/article_titleimages/sprint1.jpg

Gyorsulj fel sprintekkel!

Ha szeretnéd gyorsítani a futótempód, érdemes kipróbálnod a 30 másodperces sprintedzéseket, amelyek hatékonyan segítenek a sebességnövelésben!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-18

A sprintelés nemcsak a futótempódat fogja javítani, de a kardiovaszkuláris szervrendszer fejlődéséhez és egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. Vizsgálatok szerint a rövid, de nagy intenzitású edzések javítják az aerob kapacitást, növelik az állóképességet és a kitartást, erősítik az izmokat.

Ha rövid idő alatt szeretnél fejlődni, jobb eredményeket elérni, javítanád a szíved állapotát, az általános edzettségi állapotod, akkor a sprint edzés jó megoldás lehet számodra – természetesen csak akkor, ha nem szenvedsz semmilyen egészségügyi problémától és nem vagy teljesen kezdő a futásban!
 

Fontos tudnivalók, ha sprintelni szeretnél!


Törekedj a biztonságra: Mivel nagy intenzitású edzésről van szó, mielőtt belevágnál, érdemes egy kivizsgálást kérned a háziorvostól, hogy minden rendben van-e az egészségeddel.

Legyenek alapjaid: Ha kezdő futó vagy, vagy csak néha kocogsz, nem a sprint edzések valók neked. Fontos, hogy legyen stabil alapállóképességed, amire támaszkodhatsz, mert még így is megterhelő lehet számodra ez az edzéstípus.

Ne vidd túlzásba: Heti 1-2 spint edzés beiktatása tökéletesen elegendő, a magas intenzitás miatt ennél többször nem szabad végezni, sérülésveszélyes lehet.

Számíts az izomlázra: A sprintelés még azoknak is okozhat izomlázat, akik különösen jó formában vannak, hiszen máshogy mozgatja meg az izmokat, mint a normál futás.

Melegíts be: Egy rövid, nagy intenzitású edzés esetén fokozott a sérülésveszély, ha nem készülsz rá alapos bemelegítéssel. Soha ne hagyd ki!


Sprint lépésről lépésre


Ha szeretnéd kipróbálni a sprintelést, akkor a következő módon építsd fel az edzésed a siker érdekében.

1. Bemelegítés: 10-15 perces alapos bemelegítést végezz, mozgasd át a teljes tested, kocogj könnyedén, hogy a szervezeted felkészülhessen a mozgásra.
2. Sprintelj: Jöhet az első sprint szakasz, fuss 30 másodpercig a teljes erődbedobásod kb. 60 százalékával. Ha bármilyen izomzati vagy ízületi fájdalmat, kellemetlenséget észlelsz, akkor még egy kicsit folytasd a bemelegítést.
3. Pihenő: Lassan, kényelmes ütemben kocogj, vagy sétálj 2 percig, attól függően, hogyan tudsz hatékonyabban pihenni a következő sprint előtt.
4. Sprintelj: Jöhet a következő 30 másodperces sprint 80 százalékos intenzitással.
5. Pihenő: Ismét pihenj 2 percig a következő sprint előtt.
6. Sprintelj: Jöhet egy 30 másodperces sprint a lehető legnagyobb erőbedobással, amire az adott napon képes vagy, próbálj meg minél jobban felgyorsulni.
7. Pihenő: 2-4 percet pihenj, hogy a légzésed és a szívfrekvenciád helyreálljon.

Ismételd meg a sprint-pihenő kombinációt edzettségi szintedtől és pillanatnyi állapotodtól függően 4-8 alkalommal. Az első edzésen a 4 ismétlés tökéletes, utána edzésről edzésre próbálj meg építkezni, hogy el tudj majd jutni 8 ismétlésig.

A sprint edzés segíthet az állóképességed növelésében, a tempód javításában, sőt az anyagcseréd pörgetésében is. Bár nem könnyű edzésforma, és erős motivációt igényel, hogy ezt csináld, de megéri, mert rövid idő alatt jelentős változást tapasztalhatsz a segítségével.

Fotó: Unsplash, Pixabay


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT