a prolin, a szerin és a tirozin.

Félig esszenciális aminosavak: bár a szervezet képes őket előállítani és szintetizálni, de a túlzott stressz és a sport hatására könnyebben kiürül, ezért megnövekedett mennyiségre van belőle szükség, így érdemes külső forrásból bevinni.  Ilyen az arginin és a glutamin.

Ez a 3 legjobb aminosav futóknak
 

BCAA


Ezt valószínűleg már ismered, hiszen elég gyakori előfordulású aminosav, nem véletlenül. A BCAA betűk háorm aminosav kombinációját, az elágazó szénláncú aminosavakat rövidítik, vagyis a leucint, izoleucint és valint takarják. A BCAA segít az izomtömeg növelésében, megakadályozza az izomvesztést, segíti az energiaszint fenntartását, hozzájárul a zsírégetéshez és a regenerációs folyamatokhoz. A legjobb, ha 2:1:1 arányú (2 egység leucin és 1-1 egység izoleucin és valin tartalmú) BCAA-t választasz, mert ez a legjobb az izmoknak. Futás előtt és után is fogyaszd, de ha pl. ultratávot futsz, akkor verseny közben is vigyél be belőle.  
 

Béta-alanin


Nagyon jó teljesítményfokozó hatású aminosav. Ha szeded, akkor javul a koncentrációd, csökken a fáradtságérzésed, élénkít és energiát ad, és az izomláz elkerülésében és tünetmentesítésében is képes segíteni. Edzés előtt érdemes fogyasztani.
 

Glutamin


Ez az aminosav van az izmokban a legnagyobb mennyiségben. Segíti az izomszövet építését, fenntartását, hozzájárul a regenerációs idő csökkenéséhez. Jó üzemanyag az idegrendszer és az agy számára, erősíti az immunrendszert. Ha stresszes, fáradt időszakod van, vagy megnövelted az edzéseid mennyiségét, akkor érdemes pótolnod, mert hamar kiürül az izmokból és izomlebomlás is előfordulhat. Futás előtt és után érdemes fogyasztani, a glikogénraktárak feltöltéshez is hozzájárul.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT