/article_titleimages/smrhenger.jpg

Hengeredj a friss izmokért!

Izomláz, feszülő, görcsölő lábak, merev hát, bekötött nyak – ezekre egyetlen ember sem vágyik, ám sokaknak ismerősek. Ha rendszeresen sportolsz, pláne nem szereted ezeket az érzéseket, ugye? Itt jön a képbe az SMR henger!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2018-10-06

Mi az az SMR?

 

Az SMR a Self Myofascial Release kifejezés rövidítése, az izompólyák külsős segítség nélküli felszabadítását jelenti –egy önmasszázst egy erre kifejlesztett eszköz, a henger segítségével. Ezzel tudod átmasszírozni magad: az izmokban és izompólyákban kialakult feszültséget tudod feloldani, ha ráfekszel a hengerre és óvatosan ide-oda gördülve megmasszírozod a különböző izomcsoportjaidat. A masszírozás következtében az izmot körülvevő hártya, az izompólya ellazul, így az izom visszanyeri az eredeti tónusát, a letapadások fellazulnak, az izom felfrissül, könnyebben kiürülnek belőle a méreganyagok is.

"Az SMR egy speciális technika az izommerevség és a fájdalom kezelésére, mozgásszervi és neurológiai hatása is van.” – mondja Kiss Borbála gyógytornász, a RadRoller hengerek szakértője. „Javítja a test szöveteinek, például a bőrnek, zsírnak és fasciának egymáshoz viszonyított csúszását, és az idegrendszerre is hatással van. A hengerezés ugyanis az izmon keresztül ingert küld az agynak, hogy indítsa be az izomlazító receptorok működését, azaz csökkentse az izmokban lévő feszültséget.”

A henger segít a mobilitás növelésében, csökkenti a sérülésveszélyt, növeli a teljesítményt, és ami talán a legfontosabb, hogy csökkenti az edzés utáni regenerációs időt. A henger mélyre hatol az izmokban, lazítja és feloldja a letapadásokat, segít megelőzni az izomlázat, csökkenti a gyulladást, fokozza a vérkeringést és fájdalomcsillapító hatású.

 

 

Így használd a hengered

 

„Edzés előtt is használhatod a hengert, bemelegítésként is jól működik, felkészíti az izmaidat a terhelésre. Edzés után pedig soha ne feledkezz el a hengerhasználatról, mert segít a felhalmozódott salakanyagok kiürülésében, hatékonyabbá teheted vele a megszokott stretching gyakorlataidat, és gyorsíthatod vele a regenerációt.” – tanácsolja a gyógytornász szakértő. Kiss Borbála azt mondja, hogy a sérült területeket is masszírozhatod a hengerrel, de csak óvatosan, és tudd, hogy nem csak akkor ér valamit a hengerezés, ha fáj! „Azt szoktam tanácsolni, hogy úgy használd az SMR eszközöd, hogy egy 10-es skálán 5-ös erősségű fájdalmat tapasztalj. Az erősség attól is függ, hogy ki mihez szokott hozzá, de a lényeg, hogy ne terheld túl a hengerrel az izmaidat, mert ez védekező mechanizmust vált ki a szervezetből, ettől befeszülnek az izmok, pedig a cél a lazítás lenne. Területenként, izomcsoportonként 5-10 alkalommal gördülj végig lassan a hengeren, lélegezz tudatosan, mert az izmok kilégzéskor lazulnak el.” – javasolja.

Ha a hengerhasználat után a bőröd bepirosodik, az nem baj, ez a bőröd hőmérsékletének emelkedését, a helyi anyagcsere fokozódását, és a bőr alatti szövetek reagálását jelenti, hamar el fog múlni. Ám ha fájdalmas lila, fekete foltokat okozol magadnak, akkor bizony túl erősen, agresszívan használtad a hengert.

 

Találd meg a tökéletest!

 

A hengerek többfélék lehetnek formájukban és anyagukban is: vannak kisebb és nagyobb méretűek, felületük lehet sima vagy rücskös, a hagyományos henger mellett már léteznek speciális formájú hengerek is, például labda, rúd, DNS alakúak, melyekkel még intenzívebben és személyre szabottan masszírozhatod magad, és olyan helyeken is tudod velük lazítani a tested, ahová a normál henger nem ér el vagy fér be.

„Aki még kezdő, válasszon puhább anyagú hengert, és óvatosan, kíméletesen kezdje el használni. Ha kötöttek az izmaid, akkor is a puhább verziót válaszd, és ne nagy erővel kezdd el megdolgozni a tested. A nagyobb testsúlyúak erősebb, keményebb hengert vegyenek, hogy elérhessék vele az izmokat. Ha van rá lehetőséged, akkor tarts otthon két hengert, az általános állapotod fenntartására egy keményebbet, és egy puhábbat, hogy sérülés, nagyobb fájdalom esetén azt tudd használni.” – tanácsolja Kiss Borbála.

Ha van egy hengered otthon, és rendszeresen használod is edzés előtt és után, azzal csak jót tehetsz magadnak!


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT