/article_titleimages/teli1.jpg

Csendes futás? Az meg mi?

Új módszer, ami segít megelőzni a sérüléseket, és javítja a formádat.

www.futnimentem.hu >> ultra 2019-01-07

Sok futó arra törekszik, hogy a hidegebb, téli edzések során is megőrizze lendületét és futótempóját, ám egy új tanulmány arra jutott, hogy a „csendes futás”, vagyis a lágyabb, lassabb futás a hatékonyabb módszer ebben az időszakban.

Egy ausztrál futóedző, Rick Mirabella úgy véli, hogy a csendes, puha futás, azaz amikor óvatosabban, halkabban, a lábaidat kevésbé „csapkodva” haladsz, képes javítani a futási stílusodat. Azért is érdemes figyelni a mozdulataidra és a mozgás során tanúsított erőkifejtésedre, mert az inaidnak és ízületeidnek minden egyes lépésnél a testtömeged hétszeresét kell tompítania. Próbáld hát meg korlátozni a becsapódás erejét, lépj óvatosabban, érkezz puhábban, fuss halkabban.
Ha ezt a technikát gyakorlod, később a gyorsabb futásaid is simábbak lesznek, egyúttal pedig csökken a térd-, boka- és sípcsontfájdalom kockázata is.Ezzel a technikával kisebbeket és többet lépsz, percenként 180-190 lépést teszel meg. A ritmus csökkentésével lágyabbá válnak a lépteid és csökken az ízületekre ható erő is.

A valódi csendes futáshoz egyébként az is hozzátartozik, hogy zenehallgatás és fülhallgató nélkül edzel – így tudsz még jobban odafigyelni a lépteidre és a tested jelzésére is. Próbáld ki!

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT