/article_titleimages/szaj2.jpg

Kiszárad a szád futás közben? Tegyél ellene!

A száj kiszáradása futás közben elég kellemetlen lehet. Miért következik be, és hogyan lehet megelőzni?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2021-01-13

A szájszárazság kellemetlen érzés, összeragad a szád, elfogyott a nyálad, úgy érzed, vattát köpsz, sivatagi környezetet érzel odabent. Mielőtt rágózni kezdenél futás közben, vagy szopogatós cukorkával a szádban edzenél – egyik sem ajánlott! – próbáld meg kideríteni, miért száradsz ki!
 

Mi a szájszárazság?


Ha a szádat száraznak, ragacsosnak érzed, vagy sűrű, fura állagú nyálkát tapasztalsz, valószínűleg szájszárazságtól szenvedsz. A xerostomia néven is ismert állapot a nyáltermelés csökkenését okozza a szájban, emellett pedig kellemetlen tüneteket okoz.
A nyáltermelés fontos és szükséges ahhoz, hogy nedvesen tartsd a szád, és megelőzd az olyan tüneteket, mint a rossz lehelet, vagy akár a fogszuvasodás, mivel a termelődő nyál „kimossa” a szájból a baktériumokat.
A szájszárazság megnehezíti a beszédet, a nyelést és a rágást. Ez okozhatja azt is, hogy másnak érzed az ételek ízét, vagy hogy a hangod rekedt, reszelős lesz. A hosszan tartó szájszárazság lerakódásokat, göböket okoz a nyelven, amik kellemetlen leheletet okoznak, és könnyen megtapadnak bennük a baktériumok.
 

Mi okozza a szájszárazságot?


A szájszárazság a legtöbbeknél átmeneti probléma. Futás közbeni előfordulását okozhatja a légzés módja, és az alacsony hidratációs szint. Amikor a test kiszárad az izzadástól, az a nyáltermelés csökkenését is okozza. Meleg időben a szájszárazság fokozódhat, de a nyitott szájjal légzés következtében, az állandó be- és kilégzés miatt kiszárad a száj. Aki horkol éjjel, annak alapból szárazabb lehet a szája, ez pedig futás közben tovább fokozódhat.A légzésen kívül a szájszárazságnak más lehetséges okai is vannak: vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek, például antidepresszánsok, szorongáscsökkentők, antihisztaminok, vérnyomás- és szívgyógyszerek, valamint bizonyos fájdalomcsillapítók csökkenthetik a száj hidratációját és nedvességtartalmát. A dohányzás is hozzájárulhat a problémához.
Emellett több komoly betegség, például az Alzheimer-kór, cukorbetegség, stroke és számos autoimmun betegség következménye a szájszárazság, és a kemoterápiás és sugárkezelésen áteső rákos betegek is szájszárazsággal, nyálkahártya-problémákkal küzdenek.
 

Előzd meg!


A legtöbb futó megelőzheti a szájának kiszáradását, ha futás közben elsősorban az orrán keresztül lélegzik, valamint ha futás előtt, közben és után is odafigyel az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztására, és elkerüli a dehidratációt. A megfelelő mennyiségű folyadék bevitele segít, hogy a nyál megfelelő mennyiségben termelődhessen, ezzel pedig csökkentse a baktériumok szájüregben történő elszaporodását, és a száj kellemetlen kiszáradását.

Fotó: Freepik
Forrás: Runner's World UK


 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT