/article_titleimages/uth1.jpg

Fuck the comfort zone - UTH Szentendre Trail

Avagy az aszfaltos ultrás eltéved, és elmegy terepre kipróbálni egy miniultrát.

www.futnimentem.hu >> blog 2023-06-01

 
Régóta nézegettem az UTH távokat, de mindig lebeszéltem róla magam, mert 0 kilométert futok terepen, azt is 5 évente egyszer. (Csak a tisztán látás kedvéért, 2018-ban a Mátra Trailen futottam utoljára terepen.) De most a Garmin Hungary jóvoltából szembejött egy nevezési lehetőség, amire nagy bátran lecsaptam (még sérült térddel), így eldőlt, hogy május legvégén terepezem egyet. Május elején meg Ultrabalatont futok. De úgy döntöttem, ez így jó lesz. Jó lett! 😃
 
Különleges kiruccanás volt ez számomra, de bíztam benne, hogy a sík ultrás tapasztalat és lábaimba tett kilométermennyiség elég lesz a teljesítésre. A szintrajzot, útvonalat megnéztem, de nem mélyedtem bele nagyon, hogy mi is vár rám, jobb volt így szinte vakon menni, mert amúgy tuti visszatáncolok - így csak arra koncentráltam, hogy az előttem álló feladatot (értsd emelkedőt, lejtőt) megoldjam.


 
Felfelé gyenge vagyok, lefelé gyáva, síkon tudtam menni, bár abból nem volt sok. 🤣 Egyébként a vártnál sokkal jobban haladtam, nem kíméltem magam és toltam, ahogy tudtam. 40 kilométer után a két tüskét inkább ittam volna, mint megmászom, de azokon is átverekedtem magam, a Skanzentől a célig pedig élveztem az aszfaltot. Minden tiszteletem a hosszabb távokon indulóké, gratulálok mindenkinek, aki terepen ultrázik! 🙂
3 héttel az UB teljesítés után meglepően jó erőben és stabilan haladtam, persze aszfaltcipőben. 🙈 Flow nem volt, csak elképesztő koncentrálás, hogy haladjak, ne essek el semmiben, ne törjem össze magam, ne essek bele a patakba (mert hogy az is volt). 😛 A frissítés tökéletesen ment, az erdő szép volt (már amit láttam belőle, mert főleg a lábam elé néztem), a futók jó fejek, a crew fantasztikus, a szervezés csillagos ötös!
 
Ez az 54 kilométer összességében szuper élmény volt, és jó visszaigazolás számomra, hogy rendben vagyok. De nekem terepen itt a határ, amit a sík edzésekkel teljesíteni tudok. Egyelőre maradok síkon és aszfalton, aztán ki tudja, lehet, hogy egyszer beállok (nem szó szerint!) a terepbe is.
 
Salomon Ultra-Trail Hungary Szentendre Trail, 54 km, 1800 m szinttel, 7:58.

Amiért mentem, megkaptam, most jöhet a nyár, a meleg, az edzések. A következő állomás a Spartathlon! 🙂

Fotó: Ultra Trail Hungary


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT