/article_titleimages/futoskonyvek1.jpg

Könyvajánló futóknak, futásról

Két futással kapcsolatos könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, amelyek az elmúlt hetekben jelentek meg a GABO Kiadó jóvoltálból.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2023-06-12

Aki szeret futni és szeret olvasni is, biztos, hogy szívesen olvas futásról szóló könyveket, történeteket is. Két ilyen futóknak szóló könyv jelent meg 2023. május végén, amit érdemes mielőbb beszerezni és elolvasni.
A két könyv Adharanand Finn: Ultrafutás és Christopher McDougall: Futás Shermannel.

Én egyelőre az Ultrafutás című könyvet tudtam elolvasni, így erről tudok pár saját gondolatot is megosztani.
A könyv a szerző, Adharanand Finn saját ultrafutóvá válását mutatja be testközelből. A rutinos és jól is teljesítő maratoni futó, aki egyébként újságíró, egy cikk miatt veti bele magát az ultrafutásba és próbálja ki saját bőrén, hogy milyen is az, amikor valaki 42 kilométernél többet fut. Nem aprózza el, mert rögtön egy több napos sivatagi ultrával kezd, majd a legendás UTMB teljesítését tűzi ki céljául, és az induláshoz szükséges pontok megszerzése miatt jár versenyről versenyre. Közben megismerkedik számtalan híres ultrafutóval, rajtuk keresztül próbál minél több infót megtudni az ultrás világról és életérzésről, közben pedig folyamatosan csúszik bele egyre jobban a hosszú távok világába. Sok hibát elkövet, felkészüléséről és versenyeiről szóló – egyébként nagyon klassz – beszámolói közben sokszor szisszentem fel, hogy ezt most miért így, és sokszor szóltam volna neki, hogy mit lenne érdemes kicsit máshogy csinálni (például szerintem frissíteni nagyon nem tanult meg, ami pedig kulcsfontosságú az ultrán)  – de mindenki a saját kárán tanul a legtöbbet és a saját elkövetett hibái viszik előre. A versenyekről szóló sztorik közben több vonalon is olvashatóak érdekes háttérinfók az ultrafutásról, többek között a híres Comrades Marathon sztorija is.
Könnyen olvasható könyv, nem hosszú fejezetekkel, amik önállóan is érdekesek, ugyanakkor összekapcsolódva adják ki Finn teljes sztoriját. Ami számomra kicsit zavaró volt, hogy a távok folyamatosan mérföldben vannak megadva (tudom, a szerző brit), így néha számolgatnom kellett, hogy mekkora távot is kellett megtennie, vagy milyen eredményt is ért el. Sokat segített, hogy aztán megnéztem a DUV adatlapján az eredményeit.

Álljon még itt ajánlóként a könyv hivatalos ajánló szövege
Az ultrafutás dacol minden hagyományos logikával. Ami egykor kizárólag a legkeményebb megszállottak sportága volt, mára virágzó globális iparággá változott, versenyein minden évben százezrek állnak rajthoz. Bármennyire brutális, fájdalmas és embert próbáló, mégis napjaink egyik leggyorsabban növekvő sportjává vált. Vajon mi lehet a titka? Ez volna az orvosság a modern élet kihívásaira, vagy éppen egy modern kori betegség tünetével állunk szemben?
A díjnyertes író, Adharanand Finn könyve segít nekünk megérteni e különleges sportág titkát, feltárja sikerének okait, és bemutatja, mi kell ahhoz, hogy az ember ultrafutóvá váljon. A szerző útja során elviszi az olvasót Omán sivatagjaiba, a Sziklás-hegység hófedte csúcsaira és a klasszikus Ultra-Trail du Mont-Blanc feledhetetlen, 105 mérföldes versenyére.
A sportág színes egyéniségeivel való találkozásai, valamint saját felemelő és letaglózó élményei révén Finn lebilincselő bepillantást kínál az emberi teljesítőképesség határain szerzett tapasztalatairól. 
Adharanand Finn több futásról szóló sikerkönyv szerzője, a Guardian szerkesztője, szabadúszó újságíró. A devoni Torbay-ban él családjával, és a helyi atlétikai klub színeiben vesz részt a versenyeken.

Ha szeretnéd megvásárolni a könyvet, a GABO Kiadó oldalán kedvezményes áron megteheted.A másik könyvet a Futni születtünk szerzője jegyzi, a címe Futás Shermannel, és egy szamár a főszereplője. Ezt még nem kezdtem el olvasni, de gyanítom, hogy hasonlóan könnyen fogyasztható, olvasmányos, kissé talán „meséhez hasonló” sztori lesz, amiben lesz futás, kaland, és sikertörténet is.

Ehhez a könyvhöz egyelőre csak a hivatalos ajánló szöveget tudom hozni, de szerintem ez is könnyen kedvet tud csinálni ahhoz, hogy el akard olvasni.
A nagy sikerű Futni születtünk szerzőjének, Chris McDougallnak új, szívmelengető története egy örökbe fogadott szamárról, Shermanről szól, aki a legnagyobb nehézségeken is felülkerekedve részt vehetett Amerika egyik leghihetetlenebb versenyén.
Amikor Christopher McDougall végre-valahára engedett lányai unszolásának, hogy fogadjanak örökbe egy szamarat, egy aranyos kis állatot képzelt maga elé, aki a réten szaladgál és répát majszol. 
De aztán megismerte Shermant, aki annyira rossz állapotban volt, hogy Chris azonnal tudta: szinte lehetetlen vállalkozás lesz megmenteni őt. Szerencsére azonban a szomszédai – amish gazdák és egy szókimondó, lószakértő nő, akinek ugyancsak volt szamara – örömmel segítettek, és azt is elmagyarázták neki, hogy Shermannek leginkább egy életcélra, vagyis munkára van szüksége. És ekkor született meg Chris fejében egy őrült ötlet. Eszébe jutott, hogy létezik egy különleges sport, a szamárversenyzés, ahol emberek és szamarak futnak együtt hegyek között, patakokon átgázolva. Talán ez a kihívás jelenti majd azt az orvosságot Sherman számára, amire igazán szüksége van, gondolta, s ezzel kezdetét vette a kaland.
A minden nehézséget leküzdő Sherman szívmelengető története ragyogóan mutatja be a mozgás fantasztikus gyógyító erejét és azt, hogy milyen erős kötelék tud kialakulni ember és állat között. 

Ha szeretnéd megvásárolni a könyvet, a GABO Kiadó oldalán kedvezményes áron megteheted.

A könyvekért köszönet a GABO Kiadónak.
A cikk reklámot tartalmaz.


Fotó: saját


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT