/article_titleimages/reggelis1.jpg

5 ok, hogy futóként ne hagyd ki a reggelit

Nem mindenki szeret és tud reggelizni, pedig ez egy fontos étkezés, ha futó vagy, akkor még inkább. Tudd meg, miért jó, ha minden reggel magadhoz veszel egy tápláló fogást napindítóként.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-01-16


1. Az izomzat fenntartása


Az éjszakai alvás után a testednek újra üzemanyagra van szüksége ahhoz, hogy akcióba tudjon lendülni. Ha nem reggelizel, a tested elkezdi lebontani az izomfehérjéket, amelyek viszont kellenek neked a futáshoz. Épp ezért kulcsfontosságú, hogy az izomsejtjeid aminosavakhoz (ezek a fehérjék építőelemei) jussanak. Hogy minden rendben legyen az izmaiddal, reggelente 20-25 gramm fehérjére és 30-50 gramm szénhidrátra van szükséged – ezek legyenek a reggelidben.
 

2. Testsúlykontroll


Számos tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik reggeliznek, egészségesebb a testtömegük és kevesebb testzsírjuk van, mint azoknak, akik kihagyják a napindító étkezést. A kutatások azt is bizonyították, hogy a reggelizés segíthet ésszerű döntéseket hozni a táplálkozással kapcsolatban, például hogy ne vidd túlzásba a napi kalóriabevitelt.

3. Agyi energiaellátás


A vérben keringő szénhidrátok az agy számára lényeges üzemanyagok. Tanulmányok kimutatták, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek nehezebben gondolkodnak, ha nem reggeliznek, romlanak a matematikai készségeik, romlik a memóriájuk és nehezebben értenek meg dolgokat. A gyerekek esetében azt is igazolták, hogy azok, akik reggeliztek, általában jobban viselkednek az iskolában és a szociális készségeik is jobbak. És persze a felnőttekre is igaz, hogy nyugodtabbak, amikor nem éhesek.


4. Változatosabb étrend


A reggelizők étrendje általában egészségesebb és változatosabb, mint azoké, akik nem esznek reggel. A plusz étkezés miatt nagyobb mennyiségben jut a szervezetükbe fehérje, rost, kalcium, kálium és vas, de D-vitaminban és más ásványi anyagokban is bővelkedik az étrendjük.
 

5. Csökken a betegségek kockázata


A reggelifogyasztóknak általában alacsonyabb a koleszterinszintjük, ami egyúttal csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Aki zabot vagy más gabonafélét reggeliznek, több oldható rostot visznek be, ez pedig segít az ártalmas LDL koleszterint csökkenteni. Az étkezés a vércukorszintet is képes szabályozni, vizsgálatok szerint a reggelizőknél csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Szóval, holnaptól ugye te is reggelizel?
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT