/article_titleimages/sikeres1.jpg

Mentális szívósság: mennyire vagy kemény fejben?

Ha mentálisan kemény vagy, az lehet az egyik tényező a cél elérése és a kudarc között. Ismerd meg a mentális keménység négy kulcsfontosságú elemét, és fejleszd magad erősebbé és rugalmasabbá mentálisan!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2023-06-28

Ha nincs kedved edzeni, akkor is megtalálod a módját, hogy mégiscsak megcsináld az adagot, vagy inkább ürügyet keresel, hogy kihagyhasd? Ha akadályok gördülnek az utadba, hagyod, hogy leterítsenek, vagy elfogadod a kihívást? Ha rossz versenyed van, az megrendíti az önbizalmad, vagy befogadod a tapasztalatot és építkezel belőle?

Sok sportoló és edző azt mondja, hogy a mentális szívósság kulcsfontosságú összetevője a sportban elért sikereknek. A mentális szívósság az a képesség, hogy szembe tudsz nézni a kihívásokkal, továbbra is folytatni tudd, még akkor is, ha a dolgok nehézzé válnak, valamint elkötelezett vagy a céljaid mellett. Amikor fejleszted a mentális szívósságodat, az akadályok csak átmenetiek, és egyetlen rossz teljesítmény sem ingatja meg a képességeidbe vetett hitedet. Íme a mentális keménység négy legfontosabb tulajdonsága, valamint tippek ezeknek a tulajdonságoknak az edzésen és a verseny napján történő fejlesztéséhez.
 

# Elkötelezettség


Lehet, hogy a motiváció indít el, de az elkötelezettség az, ami továbbvisz. A mentálisan kemény sportolók pontosan tudják, mit akarnak elérni, és elkötelezettek amellett, hogy ezt meg is valósítsák. Ha mentálisan kemény vagy, ez azt jelenti, hogy késleltetheted az azonnali kielégülést, és képes vagy a megfelelő pillanatokban olyan döntéseket hozni, amelyek a végső célodat szolgálják. Ha elkötelezed magad a cél mellett, minden kudarc, amellyel találkozol, átmeneti, és nem az a kérdés, hogy eléred-e a célodat, hanem az, hogy mikor.
 

Gyakorlat az edzésekre: Célok meghatározása


A célmeghatározás az az eszköz, amely segít kialakítani, mit szeretnél megvalósítani, megtervezni, hogyan érheted el azt. Fontos, hogy pontosan tudd, mit szeretnél elérni, mi a célod a verseny napján, hogyan szeretnéd érezni magad, majd határozz meg ehhez konkrét rövid és hosszú távú edzéscélokat, hogy el is tudd érni a célod.
 

Versenynap eszköze: Elfogadás


Légy kész elfogadni bármit, amit a nap hoz. Ne harcolj ellene, fogadd el, hogy pontosan ezzel kell aznap szembesülnöd. Ha elfogadod, ami előtted áll, és bízol abban, hogy bármit is hoz a versenynap, az úgy lesz jó, akkor gyorsabban meg tudod oldani a versenynapi kihívásokat.
 

# Fókusz


A mentálisan kemény sportolók egyik jellemzője, hogy képesek nyomás alatt teljesíteni, és képesek egyenletes teljesítményre. Fókuszáltan mindig a jelen pillanatban maradsz, azokra a dolgokra koncentrálsz, amik fontosak és előtted vannak, nem vonják el a figyelmed a teljesítményed szempontjából lényegtelen dolgok. Képes vagy az adott feladatra összpontosítani, és megtenni, amit az adott pillanatban meg kell tennie, függetlenül attól, hogy mi történik körülötted. Ennek köszönhetően biztos vagy abban, hogy amikor mindent megteszel a lehető legjobb versenyzés érdekében, amire szükség van, mentálisan és fizikailag is.
 

Gyakorlat az edzésekre: Felkészülés a negatívumokra


Érdemes edzésen gyakorolni, hogyan tudod kezelni és feldolgozni a nehézségeket. Képzelj el olyan körülményeket, amik megrendíthetik az önbizalmad, vagy kizökkenthetnek a koncentrálásból, próbálj meg olyan helyzeteket teremteni edzésen, amik segítenek ezeket a problémás helyzeteket megoldani. A nehézségekre való felkészülés segít, hogy éles helyzetben majd nyugodt és magabiztos maradhass, miközben megbirkózol a kudarcokkal.
 

Versenynap eszköze: Kritikus pillanatok


Gondolj azokra a pillanatokra, amelyek a versenyed során jönnek, és amelyek kritikusak a teljesítményed szempontjából. Gondolj végig minden pillanatot, és tervezd meg, hogyan szeretnél reagálni ezekben a helyzetekben, hogy a végső célodra koncentrálhass, és ezt tedd a versenyterved részévé.


 

# Reziliencia, azaz rugalmas ellenállóképesség


Hogy a tested fizikai aktivitás után milyen gyorsan áll vissza nyugalmi pulzusszámra, a fizikai erőnlét jele. Az pedig, hogy egy kudarc után milyen gyorsan tudod visszanyerni az önuralmadat, az a rugalmas ellenállóképességed és mentális erőnléted jele. A mentálisan kemény sportoló gyorsan fel tudja mérni a helyzetet és alkalmazkodik az új körülményekhez. Ha rugalmas vagy, az azt jelenti, hogy nincs olyan igény, amit ne tudnál teljesíteni, nincs akadály, amit ne tudnál leküzdeni, és nem ijedsz meg az új helyzettől. Bármit meg tudsz oldani, amit szükséges, és ahol mások akadályokat látnak, te ott a megoldási lehetőséget keresed.


Gyakorlat az edzésekre: Akadályokból lehetőségek


Edzéseken és versenyeken is előfordulhatnak nehézségek. HA edzés közben valamilyen problémád adódik, nézd meg, hogyan tudod megváltoztani a helyzetet a következő gondolatmenettel: Ez szívás lesz. – Ez nehéz lesz. – Ez kihívás lesz. – Ez egy lehetőség lesz. Amikor keresed a lehetőségeket, megkerülöd az akadályt, és még erősebben tudsz kijönni nehéz helyzetből.
 

Versenynap eszköze: Megerősítés


A legtöbben sokkal könnyebben listázzuk a gyengeségeinekt és kételyeinket magunkban, mint az erősségeinket – de itt most erre van szükség. A megerősítés erőteljes üzenet, ez segít növelni az önbizalmat és a hozzáértést. Legyen egy listád pozitív és megerősítő mondatokkal, mantrákkal, amik növelik az önbizalmad a verseny során.
 

# Attitűd, hozzáállás


Minden gondolatod egy üzenet, amelyet magadnak küldesz arról, hogy magabiztosnak érzed-e magát, és képes vagy-e elérni a célod. Hinned kell magadban, hogy meg tudod csinálni! A mentálisan kemény sportolók megingathatatlanul hisznek abban, hogy képesek elérni céljaikat, és tudják, hogy egy rossz nap nem akadályozhatja meg őket. A kudarcokat visszajelzésre használják, a tanultakat a saját erősítésükre tudják felhasználni. A sikertelenség nem állítja meg őket, hanem még inkább erősíti a célok felé haladásban.
 

Gyakorlat az edzésekre: Képalkotás


A kutatások kimutatták, hogy a mentális képalkotás segít az önbizalom erősítésében. A jövő és a célok elérésének elképzelése segít megváltoztatni az elvárásokat. Az a képesség, hogy az elmédben meglátod a sikert, segít abban, hogy elhidd, képes vagy a cél elérésére. A képek megteremtik a lehetőséget, hogy mentálisan elpróbáld, hogyan szeretnéd magad érezni, mit szeretnél csinálni a versenyen. Képzeld el magad a verseny közben, és lásd magad a célban, boldogan!
 

Versenynap eszköze: Gondolatstop


A negatív gondolatok és érzelmek könnyedén megjelenthetnek egy verseny során, főleg, ha nehézségek is akadnak, ezek pedig aztán magukkal is ragadják az embert. Ha felismered, hogy negatív gondolatok cikáznak az agyadban, amik rontják a teljesítményed, állítsd le őket! Stoppold le a negatív gondolatokat egy hangosan kimondott STOP szó segítségével, tereld el a saját figyelmed a rossz dolgokról, és összpontosíts valami másra, ami segít kontrollálni az érzelmeidet, és hozzájárul, hogy nyugodt és magabiztos maradhass.


Fontos tisztázni, hogy a mentális keménység nem egy készség; ez sok készség. Senki nem születik mentálisan keménynek, hanem megdolgozik érte. A fizikai felkészülésben segít az edzés, a mentális felkészülés pedig szintén fontos egy-egy edzésprogram és felkészülés során. Ha úgy érzed, egyedül nem tudsz fejben erősíteni, bátran kérj segítséget, sportpszichológus, sport coach és mentáltréner tud irányt mutatni ehhez.
Ne csak testben, hanem fejben is készülj a céljaid elérésére!

A cikk forrása egy Training Peaks blog cikk.
Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT