/article_titleimages/izom1.jpg

Tényleg építi az izomzatot a futás?

Bár a futás nem tesz izomkolosszussá, azonban hatékonyan erősíti az izmokat – olvasd el, hogyan!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-04-15

A legtöbb elit hosszútávfutó nem úgy néz ki, mint egy súlyemelő vagy díjbirkózó, de ez nem is baj, hiszen futás közben cipelni kell magukon az izomzatot, ha pedig az izom nehéz, akkor nehezebb tömeget kell hordozni. Ettől függetlenül ezek a futók mégis erősek! Hogy miért? Azért, mert az erő nem csak azt jelenti, hogy milyen izmos vagy, vagy mekkora súlyt tudsz felemelni, hanem magában foglalja azt is, hogy milyen gyorsan tudsz mozogni, valamint az izomrostoknak azt a képességét, hogy végre tudják hajtani a megtervezett feladatot.

Futással is lehet izomzatot építeni. A futásnál az izommunka nagy része excentrikus izomösszehúzódás, ami azt jelenti, hogy az izom egyszerre hosszabbodik meg és válik aktívvá a terhelés során, és ezalatt nem is rövidül meg. A futás közbeni talajfogás során az izmokat a testtömeg kettő-négyszeresének megfelelő terhelés éri, ez pedig hatékonyan stimulálja az izmok növekedését és erősödését mozgás közben, különösen kezdőknél.

Egy, az Exercise and Sport Sciences Reviews folyóiratban közzétett tanulmányban megjelent kutatás szerint az aerob testgyakorlatok elegendőek a vázizomzat növekedéséhez, ami főleg kezdők esetén tud hatékony lenni.

Ha valaki hosszú ideje fut már, akkor elsősorban a hosszú futásokhoz használt ún. lassú, vörös izomrostokat  tudja a futással fejleszteni és erősíteni, de ez nem az izomtömeg növekedésében nyilvánul meg, hanem inkább formásabb, definiáltabb izmokat eredményez, illetve a testösszetétel változásában válik láthatóvá.A kezdő futók nagyobb valószínűséggel tapasztalnak majd izomtömeg növekedésben és erősségben változást, mert az izmaik új terhelésnek és kihívásoknak vannak kitéve, amelyekre reagálnak, méghozzá növekedéssel, fejlődéssel. A haladó futóknál az edzésterhelés, edzésintenzitás változtatása, gyorsító edzések bevezetése, illetve a rendszeres erősítő edzések segíthetnek az izmok erejének fejlesztésében. Érdemes a lassú és a gyors izomrostokat egyaránt fejleszteni, hiszen mindegyiknek megvan a maguk szerepe a futásban. A gyors edzések – gondolj csak a sprinterek hatalmas combizmaira – a gyors izomrostokat fejlesztik és „növesztik”, a lassabb, hosszabb futások pedig a lassú izomrostoknak adnak kitartást és állóképességet.

A futók számára az erősítő edzések is nagyon hasznosak, hiszen az erősítő edzések segítenek a gazdaságosabb futásban, a hatékonyabb energiafelhasználásban, a kitartás növelésében, a fáradási küszöb kitolásában, a sérülések elkerülésében, és a maximális futósebesség javításában is.

Összességében elmondható, hogy a futás segít az izmok erősítésében, de nem kifejezetten szolgálja az izomtömeg növekedését.

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT