/article_titleimages/futnijo.jpg

Futni jó! Hogy miért? Hát ezért!

Ha szóba kerül a futás, a legtöbb ember nem érti, mi a jó abban, ha az egyik lábunkat a másik után rakjuk, és közben lihegünk. Pedig ha az ember rákap a futásra, nagyon nehezen tud leszokni róla, mert képes függőséget okozni, méghozzá olyat, hogy egyre többet és többet akar belőle.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2015-08-26


Aki elkezdi, és végigküzdi az első néhány nehezebb hetet, amikor még lassan, nehezen halad, csak rövid távot képes megtenni, utána nem tud majd leállni. Először jön az első 5 kilométer, aztán az első 10, ilyenkor elérhetővé és teljesíthetővé válik a félmaraton, ha pedig az is megvan, akkor a maraton. És vannak olyan elvetemültek, méghozzá egyre többen, akiket az első maraton teljesítése annyira felspanol, hogy még többet akarnak, így belevágnak az ultrafutásba. Persze nem kell mindenkinek ultrát futnia, hiszen az a lényeg, hogy mozogjunk, ne pedig csokit és chipset magunkba tömve fetrengjünk a tévé előtt minden délután (néha ez is kell azért).
 

Először is nézzük a futás élettani hatásait.
 

-    Erősíti a szívet, a keringési rendszert.


-    Növeli a tüdőkapacitást.


-    Formálja a combot, a feneket, a vádlit, a hasat, a derekat, és még a karokat is.


- Növeli az állóképességet, hatékonyan javítja a kondíciót, növeli a koncentrálóképességet.


-    Erősíti az immunrendszert, javítja a szervezet ellenálló-képességét.


-   Remek zsírégető hatása van, sőt, csökkenti a narancsbőr mértékét a problémás területeken.


-    Oldja a stresszt, mert boldogsághormonokat termel.


-    Csökkenti a menstruációs fájdalmat.


-    Segít a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulásának csökkentésében.


-    Javítja az izmok és a szervek oxigénnel való ellátottságát.


-    Szépít, mert javítja az arcbőr vérellátását és rugalmasságát.

 

futashatas2.jpg


És most jöjjenek a lelki tényezők.
 

- A mozgás, így a futás is boldogsághormonokat szabadít fel a testben, így általa jobban érezheted magad a bőrödben. Mindenkinél máskor, de egyszer csak jön a flow élmény, amikor azt érzed, hogy megvan a tökéletes állapot, a tökéletes tempó, és ki tudnál futni a világból.


- Magabiztosabbá, kiegyensúlyozottabbá válhatsz általa. Mert ha elmondhatod magadról, hogy le tudsz futni x kilométert, máris elismeréssel tekinthetsz magadra. És ha ez a kilométerszám növekszik, úgy érzed magad egyre jobban.


-   Könnyű benne fejlődni, teljesítményed büszkeséggel és elégedettséggel tölthet el. 


-   Futás közben kiszellőztetheted a fejed, megtisztíthatod gondolataidat, levezetheted a napi feszültséget.


- Önfegyelmet, elszántságot tanulhatsz általa. Van, hogy nehéz elindulni, de ha mégsem a punnyadás mellett döntesz, hanem elmész futni, utána sokkal jobban érzed majd magad.


- A futók igazi közösséget alkotnak. Akárhol is futsz, biztos lehetsz benne, hogy előbb-utóbb szembejön majd veled egy „sorstárs”, aki elismeréssel pillant majd rád. A futóesemények során pedig egy csomó jó ismerősre, sőt, barátra is szert tehetsz, akikkel mindig lesz majd közös témád.


-  Egyre elégedettebben tekinthetsz majd a tükörbe a remek fogyasztó és izomformáló hatásnak köszönhetően – hacsak nem tömöd minden este magadba a hűtő tartalmát, hanem egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozol.
 

- Ha indulsz egy futóversenyen, a célba érkezés öröméhez semmi sem fogható!
 

A futás mindenkinek mást jelent. Nekem szabadságot, élményt ad, fejlődési lehetőséget, önmagam legyőzését, és - ha egy újabb célt sikerült elérnem - hihetetlen boldogságot. Mióta futok, azt érzem, hogy bármire képes vagyok, és minden sikerülhet, amit csak eltervezek. És ezért érdemes futnom!
 

 

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT