/article_titleimages/esos1.jpg

Esőben is lehet futni!

Aki igazán szeret futni, és akinek céljai vannak a futással, azt az időjárási körülmények nem tántoríthatják el attól, hogy kimenjen és a szabadban rója a kilométereket. Bár sokan ódzkodnak az esőben futástól, ha jól felkészülsz rá, ez sem okoz majd gondot.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-01-15

Esőben futni jó – állítja a futók egyik tábora. Esőben futni szörnyű – mondja a másik tábor. Kinek van igaza? Ezt nem lehet eldönteni. De az biztos, hogy ha szabadtéri futóversenyre készülsz, akkor bizony előfordulhat, hogy a célversenyeden esik az eső. Ha eddig nem merészkedtél ki, amikor esett, akkor itt az ideje, hogy ezt újragondold. Ugye, nem maradsz a szobában akkor sem, ha életed versenyén épp elered az eső? Jobban jársz, ha felkészülsz, és néhányszor a szabadban teszed meg a kilométereidet akkor is, ha esik, és nem menekülsz futópadra.

Ha esőben futsz, vizes leszel – ez nem kérdés. De mivel nem vagy cukorból, nem fogsz elolvadni a testedet érő esőcseppektől. Ha pedig a megfelelő felszerelést viseled, nem fogod kellemetlennek érezni az esőt, és a megfázástól, betegségtől sem kell tartanod.
Amikor esőben edzel, akkor próbálj háztól házig futni, tehát legyél folyamatosan mozgásban, így a tested végig hőt termel majd és melegen tart.
 

Mit viselj esőben?

 

- Baseball sapka, visor


A sildes fejfedők védik az arcodat és a szemedet az esőcseppektől, így nem esik az arcodba az eső, és sapka esetén még a hajad is védett marad valamennyire.
 

- Szemüveg


Ha érzékeny a szemed, vagy nem érzed elégnek a sapka által nyújtott védelmet, akkor tegyél sportszemüveget. Esőben a sima átlátszó lencse ajánlott, de a napszemüveg is jó lehet, ha nem túl sötét.
 

- Kabát, vagy mellény


Egy könnyű vízhatlan dzsekit nemcsak futás közben tudsz majd használni, a hűvösebb esős napokon is simán viselheted utcára is. Az ilyen dzsekik nem eresztik át a vizet, így szárazon tartanak, bár mivel nem lélegző anyagból készítik őket, így melegebb időben befülledhetsz alattuk. Ha melegebb van és esik, akkor egy vékony mellénnyel védheted a felsőtested.
Esőben verseny előtt sokakat láthatsz nylon eldobható esőkabátban, esetleg kukászsákban – talán ezek a legjobb esővédők, de a hétköznapi edzésekre valószínűleg nem indulsz el benne.
 

- Könnyű alsóruházat


A nedvszívó, könnyű anyagból készült alsóruházat fontos, ha esőben indulsz neki, mert ezek a ruhadarabok megakadályozzák a kidörzsölődést és az esetleges hólyagokat.
 

- Jó minőségű zokni


Ha párnázott, jó anyagból készült futózoknit viselsz, megakadályozhatod a lábadon a vízhólyagok kialakulását. A cipőd előbb-utóbb sajnos vizes lesz, ez esőben nehezen elkerülhető, ha viszont jó a zoknid, az sokat segít a helyzeten.
Még jobb, ha futás előtt vazelinnel vagy lanolinnal kened be a lábaidat, majd így húzol zoknit: a kenőanyag taszítja a nedvességet, így a bőröd nem ázik fel és nem dörzsölődik ki.
Ha teheted, vegyél fel minél kevesebb réteget, így kevesebb réteg ruha ázik el rajtad, kevesebb tekeredik és dörzsöl.

Futás után azonnal vedd le a nedves ruháidat, és irány a meleg zuhany, aztán a szárazba öltözés. A nedves cipődet tömd ki újságpapírral vagy törölközővel, hogy könnyebben megszáradjon, és ne veszítse el eredeti formáját a száradás során (ne menjen össze).

Az esőben futás sokaknak igazi flow élményt jelent, hiszen a különleges körülmények miatt erősebbnek és elszántabbnak érzik magukat magad, olyan futónak, aki előtt nincs akadály és nem hátrál meg semmitől.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT