/article_titleimages/rad7.jpg

Találd meg az ideális hengert!

Manapság nagyon sokféle SMR eszköz létezik, és nem könnyű eldönteni, hogy számodra melyik az ideális választás. De nem lehetetlen, hogy megtaláld az igazit!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-04-15

A hengerválasztásban Kiss Borbála gyógytornász, és Hoffmann Balázs RAD Master Coach, kosárlabda edző, a RadRoller hengerek szakértője segít, velük gyűjtöttük össze a különféle hengereket és azok jellemzőit.
Első körben méret, forma, alak, összetétel szerint csoportosítottuk a hengereket, hogy minél könnyebb legyen a választás.
 

1. Méret


A hengerek nagyon sokfélék, találhatunk egészen a 120-150 cm hosszú rúdtól a kb. dió méretű labdáig nagyon sokféle formájú, különböző anyagokból álló eszközt. A méret abból a szempontból fontos számunkra - ami egyébként az SMR-ben egy nagyon meghatározó alapkövetelmény -, hogy mi is a szándékunk az eszközzel, mi a célunk, mit szeretnénk elérni!

„Ha például a testünk nagy felületű izmait szeretnénk kezelni, olyan eszközt érdemes választani, ami nagy felületen érintkezik a szöveteinkkel – például bemelegítéskor, vagy ha az izmokat szeretnénk felkészíteni a munkára, futóknál főként a combizmok esetében.  Ha mélyebben található izmokon vagy csak egyszerűen kisebb felületű, nehezen hozzáférhető területeken szeretnénk dolgozni, ott a pontosság és a precizitás fontosabb, emiatt azok az eszközök kerülnek előtérbe, amik kisebb felületen érintkeznek a szöveteinkkel.” – mondja Bori.

A másik fontos tényező, amire a mérettel kapcsolatban jó figyelni, az a szállíthatóság. Ha sokat utazol, jó, ha van egy kisebb hengered, amit bárhova, bármikor magaddal tudsz vinni és használni tudsz.

„A RAD eszközök méretei úgy lettek kitalálva, hogy minimális méret mellett maximális hatékonyságot nyújtsanak. Könnyedén hordozhatók, de úgy, hogy az adott célt, amiért a hengert használjuk, a lehető leghatékonyabban elérhessük. Például a RAD Helix azért ilyen hosszú, mert éppen átéri a hátat, de nem nyúlik túl rajta. Azért ekkora az átmérője, hogy az alsó háti szakaszon is használhassuk, de ne okozzon egészségtelen mértékű lordózist. Viszont pont belefér egy sporttáskába, és magaddal tudod vinni.” - teszi hozzá Balázs.

Rad Helix és Axle

Személyes vélemény: Az első RAD eszközöm pont a Bori által említett Helix volt, több mint két éve használom naponta. Remekül átmasszírozza a hátam, kiropogtatja  a gerincem, de combon, csípőn, fenéken és vádlin is tökéletes munkát végez, soha nem csalódtam még benne!


2. Forma, alak, összetétel


Ma már nagyon sokféle különböző formájú, anyagú, alakú, felületű termék kapható az SMR eszközök kínálatában. Nézzük végig, melyik miért jó, mire való, miért hasznos!

Henger


„Ez az a forma, amit mindenki ismer, és amire a legtöbben gondolnak az SMR kapcsán. Az SMR henger manapság a legszélesebb körben elterjedt eszköz. Ezt főleg annak köszönheti, hogy hatékony, viszonylag könnyen és sokoldalúan használható. Ez az eszköz tényleg minden méretben kapható a harmonikaszerűen kinyithatótól az asztalláb vastagságú, 10 cm hosszún át egészen a 150 cm hosszú 20 cm átmérőjű “oszlopokig”. Anyagösszetételük is nagyon változatos a kőkemény anyagoktól a puha habig. Legjellemzőbb a habszerű anyag.” – sorolja a gyógytornász szakértő. „A RAD által forgalmazott hengerek a RAD Axle és a RAD Helix. Mindkettő anyagösszetétele olyan, hogy hosszú távon hű társunk maradhasson. Nem tömörödnek össze, nem mállnak szét, tartósak, hogy még az ezredik használat után is ugyanazt érezd, amikor masszírozod vele magad. Az Axle felületét egy puhább EVA hab borítja, ami kellemes puhaságot kölcsönöz az egyébként szilárd magnak. A Helix külső váza pedig izzadságtaszító, speciális polymerből készült. A céljuk nem az, hogy minél nagyobb fájdalmat okozzanak, hanem hogy minél alaposabban és hatékonyabban masszírozhasd segítségükkel a testrészeidet.”


 

Gömb vagy labda


A henger után ez a forma a leggyakoribb, a méret és az anyagösszetétel a gömb alakú SMR eszközöknél is igen változatos. A nagyobb, kézilabda méretűtől a teniszlabda nagyságún át az egészen apró golyócskáig válogathatsz közülük. Van olyan, ami vibrációs technikán alapul, vannak mintázott, domború felületű golyók, „dupla golyók” és rücskösek is.

„A RAD eszközeinek többsége ezt a formát alkalmazza különböző méretben és összetételben. Hogy melyik ajánlott, mindig az elérni kívánt cél határozza meg. A gömbforma gyakorlati szempontból egyrészt kisebb felületen érintkezik a kezelt területtel, így a kifejtett nyomás nagyobb lesz. Jó tudni, hogy minél kisebb az eszköz, annál nagyobb az egy pontra kifejtett nyomás. Másrészt pedig a gömbforma miatt több irányból is mobilizálhatjuk a szöveteket. Például a vádlit nem csak az izom futási irányával párhuzamosan tudunk hengerezni, hanem oldalirányban mozgatva is, emiatt egy gömb alakú eszközön még hatékonyabban tudjuk újra mozgásba hozni az izompólyát és az izmot. A RAD Roller dupla labda alakja a fentieken túl azért is előnyös, mert azt is lehetővé teszi, hogy a gerinc melletti izmokon is használni lehessen úgy, hogy nem okoz fájdalmas nyomást a csigolyákon.” – vázolja Hoffmann Balázs.


Egyéb formájú eszközök


A henger és gömb a két leggyakoribb forma, de a lehetőségek tára végtelen: vannak rúd alakú eszközök, különféle „kinövésekkel” borított hengerek, sima rudak, vibrációs rudak, fél hengerek, de elvontabb formákat is kitaláltak már a gyártók, pl. egy hátvakaróhoz hasonló, a végén gömbalakú eszköz is létezik. Mindegyik használható valamilyen módon, mindnek megvan a maga pozitívuma, azt  pedig a használónak kell eldöntenie, hogy mikor és melyiket alkalmazza a testén önmasszázsra.

A RAD eszközei közül a RAD Rod a nem tipikus, ez egy SMR rúd, amivel gyakorlatilag egy tésztanyújtófához hasonlóan lehet a testrészeket masszírozni, méghozzá úgy, hogy a földre sem kell lefeküdni közben.Most sorra vettük az SMR eszközöket forma szerint, a cikksorozat következő részében azt nézzük majd végig Kiss Borbála segítségével, hogy melyik eszközt mikor érdemes használni.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT