/article_titleimages/ruhas1.jpg

Ne legyél büdös futó!

Sajnos a technikai futócuccok viszonylag könnyen be tudnak büdösödni, és előfordul, hogy már akkor bukéjuk van, amikor tisztán kiveszed őket a szekrényből. A „futószag” kialakulását azonban egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-09-05

Az izzadás természetes, a mozgás velejáróra, és az is természetes, ha az izzadságnak szaga van. Edzés után szépen lezuhanyzunk, a futócuccokat pedig kimossuk – ám ezek mégsem lesznek mindig illatosak.  
 

Miért büdösek a technikai ruhák?


Technikai cuccok lélegző anyagból készülnek, elvezetik a test felszínéről az izzadságot, így a bőr hűvös és száraz marad. Ám a lukacsos szövetek közé könnyen bejut a szennyeződés, valamint a baktériumok is, amelyek el is szaporodhatnak, ettől pedig könnyen bebüdösödhetnek a ruhák. Elsősorban a büdösödés a technikai pólókra jellemző, hiszen ezeket izzadjuk össze a legkönnyebben és a legnagyobb felületen.
Ha edzés után a futócuccokat nem mosod ki szinte azonnal, akkor a baktériumok elszaporodnak rajtuk, ettől pedig bebüdösödnek. Ha nem tudsz rögtön mosni, akkor pár egyszerű trükkel megelőzheted a szagosodást.
 

Szellőztesd ki a ruhákat


A szennyes helyett a szárítóra a ruhákkal: hagyd, hogy kiszellőzzenek, megszáradjanak, így nem büdösödnek be olyan könnyen és gyorsan.
 

Használj speciális mosószert


Érdemes a futócuccokat speciálisan sportruhák mosására kifejlesztett mosószerrel mosni. Ennek sajátossága, hogy könnyen oldódik, így nem tapad bele és nem tömíti el a technikai ruhák szellőző szöveteinek lyukait. Még egy fontos infó: nem ajánlott öblítőt használni mosáskor, mert a sűrű folyadék eltömítheti a szövet lukacsait, emiatt a mosószer nem tud tisztító és fertőtlenítő hatást kifejteni.
 

Fonákul moss


A hétköznapi ruhák főleg kívülről szennyeződnek, a sportcuccok pedig belülről. Így ha fonákul mosod ki őket, akkor a víz és a mosószer pont ott fejti ki hatását, ahol valóban szükség van rá.


 

Sportruhát a sportruhával


Jobban jársz, ha a futócuccokat nem mosod együtt a civil ruháiddal, így nem kerül rájuk egyéb szennyeződés, nem tömíti el semmi a lélegző anyag réseit.
 

Áztasd ecetbe


Ha nagyon büdi valamelyik futócuccod, egy kis ecet segíthet a szag semlegesítésében. Négy rész vízhez egy rész ecetet önts, majd 30 percig áztasd az ecetes vízben a ruhákat.
 

Adalék a mosáshoz


A félcsészényi citromlé a mosószerhez adva a citromsav erejével segít a szagok semlegesítésében, de választhatod a szódabikarbónát is, amiből egy bögrényi mehet a mosószer mellé.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT