/article_titleimages/serul1 (2).jpg

Figyelj a jelekre, kerüld el a fáradásos törést!

Biztosan te is ismersz olyan futót, akinek volt már fáradásos törése, sajnos ez a sérülés igen gyakori a hobbisták körében. Pedig a megfelelő edzésmunkával és pihenéssel elkerülhető lenne!

www.futnimentem.hu >> ultra 2019-05-23

A fáradásos törés, vagy másnéven stressztörés akkor következik be, ha a csontokat érő folyamatos, ismétlődő terhelés miatt a csontállományban mikrosérülések jönnek létre, amik aztán a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek.

Ennek a sérülésnek az oka a folyamatos terhelés, túlterhelés, hiszen a csontok a sok mozgás következtében folyamatosan terhelésnek vannak kitéve. Nem hirtelen sérülés, hanem viszonylag hosszú idő alatt alakul ki, méghozzá akkor, ha valaki állandóan edz, túlhajszolja magát, viszont nem foglalkozik eleget a pihenéssel, regenerálódással. Emiatt az izmok túlterhelődnek, elfáradnak, nem képesek tökéletesen ellátni feladataikat, így a csontokat sem képesek védeni a folyamatos terheléstől. Futóknál értelemszerűen az alsó végtag csontjaiban kialakuló fáradásos törés a leggyakoribb.
 

Hogyan derül ki, hogy fáradásos törésről van szó?


Ennek a problémának a diagnosztizálása nem mindig könnyű. Általánosságban elmondható, hogy hosszan, akár 6-8 hétig fennálló fájdalmat tapasztalnak az érintettek: először csak sportolás közben jelentkezik a fájdalom, az edzés intenzitásának növelése fokozza a fájdalmat, később pedig a fájdalom állandósulhat, nemcsak sport közben érzékelhető. A törés helyén duzzanat, nyomásérzékenység tapasztalható. Valamilyen képalkotó eljárással (röntgennel, CT-vel, MRI-vel) igazolható a fáradásos törés fennállása.

Bár mindkét nemet érintheti a fáradásos törés, vizsgálatok szerint a nők esetében „könnyebben” kialakulhat ez a sérülés, méghozzá az étkezési szokások, az alacsonyabb csontsűrűség, valamint a menstruációs ciklus miatt. Ezek mind befolyásolják a csontok állapotát, és azok sérülésre való fogékonyságát.


Milyen tényezők fokozzák a nők esetében a fáradásos törés kialakulásának kockázatát?


Ha a következő dolgok igazak rád, akkor esélyed lehet erre a sérülésre.
 
  • Kevés energiát juttatsz a szervezetedbe, sokat fogytál az utóbbi időben, rendszertelenül eszel, esetleg étkezési zavaraid vannak/voltak.
  • Alacsony a testtömeg-indexed (BMI).
  • Szabálytalan a menstruációs ciklusod, esetleg hormonproblémáid vannak.
  • Alacsony a csontsűrűséged.
  • Későn jelentkezett az első menstruációd (15 éves korod után).
  • Korábban már volt csonttörésed, esetleg fáradásos törésed.

Persze ezek nem jelentik azt, hogy lesz is fáradásos törésed, és abba kellene hagynod az edzést, hanem csak az esetleges kockázatot növelik. Ennek ellenére érdemes odafigyelned a megfelelő, számodra ideális edzésmunkára és futásmennyiségre, a megfelelő táplálkozásra, valamint az elegendő pihenésre és regenerálódásra. Fontos, hogy elegendő fehérjét, kalciumot, D-vitamint juttass a szervezetedbe, és eleget aludj, pihenj, hogy az izmaid és a csontjaid regenerálódni tudjanak a futóedzések okozta terhelésből.
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT