/article_titleimages/hibas1.jpg

Rossz futószokások, amik sérüléshez vezethetnek

Ha futó vagy, nagy valószínűséggel volt már valamilyen kisebb-nagyobb sérülésed, vagy ha nem neked, akkor valamelyik futó ismerősödnek biztosan. Pedig nem kellene, hogy sérüléssel bajlódj, csak figyelj oda néhány dologra.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-25

A legtöbb futáshoz kapcsolódó probléma elkerülhető, ha odafigyelve, tudatosan edzel, és elhagysz néhány, futókra gyakran jellemző rossz szokást. Nézzük végig, melyek ezek, amelyeket mielőbb érdemes „levetkőzni”.


1. Nem erősítesz, nem nyújtasz


Az erősítés, a nyújtás, és az esetleges keresztedzés nagyon fontosak a futás szempontjából: segítenek javítani a teljesítményt, és hozzájárulnak a sérülések csökkentéséhez. A kutatások szerint a törzsizmok és a csípő izmainak megerősítésével tehetsz a legtöbbet azért, hogy jobb futó lehess. Ezek az izmok hozzájárulnak az egyensúly megőrzéséhez, stabilitásuk pedig nem engedi, hogy a többi izom extrém terhelésnek legyen kitéve. A stabil törzsizmok és csípőizmok nagyban csökkentik az alsó végtagot érintő sérülések kialakulásának esélyét.
 

2. Túlvállalod magad


Ha többet futsz, mint amennyi számodra ideális lenne, akkor nagy eséllyel szerzel valamilyen futósérülést. A túlterhelés, a túl gyors távolságnövelés, a pihenőnapok hiánya, az, hogy másokat utánozol, és nem figyelsz oda saját magadra, hamar gondot okozhat, fájdalom, sérülés formájában. Ne akarj túl hamar túl sokat, törekedj a fokozatosságra.


3. Nem a megfelelő futócipőt használod


Szánd rá az időt, energiát és pénzt, hogy megtaláld a neked megfelelő futócipőt. Próbálj fel minél többféle futócipőt, kérj segítséget, tanácsot tapasztalt futóktól, illetve a futóboltban a szakértő eladóktól. Válassz a lábtípusodnak megfelelő cipőt, olyan terepre, amelyek a leggyakrabban futsz, és ne hagyd túlságosan elhasználódni, cseréld megfelelő időközönként, hogy elkerülhesd a túlhasznált cipő okozta sérüléseket.


 

4. Csak ugyanolyan talajon futsz


Hiába vagy asztfaltfutó, néha érdemes nem csak aszfalton futnod, hanem terepen, salakon, füvön, rekortánon. Ha más borítású talajon edzel, az segít elkerülni az egyoldalú terhelést, megmozgat más izomcsoportokat is a lábaidban, erősíti az izmokat, javítja a futótechnikát.
 

5. Nem pihened ki magad


A pihenés az edzés szerves része! Nem attól leszel erősebb és jobb futó, ha minden nap kihajod magad, hanem attól, ha odafigyelsz a regenerálódásra. A pihenőnapokon a tested beépíti az edzéseket, regenerálja az izmokat, javítja a mikrosérüléseket, feltöltődik, visszatölti az elfogyasztott tápanyagokat. Ne hagyd ki a pihenést, töltődj, aludj, ettől fogsz fejlődni!

A lényeg, hogy figyelj a tested jelzéseire! Ha fáj valamit, gyengének érzed magad, akkor pihenj, egy-két kihagyott edzésen semmi nem múlik. A futás egy hobbi, ami örömet, feltöltődést kell, hogy okozzon, nem pedig fájdalmat és kellemetlenséget, ezt tartsd mindig szem előtt, és ennek megfelelően végezd az edzéseidet.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT