/article_titleimages/itszalag1.jpg

3 módszer, hogy megelőzd az IT szalag problémákat

Az iliotibiális szalag szindróma a térdfájdalom egyik leggyakoribb oka a futóknál. Ha kellő figyelmet fordítasz a megelőzésére, akkor viszont könnyen elkerülheted!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-03-27

Mi az az IT szalag?


Az IT szalag egy vastag kötőszövet-szalag, amely a csípő külső részéről indulva fut lefelé a comb külső oldalán, és a térd alatt tapad. Fő feladata a térd stabilizálása, segít a befelé forgatásban, valamint a csípőtávolításban.

Ha túlterhelődik és begyullad, akkor jellemzőan a térd külső oldalán érezhetsz éles, égető fájdalmat, ami járáskor, futáskor fokozódik. Duzzanatot is tapasztalhatsz, valamint lépéskor pattogó hangot észlelhetsz a fájdalom mellett. Különösen 30 százalékban hajlított térdszögnél lesz kellemetlen a fájdalom.
Ha IT szalag szindróma áll fenn nálad, akkor fontos, hogy ne erőltesd a futást, mert az csak fokozza a gyulladást és a fájdalmat is – egyik sem kellemes. Jobb, ha mielőbb megpróbálod kezelni a problémát. Amellett, hogy sportorvoshoz fordulsz, íme pár praktikus tanács.


 

1. lépés: Gyulladás- és fájdalomcsökkentés


Az első lépés, hogy megszüntesd a fájdalmat és a gyulladást. A nyugalom, pihentetés, a jegelés, a nem szteroidos gyulladáscsökkentők együttes használata segíthet ebben. Ha viszont durvább a gyulladás, és ezektől sem jobb, akkor a sportorvos akár szteroidos injekciót is adhat a gyulladt területre, hogy segítse annak javulását. Jó tudni, hogy ez csak a tünetet szünteti meg, a kiváltó okot nem, csak arra jó, hogy enyhüljön a fájdalom, és el tudd kezdeni gyógyítani az IT szalagot.
 

2. lépés: Masszázs és nyújtás


Érdemes heti 2-3 alkalommal masszírozni az IT szalagodat. Egyrészt jó, ha ebben az időszakban hetente egyszer profi masszőr segítségét veszed igénybe, aki fel tudja lazítani a letapadt izmokat, szöveteket. Másrész pedig saját magadnak is masszírozd SMR hengerrel vagy kislabdával, egészen a térdedtől a csípődig.
A masszírozás mellett nagyon fontos, hogy beiktasd a napi szintű nyújtást, kifejezetten IT szalagra irányuló mozdulatokkal.
 

3. lépés: Erősítés


Ha elmúlt a fájdalom, akkor itt az ideje elkezdeni foglalkozni az erősítéssel: a combizmok, különös tekintettel a térd körüli izmokra, és a farizmok erősítése a legfontosabb, hiszen ezek gyengesége esetén fordul elő leggyakrabban az IT szalag szindróma. Ezen kívül érdemes a csípő izmaival is foglalkozni.

A sérülés mindenkinél más és más mértékű, így a gyógyulás sebessége is egyéni. Ha hamar felismered a tüneteket, nem erőlteted a fájdalommal futás, és mielőbb törekedsz a gyógyulásra, akkor hamarabb megszűnik a probléma, így rövidebb kényszerpihenőt kell tartanod. A futáshoz rövidebb, laza futásokkal térj vissza, és csak akkor emeld a távot, ha fájdalommentesen tudod ezeket teljesíteni. A hengerezésre, masszázsra, nyújtásra és erősítésre pedig igyekezz mindig odafigyelni, hogy elkerülhesd az IT szalag szindróma újbóli előfordulását.


 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT