/article_titleimages/furdo1.jpg

Hideg vagy meleg?

A futás utáni regenerálódás egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módszere a fürdő. A hideg, jeges vizes fürdő, és a meleg vizes fürdő. De vajon melyik a hatékonyabb, és mikor melyiket érdemes használni?

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-01-11

A forró fürdő és a jégfürdő is jól tud esni a fáradt futóműveknek, ám fiziológiai hatásai különböznek egymástól, mindkettő jót tesz és segít, de máshogy.

Egy kemény futóedzés mikroszakadásokat okoz az izomrostokban, melyek gyulladást váltanak ki a szervezetben, ez pedig fájdalmat és duzzanatot okoz. A jégfürdőről úgy gondolják, hogy a véredények összehúzásával korlátozza a test ezen reakcióit, és ezzel késlelteti az izomfájdalmak kialakulását. Közvetlenül futás után válaszd ezt!A forró fürdő ezzel szemben elősegíti az izmokban a vér áramlását azzal, hogy kitágítja az ereket. Ezt rögtön edzés után nem ajánlott választani, ám az edzést követő napokban, mikor az akut fájdalom már visszahúzódott, a forró fürdőt hívd segítségül a „gyógyulásod” és a vérkeringésed serkentése érdekében.

Az izmok gyulladásos reakciója az adaptáció és a fejlődés része, hozzá tartozik az izmok erősödéséhez. Ám előfordul, hogy nincs elegendő időd a pihenésre, és szeretnéd gyorsítani az izmok regenerálódását, például egy verseny előtt. Az ilyen kulcsfontoságú pillanatokban alkalmazd bátran a jeges fürdőt, hogy segítsen a gyorsabb regenerálódásban.

Szóval jöhet a víz: a hideg közvetlenül egy keményebb futás után segít, a meleg pedig néhány nappal később. 

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT