/article_titleimages/vizifut1.jpg

Fuss a vízben!

Tudtad, hogy a vízben futásnak mennyi előnye van, és milyen jótékony hatásai vannak a szervezetedre? Ha teheted, próbáld ki!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-05-01

Nem is gondolnád, de egyébként a vízben futás nem könnyű, nem csupán lubickolás, pancsolás, hanem kemény edzés.
A vízben futás nagyon jó választás, ha valamilyen sérüléssel bajlódsz, hatékony módszer a rehabilitációra és a gyorsabb gyógyulásra. Segít, hogy az állóképességed megmaradjon anélkül, hogy terhelnéd az izmaidat és az ízületeidet.

A vízben futáshoz egy speciális övre lesz szükséged, amelyet a derekad köré helyezve segít, hogy fent maradj a vízben, ne merülj el, és lehetővé teszi, hogy futómozgást végezhess a vízben. Tehát nem úgy futsz, hogy a lábad leér a medence aljára, és onnan rugaszkodsz el, hanem mély vízben úgy, hogy a lábad nem ér le.

A víz ellenállása arra készteti az izmokat, hogy keményen dolgozzanak. Ahogy mozog a kar és a láb, a víz ellenállása egyfajta „súlyzóként”, nehezítő erőként hat a testre, ami ellen dolgozni kell – ezért a vízben futás remek erősítő edzés és kardiovaszkuláris edzés is egyszerre.


 

Milyen előnyei vannak a vízben futásnak?


A vízben tartózkodás csökkenti az ízületeket ért terhelést, mindeközben növeli az ízületi mozgástartományt. A sérült sportolók számára ez egy remek megoldás, hogy gyógyulás közben is edzhessenek, és ne romoljon le az állóképességük.
A vízben futás új terhelést ad az izmoknak, így akkor is kipróbálhatod, ha nem bajlódsz sérüléssel, csak szeretnél új impulzusokat kapni mozgás közben, másfajta terhelésnek tennéd ki a tested.
Nyáron, nagy melegben rendkívül kellemes módja az edzésnek, ha a vízben futsz – letudhatod az edzésedet, és még hűsölhetsz is közben a medencében.
 

Tippek vízben futáshoz
 

  • A normál futási stílusodat „használd” a medencében is.
  • A kezeidet zárd lazán ökölbe, ne szorítsd, és ne is nyitott tenyérrel futsz. Mozgasd őket ugyanúgy, mintha szárazföldön futnál.
  • A lábaid előre mozogjanak, ne kalimpálj velük oldalra. Rövid, gyors lépésekkel „haladj”.
  • Kezdj alacsony intenzitással. Tudd, hogy a víz sokkal nagyobb ellenállást jelentő közeg, mint a levegő, így hasonló jellegű haladáshoz sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenned.
  • Ne ijedj meg, ha hamarabb megemelkedik a pulzusod és előbb elfáradsz. Az edzésed ne is legyen olyan hosszú, mintha kint futnál, a medencében is törekedj a fokozatosságra.

Ha kipróbálod a vízben futást, hamar meg fogod szeretni.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT