/article_titleimages/pihen1.jpg

5 hiba, amiket ne kövess el futás után

A futás intenzív megterhelést gyakorol a testedre, az izmaid, az ízületeid keményen dolgoznak, és az agyadnak is koncentrálnia kell, hogy a tested jól tudjon mozogni. Amikor pedig befejezed az edzést, akkor jön a regeneráció, ami legalább ugyanannyira fontos, mint maga a mozgás.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-02-19

A regenerációra ugyanúgy érdemes figyelni, mint magára a futásra: a futóedzés nem akkor ér véget, amikor lenyomod az órádon a ’Stop’ gombot, hanem akkor, amikor tudatosan megtetted a regenerációs köröket is, hogy a tested újjá tudjon épülni a következő edzésig. Sajnos sok futó ezeket teljesen elmulasztja, de te ne tartozz közéjük, ne kövesd el ezeket a hibákat!
 

Ne hagyd ki a levezetést


Megvolt az utolsó méter a pályán, majd azonnal befejezettnek tekinted az edzést? Ne tedd! Ilyenkor a testednek szüksége van egy kis levezetésre: ez a bemelegítés párja, amikor tudatosan, nem egyik pillanatról a másikra hagyod abba a mozgást, hanem még egy nagyon picit, nagyon lazán „lötyögsz”, hogy a szervezet le tudjon lassulni, a pulzusod visszaálljon, és fel tudjon készülni a regenerációra.
 

Nem hidratálsz


A szervezeted az edzés utáni hidratálás, vagyis folyadékpótlás segítségével képes hatékonyan regenerálódni, és így tudja az anyagcsere-folyamatok során keletkezett méreganyagokat (például az intenzív edzés során az izmokban keletkező tejsavat) elszállítani. Ezért edzés után mindenképpen fogyassz elegendő folyadékot, vizet vagy elektrolitokat is tartalmazó sportitalt.
 

Nem töltöd fel a glikogénraktáraidat


A futás során energiát használtál fel, kalóriákat égettél el, kimeríted a tested erőforrásait, lemeríted a glikogénraktárakat. Ezeket az edzés után vissza kell pótolni, hogy az izmok, ínak, szalagok és csontok ezután is megfelelően tudjanak majd működni. Ha edzés után nem biztosítasz energiát a szervezeted számára, akkor az izmaidból nyert fehérjéket használja majd fel a tested a regenerációhoz, ez pedig izomtömeg-vesztéshez és akár később sérülésekhez is vezethet.
Emiatt edzés után fél-egy órán belül vigyél be fehérjét és szénhidrátot is tartalmazó táplálékot, hogy biztosítsd az izmaid számára az építőanyagokat.


 

Túleszed magad futás után


Sajnos bármennyire is jó lenne, de futás után nem ajánlott mindent magadba tömni, amit csak meglátsz arra hivatkozva, hogy mozogtál és úgyis lefutod a bevitt kalóriákat. A futók többsége túlbecsüli, hogy egy edzés során hány kalóriát éget el, ezért sokkal többet pótol vissza, mint amennyire a szervezetének valójában szüksége lenne a regenerációhoz. Így aztán nem csoda, ha a rendszeres futás mellett is hízást tapasztalnak, főleg, ha magas cukortartalmú, magas zsírtartalmú, üres kalóriákban bővelkedő ételeket fogyasztanak – amelyek csak a zsírpárnákat növelik, de a sport utáni regenerációt nem segítik!
 

Nem adsz pihenőt a testednek


A mozgás stresszt és megterhelést jelent a szervezet számára, még akkor is, ha egyébként jól érzed magad tőle. Ahhoz, hogy ne sérülj meg, hogy az izmaid, inaid, csontjaid kellően tudjanak regenerálódni, egyrészt elegendő alvásra van szükséged, másrészt pedig érdemes pihenőnapot is beiktatni az edzések között. Nem kell minden nap futni, heti legalább egy pihenőnap mindenkinek jár! Ha ekkor sem bírod ki mozgás nélkül, akkor sétálj egy nagyot.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT