/article_titleimages/zene1.jpg

Így segíthet a zene a futóedzésekben

Vannak a zenével futók, meg a nem zenével futók. Mindkét tábornak megvannak a maga érvei a saját választása mellett, ez a kérdés kb. olyan, mint az, hogy valaki melyik futócipő-márkával szimpatizál jobban. Egy biztos, hogy a zene sokszor jótékonyan hat a teljesítményre. Nézzük, hogyan!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-02-05

Teljesen egyéni, hogy ki hogyan szeret futni. Van, akit éppen a zene tud kirángatni a hétköznapokból, és az segít neki ráhangolódni a futásra, és van, aki csak csendben tud futni, mert így tud teljesen kikapcsolódni.

A zene igazából egy legális doppingszer, pozitív hatásait sokféle szempontból vizsgálták már, így a futásra és egyéb sportmozgásra gyakorolt hatásáról is születtek kutatások, tanulmányok, amiket érdemes röviden megismerni – hátha egyszer érvelni kell, miért is futunk zenével.
 

A zene segít keményebben edzeni


Amikor a kedvenc zeneszámunkat halljuk futás közben, valószínűleg mindannyian felpörgünk tőle, és kicsit gyorsabban kezdünk el futni – és nem biztos, hogy tudatosan. A zene ugyanis segít elterelni a figyelmet a fáradtságról és a fájdalomról, és akár 15%-kal is képes fokozni a teljesítményt.


A zene szórakoztatóbbá teszi az edzést


Úgy érzed, unatkozol futás közben? Ha jól állítod össze a lejátszási listádat, olyan számokat hallgatsz edzés közben, amik pörgősek, szereted őket és valamilyen módon hatással vannak rád, garantáltan nem fogsz közben unatkozni. Sőt, ha van elég levegőd, akár még énekelgethetsz is közben – ez remekül fejleszti a tüdőkapacitást.
 

A zene csökkenti a fájdalmat


Egy tanulmány azt állítja, hogy a zenének akár olyan hatása is lehet, mint az ópiátoknak, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak. Persze ez a fájdalomcsökkentő hatás csak a pillanatnyi izomfáradtságon segíthet, a krónikus fájdalmat nem tudja csillapítani a zenehallgatás.
 

A zene boldogabbá tesz


Zenehallgatás közben növekedik a dopamin szintje a szervezetben: ez a vegyület felelős a boldogságérzetért. Az edzés közbeni zenehallgatás növeli a dopaminszintet, míg a mozgás maga a szerotonin szintjét fokozza, ami szintén a boldogságérzetre van hatással, a két hormon együtt pedig még erősebben hat a boldogságunkra.


A zene az agyat is edzi


A futás a testet edzi, a zenehallgatás pedig az agyat képes megtornáztatni. A zene az agy szinte összes területére hatással van, majdnem az összes idegi alrendszer dolgozik, amikor zenét hallasz. Az egyes alrendszerek a szövegre figyelnek, mások a hangmagasságra, megint mások pedig a tempót vagy a dallamot érzékelik.
 

A zene csökkenti a szorongást és a stresszt


A mozgás már önmagában is képes a stressz és a szorongás érzésének csökkentésében, a zene is hasonló hatást gyakorol a szervezetre, a kettő együtt pedig még inkább fokozza a stressz csökkentést, szóval nem beszél félre az, aki azt mondja, hogy boldogra és nyugodtra futotta magát.
 

A zene és a dalszövegek motiválhatnak


Nemcsak maga a dallam, hanem egy-egy dalszöveg is jó hatással lehet a futó elméjére és teljesítményére. A ritmuson kívül egy erős, motiváló mondatokat tartalmazó dalszöveg is segíthet a futóteljesítmény fokozásában. Ha olyan zenéket hallgatsz futás közben, amelyek inspiráló erővel bírnak számodra, akkor hatékonyabban, koncentráltabban végezheted az edzéseidet.

Fotó: Unsplash

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT