/article_titleimages/tuled.jpg

5 szabotőr, ami tönkreteszi az edzéseid

Úgy érzed, az egész univerzum összeesküdött ellened, és egyszerűen képtelen vagy úgy teljesíteni az edzéseken, ahogyan szeretnél? Még a legelkötelezettebb futókkal is megesik az ilyesmi. Közbeszól az élet, borulnak a tervek, esetleg épp saját magadat szabotálod? Van megoldás!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-05-20

1. Stressz
 

Tele vagy határidős munkával, betegek a gyerekek, fáradt vagy és ideges, nem hiányzik még egy plusz teher, amit ilyenkor az edzés jelent. Pedig akkor teszed magaddal a legjobbat, ha még ebben a feszült időszakban is beiktatsz a napodba legalább egy rövid, könnyű, gyors futást. A testmozgás segít enyhíteni a stresszt, a szorongást és a depressziót, javítja a hangulatot, és még az immunrendszert is erősíti. Még egy rövid edzés is jobb a semminél, és talán utána könnyebben viseled a nehézségeket is.
 

2. Irreális elvárások

Mindenki csalódott, ha nem tudja kihozni magából azt, amit eltervezett. Fontos azonban tudni, hogy mire is vagy képes, és ennek megfelelően érdemes kitűznöd a céljaidat a futásban. Ha csak 6 hete futsz, ne gondolkodj még a maratonon, haladj fokozatosan előre, kilométerről kilométerre, és legyél türelmes. Hagyd, hogy a tested és a lelked is megedződjön! Így sokkal több sikerélményed lesz, mintha hatalmas célokat tűznél ki és túlzott elvárásokat fogalmaznál meg magaddal szemben.
 

3. Túledzés

A túl sok futás káros lehet a szervezet számára, jegyezd meg, hogy nem mindig a mennyiség a lényeg, a minőség is fontos! Nem attól fogsz fejlődni, ha megállás nélkül edzel, hanem akkor, ha hagysz időt a szervezeted számára, hogy kipihenje és beépítse az elvégzett edzéseket. A túledzés lemeríti az elemeidet, ha túlhajszolod magad, a szervezeted jelez, a teljesítményed csökkenni fog, nem fejlődsz, fáradt leszel, legyengülhetsz, lebetegedhetsz, akár meg is sérülhetsz. Kombináld az erősebb és a könnyebb edzéseket, és figyelj a tested jelzéseire. Mindenképpen tarts pihenőnapot, főleg akkor, ha edző vagy edzésterv nélkül futsz, és nincsenek kötelezően kijelölt edzésmentes napok. Végezhetsz keresztedzéseket is, erősíts, ússz, kerékpározz, hogy kizökkenj, és változatosságok vigyél az edzéseidbe.

4. Váratlan események
 

Mindenkivel megesik, hogy jön egy váratlan feladat a munkahelyen, amit még meg kell oldani, vagy lerobban az autód a futópályára menet, esetleg szakad az eső és nincs kedved kimenni a szabadba. Készülj fel az ilyen meglepetésekre, és kezeld őket rugalmasan. Nincs minden kőbe vésve, legyen a fejedben egy „B” terv, ami segíthet átvészelni az ilyen helyzeteket. Ha rugalmas vagy, sokkal egyszerűbb lesz az egész életed, és ez a futásaidra is igaz.
 

5. Negatív gondolatok

Van, hogy neked is átfutnak olyanok az agyadon, mint „én ezt úgy sem tudom lefutni”, „gyenge vagyok”, „vesztes vagyok”, „erre nem vagyok képes”? Az ilyen negatív gondolatok saját magad felé csökkentik a motivációt, gyengítik az önbizalmat és rombolják a teljesítményt! Ha nem bízol saját magadban, akkor hogyan szeretnél fejlődni? Fontos, hogy hidd el magadról, hogy meg tudod valósítani a kitűzött célodat (persze az ne legyen irreálisan nagy!), és legyél büszke arra, amit már eddig elértél a futásban, legyen az 5 kilométer vagy akár a maraton teljesítése. Adj magadnak pozitív visszajelzéseket, ez segít motiváltnak maradni, és javítja a teljesítményedet is!


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT