/article_titleimages/gfr0.jpg

Garmin Forerunner 955 Solar

Hű társam a mindennapokban és az edzéseimen is a Garmin Forerunner 955 Solar - röviden bemutatom, mit érdemes tudni erről a sportóráról.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2022-08-30

Július eleje óta vagyok használója egy Garmin Forerunner 955 Solar órának, a Garmin magyarországi képviseletének támogatását élvezve. Egy Forerunner 745-ről váltottam „felfelé”, tudásban és üzemidőben egyaránt. Főleg utóbbi volt számomra fontos, „üzemidő-fetisiszta” ultrafutóként olyan órát szerettem volna, amit egy 24 óránál hosszabb versenyen sem kell menet közben tölteni, és akár 36 órát (igen, a Spartathlon szintideje) is kibír egy feltöltéssel.

Az órát úgy időzítve kaptam meg, hogy az Ultra Lupa 109 km-es távján már ezzel futhassak, és addigra össze is szokjunk. Sajnos én a verseny előtt egy héttel estem egy hatalmasat, és olyan balszerencsésen ütöttem meg a térdem, hogy a verseny ugrott, és szegény órában azóta sincsen egy értelmes futásom sem, mert még azóta is kapargatom magam össze. De mindennek ellenére az óra 0-24-ben használatban van a csuklómon, és mindent IS mérek vele, amit lehet, és nagyon szeretem!

Mit tud ez az óra? Olyan sok mindent, hogy még mindig időre van szükség hozzá, hogy teljesen feltérképezzem a használatát, hogy miben lehet még a segítségemre, de a főbb funkciókat már mind jól kiismertem és használom is őket. A Garmintól megszokott fő funkciók természetesen benne vannak, tehát aki egy korábbi óráról váltana, az minden megtalál benne, ami a korábbi órájában benne volt, emellé pedig jött még egy csomó hasznos funkció, ami még nagyobb élménnyé teszi a sportolást.

A már említett üzemideje a beépített napelemes töltést is kihasználva akár 49 óra is lehet folyamatos GPS üzemmódban használva. Ha csak simán okosóraként viseljük, akkor akár 20 napot is kibír egy feltöltéssel úgy, hogy folyamatosan megy rajta a csuklós pulzusmérés.

Ez a modell a Fenix 7-hez hasonlóan érintőképernyőt kapott, így nem csak a Garminoknál jól megszokott 5 oldalsó gombbal lehet vezérelni, hanem a képernyőt húzogatva és pöccintgetve is lehet navigálni a menüpontok között. Ez különösen gyorssá teszi a keresést a főképernyőn, ahová a saját kedvenc, számunkra fontos widgeteket állíthatjuk be, hogy azt lássuk, amire kíváncsi vagyunk, pl. az egészségügyi adatokat, edzésállapotot, lépésszámot, stressz szintet, vagy a napi és heti tevékenységeket.A Garmin Forerunner 955-be számos olyan funkció került be, ami segíthet abban, hogy monitorozni tudjuk teljesítményünket, edzési állapotunkat, edzésre való felkészültségünket. Ilyen hasznos dolog a HRV figyelés (szívfrekvencia-variabilitás), amihez éjjel, alvás közben kell viselni az órát, és ami jelzi, mennyire van egyensúlyban a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer, mennyire vagyunk stresszesek, fáradtak, vagy éppen nyugodtak és kipihentek. 7 napos átlagot jelez az óra, ebből láthatjuk a pihentségünk tendenciáit. Ezekhez a csuklón mért pulzust használja, amely elég pontos, szinte teljesen egyezik a pántos mérés adataival.


Az alvást is nagyon szépen trackeli az óra, jelzi az éber alvással, mély alvással töltött időt, a REM fázisokat, és észleli, mikor vagyunk ébren éjjel, majd egy grafikonon ábrázolja is az elalvástól a reggeli ébredésig eltelt időt.
Nagyon hasznos az ún. Edzésre való felkészültség funkció is: a reggeli ébredés után ad egy 1-100 közötti pontszámot, ami az alvást, annak minőségét, a regenerálódási időt, a HRV állapotot, az aktuális terhelés és a stresszelőzményeket összegezve jelzi, milyen állapotban vágunk bele az adott napi edzésbe. Természetesen, ha 1-es a felkészültség, akkor is lehet edzeni, de érdemes nagyon odafigyelve és akár kíméletesen menni az adott napon, hogy ne terheljük túl magunkat. Nekem az a tapasztalatom, hogy az óra nagyon szépen látja, mikor vagyok gyenge és fáradt állapotban, és ha nem is hagyom ki az aznapi futást, próbálok óvatosabban menni, hogy ne csináljam ki magam még jobban.

Minden reggel összeállít az óra egy Reggeli jelentést, amiben az alvásról, regenerálódásról, HRV-ről találhatók adatok, ebben tesz javaslatot az aznapi edzésre is, de személyre lehet szabni, hogy milyen adatokat szeretnénk benne látni.

Sok egyéb widgetet lehet még beállítani, amik segítik a minél jobb sportteljesítményt.
  • Bekapcsolható a napi ajánlott edzés funkció (akinek nincs edzője, annak ez sokat segíthet a fejlődésben), elérhető a Garmin edző is.
  • Minden edzés után jön egy értékelés, hogy mennyire volt eredményes vagy épp eredménytelen az adott sport, látható az Aktuális edzésterhelés is, ami jelzi, hogy mennyire optimális a terhelés ahhoz, hogy a meglévő edzettséget fenntartsuk vagy fejlesszük, illetve mekkora terhelést kap a test az alacsony aerob, magas aerob és anaerob pulzuszónákban, erre is van optimális ajánlás.
  • A 4 hetes terhelésfókusz jelzi, hogy melyik tartományban kellene esetleg többet vagy kevesebbet futni az ideális edzésmunkához.  
  • A VO2 max változásai ezen az órán is követhető ugyanúgy, mint a korábbi Garmin verziókban.
  • A Regenerálódási tanácsadó jelzi, hogy egy adott edzés után mennyi időre van szükség a szervezet teljes regenerálódásához.

Új funkció a versenynaptár: a Connect naptárba fel lehet venni a saját versenyeket, ezek pedig megjelennek az órában, és lehet hozzá a célunknak megfelelő edzési tippeket kérni, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a versenyre (ez szintén az edző nélkül készülők számára hasznos nagyon, ugyanakkor érdekes összevetni, hogy milyen edzésekkel készít fel egy edző a célversenyre, és mit ajánl ugyanehhez a Garmin algoritmusa).Futáshoz nagyon sok adatképernyőt be lehet állítani, ki mire kíváncsi, én a megtett távot, pillanatnyi és átlagtempót, a köridőket figyelem, a pulzusértékeket, rátettem a térképet, ami már nemcsak egy vonalat húz az útvonalamon, hanem valódi térképen vezeti végig a futást. Ezen kívül a megfelelő pulzuspánttal használva az órát természetesen elérhetők a futásdinamikai adatok (jobb-bal láb egyensúly, lépésszám, lépéshossz, talajérintési idő) is.

Az engem leginkább izgató, futás közbeni funkciót, a Staminát sajnos nem tudtam élesben, rendesen, hosszú versenyen kipróbálni még. Ez azt jelzi, hogy az aktuális futáson a tempó és a pulzusadatok függvényében hogyan tudja a futó beosztani az erejét, mennyire hajtja ki magát, és mennyi erőtartaléka marad a további haladáshoz. Bízom benne, hogy hamarosan egy jó kis hosszú futáson tesztelhetem majd, hogy én tudom-e jobban, hogy mikor fogytam el teljesen, vagy az óra.

Ami szerintem szintén nagyon klassz, hogy az óra watt alapú teljesítményt is mér, és az edzés végén elemezni lehet, hogy melyik teljesítményzónában mennyi időt töltöttünk az edzésen – érdemes és érdekes ezeket összevetni a pulzuszónákkal is, hogy mennyire van átfedés és összefüggés a leadott teljesítmény és a pulzusértékek között (könnyű teljesítmény vs. magas pulzus pl.).

A navigációt még nem próbáltam, de így valódi térképes módszerrel biztosan sokkal praktikusabb és könnyebben követhető, hogy merre is kell menni futás közben, ha ismeretlen útvonalon vagy versenyen megy az ember. Terepen jelzi az emelkedőket, lejtőket, külön kiemeli, mikor kell kanyarodni, és beállíthatók POI-k, azaz a számunkra fontos pontok is, amiket aztán jelez, hogy mikor érjük el őket (pl. frissítőpont távolsága).

Ebben az órában is elérhető a Multiband, azaz a kiemelkedő pontosságú GPS elérés, amellyel az eddiginél még pontosabb a helymeghatározás, még ott is, ahol esetleg leárnyékolnak nagyobb épületek, vagy nem elég erős a jel.

A Garmin Forerunner 955 Solar fő sportjának talán a futás tekinthető, de kerékpárosok, triatlonosok is tökéletes társra találhatnak benne. Ezeken kívül pedig elképesztő mennyiségű mozgásformát lehet vele végezni, mindegyikhez be lehet állítani a számunkra fontos méréseket, adatképernyőket. Én erősítő edzéshez, kardiomozgáshoz, sétához használom még, de kipróbáltam már a HIIT edzést is vele. Nagyon könnyen kezelhető, könnyű súlyú, praktikus óra, amit akár kezdők is használhatnak, de még inkább hasznos társa lehet a nagyobb sporttapasztalattal rendelkező hobbisportolóknak, akik szeretnék a lehető legtöbbet kihozni magukból a pályán.

Az óráért és a támogatásért köszönet a Garmin Magyarországnak!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT