/article_titleimages/inni1.jpg

Hidratáció mindenek felett – minél idősebb a futó, annál inkább!

A hidratáció, a rendszeres folyadékbevitel minden ember számára nagyon fontos, ám minél idősebb valaki, annál lényegesebb, hogy odafigyeljen arra, hogy elegendő vizet juttasson a szervezetébe.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2020-05-12

A várható élettartam növekedése az embereknél azt is magával hozza, hogy egyre tovább vagyunk képesek rendszeresen sportolni, nem véletlen, hogy egyre több idősebb emberrel találkozhatunk a futópályán és a versenyeken, ez pedig nagy öröm. Számukra viszont fontos, hogy a testedzés mellett a megfelelő regenerációra, táplálkozásra és folyadékbevitelre is figyeljenek a saját érdekükben, hogy ezzel még inkább óvhassák saját egészségüket.


Miért fontos a megfelelő hidratáltság?
 

1. Az idősebbek teste kevesebb vizet tartalmaz, így nagyobb a kiszáradás kockázata


A kisbabák testének 80 %-a víz, az életkor előrehaladtával ez a mennyiség csökken. Felnőttként a test teljes víztartalma 60-70 % körül van, egyrészt a sejtek belsejében, másrészt a sejtek közötti folyadék formájában. Az izomsejtek nagy mennyiségben tartalmaznak intracelluláris (sejtben található) folyadékot, emiatt az izomtömeg mennyisége nagy hatással van a test egész víztartalmára is. Az öregedés során, különösen 50 éves kor felett csökken a test izomtömege, emiatt a teljes test víztartalma is.
A rendszeres edzés bizonyos mértékben segít lassítani az izomtömeg csökkenését, ám ezt megállítani nem lehet. Emiatt fontos, hogy az eleve kevesebb testben található folyadékot az idősebbek rendszeresen és fokozott figyelemmel egészítsék ki, főleg a testmozgás közben és után, a verejtékezés miatt elvesztett folyadékot pótolják, hogy ezzel elkerülhessék a kiszáradást.
 

2. Több vizelet, több folyadékvesztés


Idősebb korban az emberek hidratációs szintjét a vesefunkciók romlása is befolyásolja. A csökkent veseműködés azt eredményezi, hogy kevésbé koncentrált vizelet képződik a kiválasztás során, emiatt pedig vizeléskor több folyadék ürül ki a szervezetből. Egyes esetekben még az aldoszteron hormon szintje is „beleszól” a folyamatba, melynek csökkenése rossz hatással van a test hatékony vízmegtartására.
 

3. Máshogy érzékelik a szomjúságot az idősebbek


Sok idősebb ember csak akkor iszik, ha szomjúságot érez. Ez két okból is rossz: egyrészt aki már szomjúságot érez, az valamelyest ki is száradt, nem lenne szabad ezt megvárni, másrészt az idősebbek máshogy, később érzik magukat szomjasnak, mint a fiatalabbak. Ezáltal kevesebbet isznak, kevesebb folyadékot juttatnak be a szervezetükben, mint amennyire valójában szükségük lenne. Ez a sportteljesítményükre is hatással lehet, valamint nagyban befolyásolja a megfelelő regenerációt is.

A fenti három tényező miatt fontos, hogy minél idősebb valaki, annál tudatosabban odafigyeljen a folyadékbevitelre, hogy elkerülje a kiszáradást.


 

Hogy ez működőképes legyen, érdemes a következő tanácsokat megfogadni.


- Folyamatosan érdemes vizet, folyadékot kortyolgatni a nap során. Tudatosan érdemes hozzászoktatni magunkat már fiatalabb korban, hogy nem várjuk meg, míg szomjasak leszünk, hanem iszunk, többször, kisebb adagokat.

- A legjobb folyadékforrás a víz, ebből érdemes a legtöbbet fogyasztani. Fontos, hogy a vízfogyasztást ne vigyük túlzásba, tehát nem kell 4-5 liter vizet inni naponta (maximum akkor, ha nagyon meleg van, és nagyon intenzíven sportolunk az adott napon, és fokozott az izzadás), mert a túlzott folyadékbevitel „felhígíthatja a vért”, ami az ásványi anyagok szintjének felborulásához vezethet, ami nem megfelelő a homeosztázis és a szervezet optimális működése szempontjából.

- Figyelni kell az ásványi anyagok bevitelére sportolás előtt, közben és után. A nátrium, kálium és magnézium bevitele segít a szervezet folyadékszintjének megtartásában, a véráramlás, vérkeringés, így a szív megfelelő működésében is, segít fenntartani a szervezet normál működését, a jobb sportteljesítmény elérését, valamint a görcsök elkerülését is. Fokozott izzadás esetén fokozott figyelemmel érdemes folyadékot pótolni, minden életkorban!

Összefoglalva, a folyadékfogyasztás mindig, minden ember, minden sportoló számára rendkívül fontos, és érdemes erre tudatosan figyelni!

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT