/article_titleimages/mantra.jpg

Mantrázd magad erősebbé!

Neked van már saját mantrád, ami segít a nehéz helyzetekben?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-18

A futás mentálisan is igénybe veszi az embert, szükség van közben koncentrációra, pozitív hozzáállásra, hogy a szervezet jól tudjon működni sportolás közben.

A mantra olyan szó, mondat, szöveg, amit saját magadnak mondogatsz, amikor bátorításra van szükséged, egy irányított önutasítás, ami segít magadra figyelni. Eredetileg a hinduizmusban és a buddhizmusban megfogalmazott, a meditáció alatti koncentráció támogatására íródott szöveget hívták így. Manapság pedig pszichológiai ösztönző, amely segít a teljesítmény fokozásában és a fókuszálásban.

Egyre több futónak van már saját mantrája, amit a nehezebb szituációkban, fáradtság, fókuszvesztés esetén alkalmaz, amit elő tud rántani a gondolatai közül akkor, amikor szüksége van rá. Egyszerű, de nagyszerű dolog, ami segít, hogy jobban tudj figyelni a futásra, eszedbe juttatja a céljaidat, motivál és kizökkent, amikor szükség van rá.

Azt, hogy minden sportolónak legyen egy saját, személyre szabott mantrája, „varázsmondata”, a sportpszichológusok is ajánlják.

A mantra három fő funkciója,
  • hogy motiváljon, amikor demotiválttá válnál,
  • hogy segítsen az elméd lecsendesíteni és összpontosítani,
  • hogy kijelöljön egy irányelvet vagy feladatot számodra.

 


Hogyan találd meg a saját mantrád?


A legfontosabb, hogy neked szóljon, neked való legyen, magadénak érezd. Legyen benne az, amitől sikeresnek és erősnek érzed magad, érezd, hogy motivál és segít koncentrálni, ami visszaránt a valóságba, a jelenbe, ha elkalandoznál, fókuszt vesztenél. A mantrád legyen rövid, könnyen megjegyezhető, amin nem kell sokat gondolkodni, bármikor „előrántható”, és nehéz helyzetekben kizökkent, helyre tesz. Fontos, hogy a mantrádnak legyen számodra jelentése, fontos legyen neked, amit jelent.

Sok futónak ugyanaz a mantrája, de ezek a szavak, szókapcsolatok, mondatok mindannyiuk számára mást jelenteken, máshogy hatnak.

A leggyakoribb mantrák valahogy így hangzanak:
  • Erős vagyok.
  • Kemény vagyok.
  • Csak futok tovább.
  • Megcsinálom.
  • Célba érek.
  • Bármire képes vagyok.


És így tovább. A mantrák erőt, pozitív energiát, lendületet adnak, pont ezek miatt segítenek. A jó mantra nem tartalmazza a NEM szót, nincs benne negatív kifejezés, nem lehúz, hanem előrevisz.


A szakértők azt javasolják, hogy a mantrát hangosan mondd magadnak, de legalább suttogva, miközben mozgatod a szád. Ha nem csak gondolod, hanem tudatosan ki is mondod a motiváló mondatod, sokkal hatásosabb, jobban figyelsz majd rá, még jobban ráerősítesz a jelentésére.

Mantrája bárkinek lehet, sőt, legyen mindenkinek sajátja! Fuss akár 2 kilométert, legyél akár ultrafutó, találd meg a saját, személyre szabott motivációs mondatod, és használd. Használd, ha nehézséged támad mondjuk a maraton 30. kilométerénél, használd, ha nincs kedved kimenni edzeni egy nehéz nap után. De vigyázz, hogy ne használd el, ne mondogasd folyamatosan minden percben, mert akkor nem fog segíteni. Ha úgy érzed, több mantrára is szükséged van, legyen nyugodtan több mantrád, hogy a legmegfelelőbbet tudd előhúzni akkor, amikor mentális fókuszra van szükséged.

Erősítsd magad ne csak testben, a futóedzésekkel, hanem fejben is, hogy még jobb futó lehess!

Fotó: Unsplash

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT