/article_titleimages/verad1.jpg

Így működik a véradás, ha futó vagy

Vért adni igazán önzetlen és jó cselekedet, amit egészséges emberként megtehetsz másokért!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2020-05-06

A véradástól sokan tartanak, pedig nem fájdalmas és kellemetlen, viszont önzetlen és segítő cselekedet, amivel másokért, mások egészségéért tehetsz – természetesen csak akkor, ha egészséges vagy és megfelelsz a véradás feltételeinek.
 

Hogy működik a véradás?


A véradás lényege, hogy önkéntes véradóktól egy rövid előzetes orvosi vizsgálat után, orvosi felügyelet mellett vért vesznek, amelyet aztán műtétek, életmentő kezelések során használnak fel, vagy terápiás vérkészítményeket állítanak elő belőle.

A véradás során steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tű segítségével egy alkalommal 4,5 dl vért vesznek le, valamint még 4 kémcsőnyi vért az utólagos ellenőrző vizsgálatokhoz.
A vérvételes zsákban véralvadást gátló és a vérsejteket tápláló oldat van, a vérvétel közben ezt a zsákot folyamatosan billegtetik a tökéletes keveredés érdekében.
Magyarországon a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat végzi és szervezi a véradásokat.
 

Ki adhat vért?


Az egészséges, 18-65 éves korú emberek, akik 50 kg-nál nagyobb testsúlyúak, és az előzetes orvosi vizsgálat során alkalmasnak találják őket véradásra. A férfiak évente 5, a nők 4 alkalommal adhatnak vért, két véradás között legalább 56 napnak el kell telnie.

Terhesség, szoptatás, fertőző betegség során, műtét után, rákos megbetegedés esetén és utána, magas vérnyomás, vérszegénység, májgyulladásos fertőzés és bizonyos gyógyszerek szedése esetén nem lehet vért adni, illetve számos komoly betegség véglegesen kizár a véradásból.

A pontos részletekről érdemes tájékozódni a véradás előtt, illetve arról is, hogy milyen dokumentumok és nyilatkozatok szükségesek a véradáshoz, milyen szabályokat érdemes a véradás előtt és után betartani, valamint mikor és hol tudsz vért adni.
 

Mi történik a vérrel a véradás után?


Véradás után a teljes vért alkotóelemeire osztják, hogy mindegyik részt fel tudják használni. A vörösvérsejteket (amelyek tartalmazzák az oxigént hordozó molekulát, a hemoglobint) kivonják a vérből, valamint a véralvadás kulcsfontosságú „összetevőit”, a vérlemezkéket is kivonják a vérből. Ezen kívül a vérplazmát is kivonják belőle, ez a fehérjében gazdag folyadék tartalmazza a vér összes többi komponensét, és amit nagyon sok gyógyító folyamat során fel tudnak használni.


Hogyan hat a véradás a sportteljesítményre?


Véradás után a hemoglobinszint átlagosan 7 százalékkal csökken, és jellemzően 14 nap alatt épül vissza az eredeti, véradás előtti szintre. A hematokrit szintje, vagyis hogy a vérmennyiség hány százaléka áll vörösvértestekből, ugyanígy csökken a véradás utáni első napokban, és szintén kb. 2 hét kell ahhoz, hogy helyreállhasson.

A hemoglobinszint csökkenésével együtt az oxigénhordozó képesség és a vér szövetekhez való eljutásának mértéke is csökken, ez pedig a futók esetében a VO2 max mérhető csökkenését eredményezi a véradást követő 24-48 órában. Három nappal később a csökkenés megáll, ami arra utal, hogy a vérmennyiség a szervezetben kb. ekkora áll helyre, illetve hogy a test a megemelkedett pulzusszám segítségével kompenzálja a lecsökkent hemoglobin szintet, így állítva helyre az oxigénellátást.

Ezek miatt arra számíthatsz, hogy véradás után vissza fog esni valamelyest a futóteljesítményed, gyengébbnek, erőtlenebbnek érezheted magad, a megszokott tempód visszaeshet. Kb. egy hét szükséges ahhoz, hogy újra a véradás előtti állapotban lehess a futásban. A véradás napján egyáltalán nem érdemes futni, edzeni, ekkor a pihenés és a véradással „elvesztett” folyadék- és tápanyagmennyiség visszapótlása legyen a fő cél a saját egészséged érdekében.
 

Hogyan időzítsd a véradást futóként?


Ha szeretnél jót cselekedni másokért, a véradás sportteljesítményre nyújtott hatásai ne akadályozzanak meg abban, hogy elmenj és vért adj! Jobban jársz, ha okosan időzíted a véradást, így sem a saját teljesítményed nem rontod le, sem a jócselekedet nem marad el.

Nagyon kemény edzések, versenyek után ne menj vért adni, mert eleve gyengébb lehet a tested a leadott nagy teljesítmény miatt.
Időzítsd a véradást egy könnyebb edzésidőszakra, és a véradás után is próbálj csak kényelmes, laza edzéseket tartani, ne ekkor akarj kemény teljesítményt leadni és csúcsformára törekedni.
A véradás napja legyen teljes pihenőnap, hiszen ez is megterhelő a szervezet számára a vérveszteség miatt.

Eddz, élj egészségesen, és tegyél jót másokért a véradás segítségével!

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT