/article_titleimages/fogy1.jpg

4 tipp, hogyan fogyj futással

A futás segíthet a fogyásban, de nem úgy, ahogyan elsőre gondolnád. Próbáld ki ezt a 4 tippet, hogy elérhesd a számodra megfelelő futó-formát.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-01-28

A futás az egyik legjobb sport, ha kalóriát szeretnél égetni, űzheted télen, nyáron, esőben, hóban, futhatsz egyedül, társaságban, szinte bárhol és bármikor. Ez teszi az egyik legjobb fogyasztó edzéssé is. Plusz trükkökkel pedig felgyorsíthatod ezt a folyamatot.
 

1. Ügyelj a táplálkozásodra


A futásnak számos előnye van, beleértve a testsúlycsökkenést is, de az, hogy futsz, nem jelenti azt, hogy bármit, bármilyen mennyiségben megehetsz. Ha fogyni szeretnél, akkor a futás mellett az étkezésedre is fordíts nagy figyelmet. A legtöbb futó túlbecsüli az edzés során elégetett kalóriák számát, ezért úgy érzik, hogy megérdemlik a futás után azt a sütit vagy pizzát, mondván, lefutottam, vagy úgyis lefutom. Pedig nem. Ha fogyni akarsz, akkor több kalóriát kell elégetned a nap során, mint amennyit beviszel, a fogyás a kalóriadeficit eredménye lesz. Törekedj az egészséges fogyásra, így mondjuk 200-500 kalóriával égess el többet naponta, mint amennyit magadhoz veszel, a tápanyagokat pedig egészséges forrásokból, komplex szénhidrátokból, fehérjéből, egészséges zsírokból juttasd a szervezetedbe.


2. Nyomd, de ne gondold túl


Nem kell túlgondolni a futással való fogyást, mert viszonylag egyszerű a taktika. A fogyást a kalóriaégetés indítja be, te pedig intenzív mozgással indíthatod be a kalóriaégetést. Ha magadhoz képest intenzív szakaszokat teszel be a futóedzésedbe, vagyis sprintelsz, akkor azonos idő alatt több kalóriát égethetsz el. Az intenzív és lassabb szakaszok váltogatása felpörgeti a kalóriaégetést, valamint az úgynevezett utánégető hatása is jó, azaz még futás után is égeti a tested a kalóriákat.


3. Erősítő edzést is végezz


Az erősítő edzés több okból is fontos a futók számára. Erősíti a testet és csökkenti a sérülésveszélyt. Másrészt pedig segít a fogyásban: minél nagyobb izomtömeggel rendelkezel, annál több kalóriát leszel képes elégetni nemcsak mozgás közben, hanem nyugalmi helyzetben is. Szedj magadra egy kis izmot, és pucold le a zsírpárnákat.
 

4. Ne csak az örömért fuss


A "futók öröme" (runner’s high) valóságos, tanulmányok szerint a futás olyan endocannabinoidokat termel, amelyek örömérzést okoznak. De ezt nem minden futás során érzed azonnal, van, hogy nem semmi nem jó – ekkor „erőltesd” a futást addig, míg át nem lendülsz a holtponton és el nem múlik a rossz érzés. A tested mozgásra született, de nem kerülhetsz jó formába, ha nem csinálod. Fuss akkor is, amikor annyira nem esik jól, legyen rendszeresség az edzéseidben, építsd be a mindennapjaidba, így segíthetsz magadnak a fogyásban.

Fotó: Pexels


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT