/article_titleimages/elektrolit2.jpg

Elektrolitokkal az izomgörcsök ellen

Bár az izomgörcsöket nem tudja teljesen megakadályozni az elektrolit-bevitel, mégis segít.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-09-20

Ha szkeptikus voltál eddig az elektrolitos italokkal kapcsolatban, mert nem láttad értelmét a fogyasztásuknak, most gondold át újra, hogy a hosszú versenyeken mégis iszol majd belőlük. Új vizsgálatok szerint ugyanis segít az izomgörcsök enyhítésében az elektrolitos italok fogyasztása.

Az már bebizonyosodott, hogy izzadás közben elektrolitokat veszítünk – és minél többet izzadunk, annál több elektrolit távozik a szervezetünkből a verejtékkel. Az elektrolitvesztés pedig hozzájárul az izomgörcsök kialakulásához.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy milyen szerepük van az elektrolitos italoknak az izomgörcsök csökkentésében és megakadályozásában.
A Muscle & Nerve folyóiratban amerikai kutatók által publikált tanulmány, bár kis létszámú mintát vizsgált, arra jutott, hogy az elektrolitos italok bizonyos mértékig segítenek az izomgörcsök enyhítésében. A teszt során kilenc jól hidratált, de görcsölésra hajlamos sportolót vizsgáltak meg egy adag 840 mg nátriumot, 320 mg káliumot és 5 mg magnéziumot tartalmazó elektrolitos ital elfogyasztása előtt és után. A kontrollcsoport olyan placebo italt kapott, amely ízében és küllemében is megegyezett a tesztcsoport italával.A mérések során a görcsök intenzitását a tesztalanyok saját fájdalomskálája és elektromiográfia segítségével mérték, majd a kutatók a futók érzékenységét az idegstimulációs küszöb mérésével állapították meg.

Az eredmények szerint a hidratációtól függetlenül az izomgörcsök mindenkinél előfordultak, ám az elektrolitot fogyasztók között a görcsök később és ritkábban jelentkeztek, mint a placebos csoportban. Az elektromiográfia hasonló eredményeket mutatott a két csoport között, viszont az elektrolitos csoport kevesebb fájdalmat jelzett, mint a placebosok.

Ezek az eredmények tehát arra utalnak, hogy a hosszabb terhelést jelentő futások során érdemes törekedni az elektrolit-bevitelre, hogy az izomgörcsök ritkábban és kevésbé intenzíven jelentkezzenek.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT